Színház

Fidelio Klasszik: Mi történik, ha nem látunk ki a saját világunkból?

2019.04.26. 14:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása április 27-én lesz a 92.1-en, benne interjú hallható Kubinyi Júliával, Szőke Nikolettával és Widder Kristóffal.

Tizedik évébe lépett a folk- és világzene legjelentősebb hazai fesztiválja, a Budapest Folk Fest, ami idén május 22. és 25. között a város három pontján, a Fonó Budai Zeneházban, a Hagyományok Házában és a Kobuci Kertben szolgál a különböző népek zenéjéből táplálkozó zenei csemegével. A fesztivál elérte, sőt talán túl is teljesítette mindazt, amit célul tűztek ki létrehozói az induláskor. Az esemény megkerülhetetlenné vált a hazai fesztiválpiacon, hiszen minden esztendőben a Budapest Folk Fest nyitja a rangos nyári zenei események sorát. A programstruktúra a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza.

Autentikus népzene után szívesen hívnak meg a szervezők egy-egy külföldi világzenei együttest, majd ezután táncházat tartanak, hogy a közönség ne csak célzottan érkezzen egy-egy eseményre, hanem rácsodálkozzon számára új zenékre is,

kapcsolódjon be, nyíljon meg új élmények felé. A programokról, a rendezvény céljairól, jubileumi meglepetésekről Kubinyi Júlia népdalénekessel, a Fonó művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Kubinyi Júlia

Kubinyi Júlia

Szőke Nikoletta montreux-i versenygyőztes, Junior Prima díjas előadó, az ország egyik legnépszerűbb jazz énekesnője. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett lépett már fel nagy sikerrel New York-ban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, énekelt többek között Michel Legrand-nal és Bobby McFerrinnel.

Néhány napja debütált harmadik saját szerzeménye, a Ha valaha szerettél, amelynek kapcsán a dalszerzés folyamatairól mesél, és elárulja azt is, hogy ki lesz az a különleges előadóművész, akivel legközelebb közös koncertet ad.

Szőke Nikoletta

Szőke Nikoletta (Fotó/Forrás: Lukács Dávid)

A Forte Társulat előadásában május 5-én debütál Elias Canetti Káprázat című regényének adaptációja a Szkéné Színházban. A művet Sárközy Elga fordításának felhasználásával Lőrinczy Attila írta színpadra.

A Káprázat valamennyi hőse monomániás, elvakult fantaszta, aki nem lát ki saját világából; 

egymást megérteni képtelenek, legfeljebb a félreértésig juthatnak, a szenvedélyes, ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzetek sorozatát teremtik. Az előadást Horváth Csaba, a Forte Társulat alapítója-vezetője rendezi, a főszerepekben Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton, Horkay Barnabás, Kotormán Ábel, Szilágyi Ágota és Widder Kristóf láthatók. Kétrészes interjúnkban a látványát illetően is rendhagyónak ígérkező előadásról, a fizikai színházról, valamint a színművész közeljövőbeni rendezéseiről, színészi munkáiról beszélgetünk Widder Kristóf színművésszel.

(A címlapképen Widder Kristóf, fotó: Horváth Judit)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. április 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Kapcsolódó

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.