Színház

Földes Eszter: „Próbálom jól használni a kapott időt”

Művészi szabadság
2020.03.22. 09:20
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, mivel telik a rájuk szakadt szabadidő, hogyan bírják a bezártságot és milyen tanácsuk van a következő hetekre. Földes Eszter színésznő, a Karinthy Színház művészeti vezetője számára kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most végre van idő saját magára és a szeretteire.

Mivel tölti ezekben a napokban az idejét?

A családommal vagyok. A két kiskutyámmal meg a cicámmal. Fotózom. Főzök sokat. Olvasok. Videóklipet forgatunk a férjemnek. Versvideókat csinálok. Lehet egy hangoskönyvet is csinálunk majd közösen. Részt veszek a MOTTO-ban (Művészek az otthon oktatásért). A kertben teszünk-veszünk. Játszunk. Próbálom kipihenni magam. Próbálom rendszerbe tenni az elmúlt időszak történéseit, kis rendet tenni itt belül. Elég zaklatott, hajtós időszakon vagyok túl. Próbálom jól használni a kapott időt. Próbálok nem kényszerként, hanem ajándékként tekinteni erre az idő.

IMG_0462-152713.jpg

Földes Eszter

Nekem feladat lelassulni most a folyamatos mókuskerék után.

Úgy érzem, menni fog. Jólesik elnyúlni a fűben a meleg napon. Egyenként megcsodálni minden új hajtást a gyümölcsfákon, és kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most van idő. Illetve az mindig van, de nem tudunk a hétköznapok forgatagában kellően jelen lenni benne. Mintha futnánk az idő után. Most itt vagyunk egymás mellett, és egyszerre lépkedünk. Olyan, mintha az idő megfogta volna a kezemet, és most visz, kísér magával, de nem én haladok az ő tempójában, hanem ő az enyémben. Mint ahogy én teszem a kisfiammal, amikor sétálunk, csak fordítva. Nem ő halad az én tempómban, hanem én az övében.

Ha ennek vége lesz, igyekszem ebből az életérzésből minél többet átmenteni a hétköznapok hajtásába.

Hogy érezni tudjak mindent, látni mindent, ami történik, körülvesz. Jelen lenni. Azt hiszem, ez a legnagyobb örömforrás.

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Fatalista vagyok. Hagytam, hogy történjen, ahogy kell. Sodródtam az eseményekkel, nem ellenkeztem. Figyeltem. Próbáltam alkalmazkodni és elfogadni, minél kevesebb félelem és idegeskedés nélkül a bekövetkezendőket. Még nem telt el olyan sok idő… egy hét körülbelül. Még olyan, mint egy hosszabb nyaralás. Ez a kérdés pár hónap után lenne érdekes. Bezártságot nem érzek. Amit érzek, hogy hiányzik, hogy játszhassak. De mondjuk azt mindig tudnám csinálni. Egy nap után hiányozni tud. A színház nekem olyan, mint a levegő. Ezért is jó megcsinálni egy-egy versvideót. Illetve ezt a fajta kreatív energiát próbálom minden másba átforgatni, amibe lehet. A főzés és a fotózás is jó terep erre.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Bízom benne, hogy minden emiatt egzisztenciális válságba került ember valahogy segítséget kap majd. Fantasztikus kezdeményezések vannak. Példaértékű civil összefogások. A szakmánkban is egyre nagyobb az egymást segítő kohézió. Örömteli ez az intenzív egymás felé fordulás, amit tapasztalok. Talán jobbak leszünk, és a világ is jobb lesz ezután. Talán ez az értelme.

Most hirtelen mindenki egyenrangú, hiszen a vírus nem válogat a tehetősek és a szegények között.

Társadalmi pozíciótól függetlenül vagyunk egymásra utalva. Az összefogás és a globális, fegyelmezett, felelősségteljes viselkedés most az, ami kivezethet minket ebből a helyzetből. Kívánom, hogy ezekből a tapasztalásokból mindenki ezeket a jó dolgokat vigye magával, és vigye tovább.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Földes Eszter (fotó: Gaba Works / Karinthy Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.