Színház

Földes Eszter: „Próbálom jól használni a kapott időt”

Művészi szabadság
2020.03.22. 09:20
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, mivel telik a rájuk szakadt szabadidő, hogyan bírják a bezártságot és milyen tanácsuk van a következő hetekre. Földes Eszter színésznő, a Karinthy Színház művészeti vezetője számára kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most végre van idő saját magára és a szeretteire.

Mivel tölti ezekben a napokban az idejét?

A családommal vagyok. A két kiskutyámmal meg a cicámmal. Fotózom. Főzök sokat. Olvasok. Videóklipet forgatunk a férjemnek. Versvideókat csinálok. Lehet egy hangoskönyvet is csinálunk majd közösen. Részt veszek a MOTTO-ban (Művészek az otthon oktatásért). A kertben teszünk-veszünk. Játszunk. Próbálom kipihenni magam. Próbálom rendszerbe tenni az elmúlt időszak történéseit, kis rendet tenni itt belül. Elég zaklatott, hajtós időszakon vagyok túl. Próbálom jól használni a kapott időt. Próbálok nem kényszerként, hanem ajándékként tekinteni erre az idő.

IMG_0462-152713.jpg

Földes Eszter

Nekem feladat lelassulni most a folyamatos mókuskerék után.

Úgy érzem, menni fog. Jólesik elnyúlni a fűben a meleg napon. Egyenként megcsodálni minden új hajtást a gyümölcsfákon, és kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most van idő. Illetve az mindig van, de nem tudunk a hétköznapok forgatagában kellően jelen lenni benne. Mintha futnánk az idő után. Most itt vagyunk egymás mellett, és egyszerre lépkedünk. Olyan, mintha az idő megfogta volna a kezemet, és most visz, kísér magával, de nem én haladok az ő tempójában, hanem ő az enyémben. Mint ahogy én teszem a kisfiammal, amikor sétálunk, csak fordítva. Nem ő halad az én tempómban, hanem én az övében.

Ha ennek vége lesz, igyekszem ebből az életérzésből minél többet átmenteni a hétköznapok hajtásába.

Hogy érezni tudjak mindent, látni mindent, ami történik, körülvesz. Jelen lenni. Azt hiszem, ez a legnagyobb örömforrás.

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Fatalista vagyok. Hagytam, hogy történjen, ahogy kell. Sodródtam az eseményekkel, nem ellenkeztem. Figyeltem. Próbáltam alkalmazkodni és elfogadni, minél kevesebb félelem és idegeskedés nélkül a bekövetkezendőket. Még nem telt el olyan sok idő… egy hét körülbelül. Még olyan, mint egy hosszabb nyaralás. Ez a kérdés pár hónap után lenne érdekes. Bezártságot nem érzek. Amit érzek, hogy hiányzik, hogy játszhassak. De mondjuk azt mindig tudnám csinálni. Egy nap után hiányozni tud. A színház nekem olyan, mint a levegő. Ezért is jó megcsinálni egy-egy versvideót. Illetve ezt a fajta kreatív energiát próbálom minden másba átforgatni, amibe lehet. A főzés és a fotózás is jó terep erre.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Bízom benne, hogy minden emiatt egzisztenciális válságba került ember valahogy segítséget kap majd. Fantasztikus kezdeményezések vannak. Példaértékű civil összefogások. A szakmánkban is egyre nagyobb az egymást segítő kohézió. Örömteli ez az intenzív egymás felé fordulás, amit tapasztalok. Talán jobbak leszünk, és a világ is jobb lesz ezután. Talán ez az értelme.

Most hirtelen mindenki egyenrangú, hiszen a vírus nem válogat a tehetősek és a szegények között.

Társadalmi pozíciótól függetlenül vagyunk egymásra utalva. Az összefogás és a globális, fegyelmezett, felelősségteljes viselkedés most az, ami kivezethet minket ebből a helyzetből. Kívánom, hogy ezekből a tapasztalásokból mindenki ezeket a jó dolgokat vigye magával, és vigye tovább.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Földes Eszter (fotó: Gaba Works / Karinthy Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele. 
Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.