Színház

Fidelio Színházi Est a Pesti Színházban

2012.02.13. 10:00
Ajánlom
A következő Fidelio Színházi Estre február 21-én kerül sor: a Pesti Színházban a Billy világa látható. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

A dráma egy számunkra fontos témával foglalkozik: hőse, Billy a siket fiú, keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról, a másság elfogadásáról, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el. Mert lehet, hogy Billy mindannyiunknál jobban hall...

Az elfogadásról, az önmagát egészségesnek nevező társadalom hibáiról, az egyéni küzdésről és túlélésről szól ez a megható és egyben mélyen humánus, bölcs darab. A fiatal angol író-rendezőnő második darabját a londoni Royal Courtban mutatták be alig egy évvel ezelőtt. A magyarországi bemutató rendezője Szőcs Artur, frissdiplomás rendező, főszereplője Telekes Péter, további szereplői Pap Vera, Hegedűs D. Géza, Géczi Zoltán, Péter Kata és Bata Éva.

Kritikusunk így írt az előadásról: "A darabban siketekről van szó, de nem csak róluk: sokkal inkább arról a gyakorlatról, ahogyan a kirekesztés legkülönbözőbb formáit iktatjuk be hétköznapjainkba, az álságos konformista látszatelfogadástól kezdve a közömbösségen át nyílt és agresszív megvetésig. (...) A legnagyobb teljesítmény mégis a színészeké. Elsősorban a két főszereplőé, Bata Éváé és Telekes Péteré. Alakításuk mögött valódi munka van: új nyelvet tanultak meg az előadás kedvéért, amit ráadásul - külső szemlélőként legalábbis így hat - anyanyelvi szinten használnak. (...) Szőcs Artur rendezése épp annyira friss, mint a dráma nyújtotta alapanyag.  Bátran egyensúlyoz az (időnként szó szerint) gatyaletolós, precízen kiszámított, okosan bazmegelős humor és a súlyosan csendes feszült pillanatok közt, miközben mélységes empátiával közelít a különös módon még mindig provokatívnak értékelt darabhoz. Szőcs rendezésében a Billy világa nem provokatív. Ellenkezőleg. Olyannyira hétköznapi, hogy már-már otthon érezzük magunkat benne."

Kérdésünk: Ki az az orosz író, akinek a szerző, Nina Raine rokona? (Segítségül ajánljuk a kapcsolódó névjegyet!)

A 2012. február 19. éjfélig helyesen válaszolók közül hárman tekinthetik meg partnerükkel a Fidelio vendégeként az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.