Színház

Fidelio Klasszik: Mi történik, ha nem látunk ki a saját világunkból?

2019.04.26. 14:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása április 27-én lesz a 92.1-en, benne interjú hallható Kubinyi Júliával, Szőke Nikolettával és Widder Kristóffal.

Tizedik évébe lépett a folk- és világzene legjelentősebb hazai fesztiválja, a Budapest Folk Fest, ami idén május 22. és 25. között a város három pontján, a Fonó Budai Zeneházban, a Hagyományok Házában és a Kobuci Kertben szolgál a különböző népek zenéjéből táplálkozó zenei csemegével. A fesztivál elérte, sőt talán túl is teljesítette mindazt, amit célul tűztek ki létrehozói az induláskor. Az esemény megkerülhetetlenné vált a hazai fesztiválpiacon, hiszen minden esztendőben a Budapest Folk Fest nyitja a rangos nyári zenei események sorát. A programstruktúra a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza.

Autentikus népzene után szívesen hívnak meg a szervezők egy-egy külföldi világzenei együttest, majd ezután táncházat tartanak, hogy a közönség ne csak célzottan érkezzen egy-egy eseményre, hanem rácsodálkozzon számára új zenékre is,

kapcsolódjon be, nyíljon meg új élmények felé. A programokról, a rendezvény céljairól, jubileumi meglepetésekről Kubinyi Júlia népdalénekessel, a Fonó művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Kubinyi Júlia

Kubinyi Júlia

Szőke Nikoletta montreux-i versenygyőztes, Junior Prima díjas előadó, az ország egyik legnépszerűbb jazz énekesnője. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett lépett már fel nagy sikerrel New York-ban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, énekelt többek között Michel Legrand-nal és Bobby McFerrinnel.

Néhány napja debütált harmadik saját szerzeménye, a Ha valaha szerettél, amelynek kapcsán a dalszerzés folyamatairól mesél, és elárulja azt is, hogy ki lesz az a különleges előadóművész, akivel legközelebb közös koncertet ad.

Szőke Nikoletta

Szőke Nikoletta (Fotó/Forrás: Lukács Dávid)

A Forte Társulat előadásában május 5-én debütál Elias Canetti Káprázat című regényének adaptációja a Szkéné Színházban. A művet Sárközy Elga fordításának felhasználásával Lőrinczy Attila írta színpadra.

A Káprázat valamennyi hőse monomániás, elvakult fantaszta, aki nem lát ki saját világából; 

egymást megérteni képtelenek, legfeljebb a félreértésig juthatnak, a szenvedélyes, ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzetek sorozatát teremtik. Az előadást Horváth Csaba, a Forte Társulat alapítója-vezetője rendezi, a főszerepekben Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton, Horkay Barnabás, Kotormán Ábel, Szilágyi Ágota és Widder Kristóf láthatók. Kétrészes interjúnkban a látványát illetően is rendhagyónak ígérkező előadásról, a fizikai színházról, valamint a színművész közeljövőbeni rendezéseiről, színészi munkáiról beszélgetünk Widder Kristóf színművésszel.

(A címlapképen Widder Kristóf, fotó: Horváth Judit)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. április 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Kapcsolódó

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház ajánló

Dél-Korea ígértes színházcsinálói Budapesten

Korea és Magyarország harmincéves diplomáciai kapcsolata alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában. Az egyik program a Yangson Project Valami emberi című előadása.
Színház ajánló

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben.
Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.