Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

2020.08.12. 15:55
Ajánlom
Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata alapján szeptembertől változik a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje és fenntartója, a fenntartó alapítvány kuratóriumát Vidnyánszky Attila vezeti majd. A változtatások heves tiltakozást váltottak ki az egyetem oktatóiból és hallgatóiból, Zsámbéki Gábor és Gáspár Máté is felmondott. Jordán Tamás és az Egyetemen tanító Upor László is felszólalt az ügyben, és a kuratórium részéről Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, valamint Lajos Tamás operatőr, egykori SZFE-s oktató is nyilatkozott.

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Kapcsolódó

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.

Jordán a Rózsavölgyi Szalonban készülő A két pápa kapcsán egy posztot fogalmazott meg Facebookon, amiben leírta, hogy a mai színházi élet pápájaként viselkedik Vidnyánszky, ráadásul önkényesen választotta meg magát, és hosszú évek óta fellebezhetetlen vezetőként irányít.

„Jár neki a tévedhetetlenség vélelme. És mi, a színház papjai, plébánosai, bíborosai ezt tudomásul vesszük a hívőkkel, a közönséggel együtt.

(…) Eminenciád elmondta, hogy mely okok teszik szükségessé az alapítvánnyá alakítást. Ezek egyike az, hogy a Színművészetin igen gyenge a képzés. Csak kérdezem Szentségedtől, hogy mire alapozza ezt a kijelentést. Látott talán kellő számú vizsgaelőadást, hogy ezt a véleményt kialakítsa? Vagy látta valaha a végzett hallgatók munkáit, melyek esetleg igen gyatrán sikerültek?” – írta Jordán Tamás Facebookon.

Upor László hozzátette, hogy Vidnyánszky soha nem kereste a párbeszédet, hiába lett volna rá lehetősége.

Az SZFE Intézetvezetői Tanácsa hivatalos közleményében kifejtette, hogy minden szélsőséges és antidemokratikus megnyilvánulást elítélnek, akkor is, ha azok látszólag az ő álláspontjukat támogatják. Másrészt visszautasítják az oktatóik és diákjaik szabadságjogainak megkérdőjelezését. „Az SZFE közössége számára mindenekfelett fontos szempont az Universitas sok száz éves hagyománya: az alaptörvény által is biztosított egyetemi autonómia sértetlensége.”

A kritikákra az M5 adásában Vidnyányszky is reagált röviden: elmondása szerint az SZFE-n „sokkal nagyobb szabadság, sokkal nagyobb lehetőséghalmaz” lesz, „tiszteletben tartva azt, ami van”. Hozzátette, hogy minden képzeletét felülmúlja, hogy egy alkotó embert így megvádolnak és megpróbálnak megsemmisíteni.

Rátóti Zoltán kuratóriumi tag értetlenül szemléli a nagy ellenállást, hiszen véleménye szerint a megnövekedett anyagi támogatás miatt javulni fog az egyetem infrastruktúrája, a hallgatók lehetőségei. A kritikát megfogalmazók kapcsán úgy gondolja: a legnagyobb veszély most az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba.

„Óriási veszélyforrásként emlegetnek minket, ahelyett, hogy próbálnák az új helyzetben megtalálni a bővülő lehetőségek sorát.

Rengeteg nyilatkozatot hallhatunk arról, hogy nemzetközi rangú színészek vagy rendezők is kerülhetnek majd ki a jelenlegi hallgatók közül, ezzel a támogatással, arculat- és modellváltással éppen hogy megerősítjük ezt a lehetőséget. Ebben közös a szándék. Nem veszik észre, hogy már most vannak olyan dolgok, amikben egyet beszélünk.” Véleménye szerint a megoldás nem az ellenségeskedés, hanem az összefogás lenne.

MMA_1146_RATOTIZOLTAN1a-110814.jpg

Rátóti Zoltán (Fotó/Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)

A színész Mandinernek adott interjúja Karsai György színháztörténész, az SZFE tanára figyelmét is felkeltette, aki nyílt levélben adott hangot felháborodásának.

„Zoli, kérlek, valamikor, valahol, valakinek válaszold meg a kérdést, hogy miért kell ilyen durván, a megalázás nyilvánvaló szándékával, pökhendi hatalmi gőggel berontani egyetemünkre? Mert megtehettétek? Persze, megtehetitek. Tudom, mert nem vagyok naiv és mert itt élek, így működik Főnököd (a Kisfőnököd és a Nagyfőnököd) rendszere, de ki kell ábrándítsalak: tévedsz (tévedtek), nem tehetitek meg.Nem tehetitek meg, hogy egy 155 éves, teljesítményével kivételes státuszt kivívott intézményt és a benne tisztességesen, becsülettel, szakmai tudásuk legjavát nyújtó oktatókat és hallgatókat csak így elsöpörjetek a Föld színéről.

Hívatlanul jöttetek, ránk törtétek az ajtót, és köszönés nélkül elkezdtek parancsolgatni. Mindezt azért, mert papírotok van róla, hogy itt mostantól a Tiétek minden”

– írta nyílt levelében, hozzátéve, hogy Rátóti korábban értette a hely szellemiségének lényegét, amit nem szüntethet meg holmi gátlástalan bírvágy.

62525839_2189947437741469_5157078617989054464_o-125356.jpg

Karsai György a 2019-es POSZT egyik beszélgetésén (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

Lajos Tamás szintén kuratóriumi tag lesz, és legutóbbi nyilatkozatában az SZFE jelenlegi képzését kritizálta: “Gyakorló producerként azt kell mondjam, nagyon kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett. A másik fájó hiány a forgatókönyvíró-képzés. Ameddig ezeket nem hozzuk rendbe, addig a magyar mozgóképgyártás a saját árnyéka után kullog.”

Az SZFE Film- és Médiaintézetének közleménye szerint Lajos Tamás nyilatkozatában több tárgyi tévedés van, hiszen a diákok vizsgafilmjei számos hazai és nemzetközi fesztiválon bizonyítottak, és azóta is komoly sikereket értek el munkájukban. Ami pedig a forgatókönyvíró képzést illeti: az SZFE-n 2001 óta folyik filmdramaturgok és forgatókönyvírók képzése, és „ahogy játékfilm rendezést, úgy forgatókönyvírást és filmdramaturgiát is hazánkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatnak a legmagasabb művészi és szakmai színvonalon.”

Az egyetem diákjai szintén felháborodtak Lajos Tamás nyilatkozatán, ezért készítettek egy videót, hogy bemutassák az eredményeiket, és egyben felszólaljanak az egyetem jövőjéért: „A Színház- és Filmművészeti Egyetem generációkon átívelő örökségét most politikai-ideológiai céloktól vezérelve lerombolják. Ne hagyjuk, hogy egy egyetem szabadságharcát sárba tiporja a hatalom! Kiállunk a jövőnkért, a magyar kultúra jövőjéért!”

 

Fejléckép: SZFE

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.