Színház

Fotókiállítással ünnepli 40 éves jubileumát a Hevesi Sándor Színház

2022.09.09. 11:25
Ajánlom
A színház történetét bemutató tárlatot szeptember 30-án, a Tanú című előadás bemutatója előtt nyitják meg. A kiállítás kapcsolódik a teátrum azon törekvéséhez, hogy visszacsalogassa a közönséget a nézőtérre.

Zalaegerszeg állandó társulata negyven évvel ezelőtt, 1982 októberében alakult meg, a 2022/23-as évadot ennek a jubileumnak szenteli a társulat. „Mi a nézőket tartjuk szem előtt” – mondta Besenczi Árpád igazgató az évadnyitó társulati ülésen, melyen a vezetőség ismertette az előttük álló szezon hat új bemutatóját.

A színház egy hőstörténeti bemutatóval, a Herkules premierjével nyitja az évadot szeptember 12-én. Mikó Csaba drámája egy 13 éves fiú szemszögéből mutat be egy társadalmi problémát – jelen esetben éhínséget –, és kínál 12 próbatételen keresztül megoldási lehetőségeket rá.

„Nem elég hősnek lenni, annak is kell látszani”

– világít rá Mihály Péter rendezése.

Böhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező Hamvai Kornél vígjátékát, a Tanút állítja színpadra szeptember 30-án. A Bacsó Péter népszerű művéből készített színpadi adaptációban ismét találkozhat a néző Pelikán József gátőrrel, Virág elvtárssal és Bástya elvtárssal. Ezzel párhuzamosan színháztörténeti kiállítás nyílik, melynek keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a teátrum elmúlt négy évtizedébe.

Novemberben zenés játékként elevenedik meg Mikszáth Kálmán története, A Noszty fiú esete Tóth Marival, melyet Farkas Ignác rendez.

Az év utolsó bemutatója Tennessee Williams klasszikusa, A vágy villamosa lesz, melynek érdekessége, hogy a darabot rendező Kiss Csaba először teszi tiszteletét a zalaegerszegi színházban.

A doni áttörés 80. évfordulójára egy oratorikus művel, a Volt egy seregünkkel emlékezik a társulat, míg a Kőműves Kelemen című rockballada február 10-től látható, Tompagábor Kornél rendezésében.

Az évadot is zenés darabbal zárja a társulat, a ’60-as és ’70-es évek slágereit felvonultató Tanulmány a nőkről című produkcióval.

Fejléckép: A Tanú olvasópróbája (forrás: Hevesi Sándor Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Könyv

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.