Színház

Film készül az SZFE-s ellenállásról

2020.12.01. 13:50
Ajánlom
Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.

„Ez a film nekem lecke arról, mit jelent közösségben élni és együtt cselekedni” – mondta el a Magyar Narancs kérdésére a film egyik rendezője. Az alkotás ugyanolyan demokratikus szemlélettel rögzíti az SZFE-n zajló életet, mint ahogyan a döntéseket hozták: nincs főhős és nincs egyetlen rendező, együtt alkotnak és együtt szállnak szembe az önkénnyel.

Egy alapelvet azonban mégis kitűztek: mindent rögzíteni kell. Dér Asia és Fuchs Máté gyűjtötte egybe a csapatot,

a 10 fős alkotógárda pedig ugyanazokkal a bázisdemokratikus eszközökkel hozza meg a döntéseket, ahogyan az egyetemfoglalók a fórumokon.

„Az elején meg voltam győződve róla, hogy minél hamarabb ki kell választanunk egy-két olyan szereplőt, akit végigkövetünk, és ki kell dolgoznunk egy koncepciót arra, mit rögzítsünk. Aztán két nap forgatás után rádöbbentem én is, hogy ezt nem lehet, nem emelhetünk ki senkit, még egy osztályt sem, így valami mást kell kitalálnunk” – idézte fel Körösi Máté a forgatás kezdetét.

Eddig 16 terrabájtnyi, több száz órányi anyagot forgattak le, de állításuk szerint még nincs vége.

Főként olyan eseményeket rögzítenek, amiket a médiában nem látni,

tehát a néző a közösség legbelsőbb pillanataiba láthat majd bele – munkacsoportok alakulásába, döntések születésébe, az egymással folytatott párbeszédbe.

A film készítésének legnehezebb szakasza az anyag „demokratikus alapú” vágása lesz, ez a tervek szerint úgy valósul majd meg, hogy egy vágó és egy szerkesztő minden napot egy órába sűrít, amiből a csapat közösen dönti el, hogy a végső változatba mi kerül.

Fejléckép: élő közvetítés az SZFE egyik demonstrációjáról (fotó: Polgár Csaba / SZFE HÖK)

(forrás: Magyar Narancs)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.