Színház

Forgács Péter a győri igazgató

2011.05.27. 22:58
Ajánlom
Megbízott igazgatóként már kétszer állt a teátrum élén, azt a munkát szeretné most is folytatni.

Forgács Pétert pénteki ülésén választotta a győri teátrum igazgatójává a megyei jogú város közgyűlése. Az 53 éves színész-rendező megbízott igazgatóként már kétszer - 2007-2008-ban, illetve 2011-ben - irányította a Győri Nemzeti Színházat.

A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottságának döntése nyomán egyedül a teátrumot jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert terjesztették személyi javaslatként a testület elé, ahol egyhangú szavazással 22 voksot kapott. Az új vezető megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól. Nem számított arra, hogy ennyire egyöntetű lesz a szavazás. "Bár a város nagyon szeret engem" - tette hozzá.

Forgács Péter a vidéki közönségnek megfelelő változatos programot tervez. A jövő évadban a nagyszínpadon hét bemutatót, köztük egy balettelőadást, a kisszínpadon két premiert tartanak. Az előadások között századfordulós dráma, magyar kortárs darab, retro-musical, krimikomédia és opera is megtalálható. A társulat összetételében nem tervez változást.

Már próbálják a Vörös Pimpernel című musicalt, amelynek június 18-án tartják az előbemutatóját a Győri Nemzeti Színházban. Az új szezonban a nagyszínpadon bemutatják egyebek között Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét Ács János rendezésében és Háy János Gézagyerek című drámáját. Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallel kedveskednek. A Pletyka című bohózatot, Neil Simon darabját Balázs Péter rendezi.

A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát, Paul Pörtner művét Görög László rendezésében, valamint Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Lesz ősbemutató a kisszínpadon is: az Al Addin című színmű. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma - mely közönségdíjas lett a Rivalda Fesztiválon -, és az Árvácska.

A Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára a másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt. A győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.

Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát. Erre reagálva Forgács Péter most kifejtette: mindkettőjükre külön-külön szavazott a bizottság; az ő személyére heten, egy tartózkodás mellett. "Nem versengéses szavazást tartottak" - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Teátrumi Társaság szintén megkérdőjelezte a szakmai bizottság döntésének érvényességét, Forgács Péter a következőket mondta: bár négy művész helyett csak hárman vettek részt a szakmai bizottság munkájában, nincs arról szóló törvény, amely meghatározná, hányan szavazzanak. Hozzátette: ha Oberfrank Pál (akinek testvérével, Péterrel Eperjes közös pályázatot adott be) elment volna szavazni, éppen akkor állt volna elő összeférhetetlenség, mivel Oberfrank Pál igazgatóként Eperjes Károly munkáltatója a veszprémi Petőfi Színházban.
"Nincs jelentősége ezeknek a felvetéseknek, hiszen mindenképpen az én pályázatomra érkezett több szavazat" - szögezte le Forgács Péter.

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Színház interjú

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Színház hír

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.