Színház

Földes Eszter: „Próbálom jól használni a kapott időt”

Művészi szabadság
2020.03.22. 09:20
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, mivel telik a rájuk szakadt szabadidő, hogyan bírják a bezártságot és milyen tanácsuk van a következő hetekre. Földes Eszter színésznő, a Karinthy Színház művészeti vezetője számára kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most végre van idő saját magára és a szeretteire.

Mivel tölti ezekben a napokban az idejét?

A családommal vagyok. A két kiskutyámmal meg a cicámmal. Fotózom. Főzök sokat. Olvasok. Videóklipet forgatunk a férjemnek. Versvideókat csinálok. Lehet egy hangoskönyvet is csinálunk majd közösen. Részt veszek a MOTTO-ban (Művészek az otthon oktatásért). A kertben teszünk-veszünk. Játszunk. Próbálom kipihenni magam. Próbálom rendszerbe tenni az elmúlt időszak történéseit, kis rendet tenni itt belül. Elég zaklatott, hajtós időszakon vagyok túl. Próbálom jól használni a kapott időt. Próbálok nem kényszerként, hanem ajándékként tekinteni erre az idő.

IMG_0462-152713.jpg

Földes Eszter

Nekem feladat lelassulni most a folyamatos mókuskerék után.

Úgy érzem, menni fog. Jólesik elnyúlni a fűben a meleg napon. Egyenként megcsodálni minden új hajtást a gyümölcsfákon, és kifejezetten megkönnyebbülés, hogy most van idő. Illetve az mindig van, de nem tudunk a hétköznapok forgatagában kellően jelen lenni benne. Mintha futnánk az idő után. Most itt vagyunk egymás mellett, és egyszerre lépkedünk. Olyan, mintha az idő megfogta volna a kezemet, és most visz, kísér magával, de nem én haladok az ő tempójában, hanem ő az enyémben. Mint ahogy én teszem a kisfiammal, amikor sétálunk, csak fordítva. Nem ő halad az én tempómban, hanem én az övében.

Ha ennek vége lesz, igyekszem ebből az életérzésből minél többet átmenteni a hétköznapok hajtásába.

Hogy érezni tudjak mindent, látni mindent, ami történik, körülvesz. Jelen lenni. Azt hiszem, ez a legnagyobb örömforrás.

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Fatalista vagyok. Hagytam, hogy történjen, ahogy kell. Sodródtam az eseményekkel, nem ellenkeztem. Figyeltem. Próbáltam alkalmazkodni és elfogadni, minél kevesebb félelem és idegeskedés nélkül a bekövetkezendőket. Még nem telt el olyan sok idő… egy hét körülbelül. Még olyan, mint egy hosszabb nyaralás. Ez a kérdés pár hónap után lenne érdekes. Bezártságot nem érzek. Amit érzek, hogy hiányzik, hogy játszhassak. De mondjuk azt mindig tudnám csinálni. Egy nap után hiányozni tud. A színház nekem olyan, mint a levegő. Ezért is jó megcsinálni egy-egy versvideót. Illetve ezt a fajta kreatív energiát próbálom minden másba átforgatni, amibe lehet. A főzés és a fotózás is jó terep erre.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Bízom benne, hogy minden emiatt egzisztenciális válságba került ember valahogy segítséget kap majd. Fantasztikus kezdeményezések vannak. Példaértékű civil összefogások. A szakmánkban is egyre nagyobb az egymást segítő kohézió. Örömteli ez az intenzív egymás felé fordulás, amit tapasztalok. Talán jobbak leszünk, és a világ is jobb lesz ezután. Talán ez az értelme.

Most hirtelen mindenki egyenrangú, hiszen a vírus nem válogat a tehetősek és a szegények között.

Társadalmi pozíciótól függetlenül vagyunk egymásra utalva. Az összefogás és a globális, fegyelmezett, felelősségteljes viselkedés most az, ami kivezethet minket ebből a helyzetből. Kívánom, hogy ezekből a tapasztalásokból mindenki ezeket a jó dolgokat vigye magával, és vigye tovább.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Földes Eszter (fotó: Gaba Works / Karinthy Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.