Színház

Földes Eszter: „Próbálom jól használni a kapott időt”

Művészi szabadság
2020.03.22. 09:20
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, mivel telik a rájuk szakadt szabadidő, hogyan bírják a bezártságot és milyen tanácsuk van a következő hetekre. Földes Eszter színésznő, a Karinthy Színház művészeti vezetője számára kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most végre van idő saját magára és a szeretteire.

Mivel tölti ezekben a napokban az idejét?

A családommal vagyok. A két kiskutyámmal meg a cicámmal. Fotózom. Főzök sokat. Olvasok. Videóklipet forgatunk a férjemnek. Versvideókat csinálok. Lehet egy hangoskönyvet is csinálunk majd közösen. Részt veszek a MOTTO-ban (Művészek az otthon oktatásért). A kertben teszünk-veszünk. Játszunk. Próbálom kipihenni magam. Próbálom rendszerbe tenni az elmúlt időszak történéseit, kis rendet tenni itt belül. Elég zaklatott, hajtós időszakon vagyok túl. Próbálom jól használni a kapott időt. Próbálok nem kényszerként, hanem ajándékként tekinteni erre az idő.

IMG_0462-152713.jpg

Földes Eszter

Nekem feladat lelassulni most a folyamatos mókuskerék után.

Úgy érzem, menni fog. Jólesik elnyúlni a fűben a meleg napon. Egyenként megcsodálni minden új hajtást a gyümölcsfákon, és kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most van idő. Illetve az mindig van, de nem tudunk a hétköznapok forgatagában kellően jelen lenni benne. Mintha futnánk az idő után. Most itt vagyunk egymás mellett, és egyszerre lépkedünk. Olyan, mintha az idő megfogta volna a kezemet, és most visz, kísér magával, de nem én haladok az ő tempójában, hanem ő az enyémben. Mint ahogy én teszem a kisfiammal, amikor sétálunk, csak fordítva. Nem ő halad az én tempómban, hanem én az övében.

Ha ennek vége lesz, igyekszem ebből az életérzésből minél többet átmenteni a hétköznapok hajtásába.

Hogy érezni tudjak mindent, látni mindent, ami történik, körülvesz. Jelen lenni. Azt hiszem, ez a legnagyobb örömforrás.

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Fatalista vagyok. Hagytam, hogy történjen, ahogy kell. Sodródtam az eseményekkel, nem ellenkeztem. Figyeltem. Próbáltam alkalmazkodni és elfogadni, minél kevesebb félelem és idegeskedés nélkül a bekövetkezendőket. Még nem telt el olyan sok idő… egy hét körülbelül. Még olyan, mint egy hosszabb nyaralás. Ez a kérdés pár hónap után lenne érdekes. Bezártságot nem érzek. Amit érzek, hogy hiányzik, hogy játszhassak. De mondjuk azt mindig tudnám csinálni. Egy nap után hiányozni tud. A színház nekem olyan, mint a levegő. Ezért is jó megcsinálni egy-egy versvideót. Illetve ezt a fajta kreatív energiát próbálom minden másba átforgatni, amibe lehet. A főzés és a fotózás is jó terep erre.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Bízom benne, hogy minden emiatt egzisztenciális válságba került ember valahogy segítséget kap majd. Fantasztikus kezdeményezések vannak. Példaértékű civil összefogások. A szakmánkban is egyre nagyobb az egymást segítő kohézió. Örömteli ez az intenzív egymás felé fordulás, amit tapasztalok. Talán jobbak leszünk, és a világ is jobb lesz ezután. Talán ez az értelme.

Most hirtelen mindenki egyenrangú, hiszen a vírus nem válogat a tehetősek és a szegények között.

Társadalmi pozíciótól függetlenül vagyunk egymásra utalva. Az összefogás és a globális, fegyelmezett, felelősségteljes viselkedés most az, ami kivezethet minket ebből a helyzetből. Kívánom, hogy ezekből a tapasztalásokból mindenki ezeket a jó dolgokat vigye magával, és vigye tovább.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Földes Eszter (fotó: Gaba Works / Karinthy Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenegy naposra bővül idén a Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén a nyíregyházi fesztivált augusztus 19. és 29. között.
Színház felhívás

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.
Színház hír

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Színház hír

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Színház interjú

Közös szótárt hoztunk létre – Beszélgetés Szorcsik Krisztával

A Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján augusztus 21-án vasárnap, 21:30 órától, a Zsinagógában Gusztáv története elevenedik meg. A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásáról Szorcsik Krisztát kérdeztük.