Színház

Fotókiállítással ünnepli 40 éves jubileumát a Hevesi Sándor Színház

2022.09.09. 11:25
Ajánlom
A színház történetét bemutató tárlatot szeptember 30-án, a Tanú című előadás bemutatója előtt nyitják meg. A kiállítás kapcsolódik a teátrum azon törekvéséhez, hogy visszacsalogassa a közönséget a nézőtérre.

Zalaegerszeg állandó társulata negyven évvel ezelőtt, 1982 októberében alakult meg, a 2022/23-as évadot ennek a jubileumnak szenteli a társulat. „Mi a nézőket tartjuk szem előtt” – mondta Besenczi Árpád igazgató az évadnyitó társulati ülésen, melyen a vezetőség ismertette az előttük álló szezon hat új bemutatóját.

A színház egy hőstörténeti bemutatóval, a Herkules premierjével nyitja az évadot szeptember 12-én. Mikó Csaba drámája egy 13 éves fiú szemszögéből mutat be egy társadalmi problémát – jelen esetben éhínséget –, és kínál 12 próbatételen keresztül megoldási lehetőségeket rá.

„Nem elég hősnek lenni, annak is kell látszani”

– világít rá Mihály Péter rendezése.

Böhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező Hamvai Kornél vígjátékát, a Tanút állítja színpadra szeptember 30-án. A Bacsó Péter népszerű művéből készített színpadi adaptációban ismét találkozhat a néző Pelikán József gátőrrel, Virág elvtárssal és Bástya elvtárssal. Ezzel párhuzamosan színháztörténeti kiállítás nyílik, melynek keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a teátrum elmúlt négy évtizedébe.

Novemberben zenés játékként elevenedik meg Mikszáth Kálmán története, A Noszty fiú esete Tóth Marival, melyet Farkas Ignác rendez.

Az év utolsó bemutatója Tennessee Williams klasszikusa, A vágy villamosa lesz, melynek érdekessége, hogy a darabot rendező Kiss Csaba először teszi tiszteletét a zalaegerszegi színházban.

A doni áttörés 80. évfordulójára egy oratorikus művel, a Volt egy seregünkkel emlékezik a társulat, míg a Kőműves Kelemen című rockballada február 10-től látható, Tompagábor Kornél rendezésében.

Az évadot is zenés darabbal zárja a társulat, a ’60-as és ’70-es évek slágereit felvonultató Tanulmány a nőkről című produkcióval.

Fejléckép: A Tanú olvasópróbája (forrás: Hevesi Sándor Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.