Színház

Forgács Péter a győri igazgató

2011.05.27. 22:58
Ajánlom
Megbízott igazgatóként már kétszer állt a teátrum élén, azt a munkát szeretné most is folytatni.

Forgács Pétert pénteki ülésén választotta a győri teátrum igazgatójává a megyei jogú város közgyűlése. Az 53 éves színész-rendező megbízott igazgatóként már kétszer - 2007-2008-ban, illetve 2011-ben - irányította a Győri Nemzeti Színházat.

A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottságának döntése nyomán egyedül a teátrumot jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert terjesztették személyi javaslatként a testület elé, ahol egyhangú szavazással 22 voksot kapott. Az új vezető megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól. Nem számított arra, hogy ennyire egyöntetű lesz a szavazás. "Bár a város nagyon szeret engem" - tette hozzá.

Forgács Péter a vidéki közönségnek megfelelő változatos programot tervez. A jövő évadban a nagyszínpadon hét bemutatót, köztük egy balettelőadást, a kisszínpadon két premiert tartanak. Az előadások között századfordulós dráma, magyar kortárs darab, retro-musical, krimikomédia és opera is megtalálható. A társulat összetételében nem tervez változást.

Már próbálják a Vörös Pimpernel című musicalt, amelynek június 18-án tartják az előbemutatóját a Győri Nemzeti Színházban. Az új szezonban a nagyszínpadon bemutatják egyebek között Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét Ács János rendezésében és Háy János Gézagyerek című drámáját. Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallel kedveskednek. A Pletyka című bohózatot, Neil Simon darabját Balázs Péter rendezi.

A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát, Paul Pörtner művét Görög László rendezésében, valamint Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Lesz ősbemutató a kisszínpadon is: az Al Addin című színmű. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma - mely közönségdíjas lett a Rivalda Fesztiválon -, és az Árvácska.

A Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára a másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt. A győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.

Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát. Erre reagálva Forgács Péter most kifejtette: mindkettőjükre külön-külön szavazott a bizottság; az ő személyére heten, egy tartózkodás mellett. "Nem versengéses szavazást tartottak" - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Teátrumi Társaság szintén megkérdőjelezte a szakmai bizottság döntésének érvényességét, Forgács Péter a következőket mondta: bár négy művész helyett csak hárman vettek részt a szakmai bizottság munkájában, nincs arról szóló törvény, amely meghatározná, hányan szavazzanak. Hozzátette: ha Oberfrank Pál (akinek testvérével, Péterrel Eperjes közös pályázatot adott be) elment volna szavazni, éppen akkor állt volna elő összeférhetetlenség, mivel Oberfrank Pál igazgatóként Eperjes Károly munkáltatója a veszprémi Petőfi Színházban.
"Nincs jelentősége ezeknek a felvetéseknek, hiszen mindenképpen az én pályázatomra érkezett több szavazat" - szögezte le Forgács Péter.

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.