Színház

Francia évadot tervez a Pinceszínház

2013.05.30. 14:30
Ajánlom
Négy új bemutató, feliratozott előadások és tematikus programok szerepelnek a tervek között. A jövő évadot végigkísérő kulturális kitekintés inspirálóan hathat vissza mind a Pinceszínházra, mind az egész magyar színházi életre.

A 61 éve működő ferencvárosi intézmény a következő évadtól útjára induló tematikus évad-sorozattal egyedi arculatot kíván kialakítani, melyről a közönség és a szakma számára is jól megkülönböztethetőek lehetnek. A 2013/14-es évadot a francia kultúra és a kortárs francia színházművészet jegyében szervezik.

A színház május 29-én megtartott sajtótájékoztatóján Frenkó Zsolt ügyvezető ismertette a jövő évad tervezett bemutatóit. A sort Stéphane Laporte és Patrick Laviosa Pánik a fedélzeten című musicaljének magyarországi ősbemutatója nyitja, Dömötör Tamás rendezésében. A szerzőpáros által írt darab jelenleg a legkeresettebb zenés vígjátékok közé tartozik. Ezt követi Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című színpadi művének verbalitásra épülő mozgásszínházi bemutatója, Gergye Krisztián rendezésében. Az előadáshoz kapcsolódóan a próbaidőszakot megelőzően egy szeptemberi workshop keretében választják ki azt a két színészt, akik a decemberi premier főszerepeit alakítják majd.

Klasszikus drámával is bővül a repertoár: februárban mutatják be Frenkó Zsolt rendezésében Molière Tartuffe-jét, melynek különös aktualitást ad a mű megírásának kerek, 350. évfordulója. Végül márciusban a sanzonénekes Jacques Brelről mutatnak be zenés életrajzi játékot Dicső Dániel rendezésében, mely egyben egy új kortárs magyar darab ősbemutatója is lesz.

Frenkó Zsolt elmondta, a Pinceszínházba nem rendszeresen járó, fiatal korosztály irányába történő nyitás és a velük való kommunikáció csatornájának megtalálása jegyében alakították ki a jövő évad repertoárját, és ezt erősíti, hogy a készülő bemutatók rendezői is javarészt a fiatalabb generáció képviselői.

A jelenlegi repertoárból a gyerekelőadások egy részén kívül a francia évadban is műsoron tartják az előadásokat. Továbbra is látható lesz a 2012-ben bemutatott Bányavirág (Csizmadia Tibor rendezése), a tavasz óta játszott Józsi Valló Péter rendezésében, valamint a Hát hogy szeret maga engem?, mely Óbudán és Vácott is vendégszerepel ősszel. Az idei évadból még egy premier maradt hátra: a Hal négyesben című előadást - az FMK-ba tervezett előbemutatót követően - augusztus 13-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Szenes Iván dalszövegeivel hallható zenés bűnügyi komédiát Frenkó Zsolt rendezi, fellép benne Bánsági Ildikó, Hirtling István, Egri Márta és Ambrus Asma.

A Francia Intézettel való tervezett együttműködés keretében filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és egyéb, a magyar és a francia kultúrát reprezentáló eseményekkel bővülnének a programok. Az idegen anyanyelvűek számára havi gyakorisággal feliratozva tervezik előadni a repertoáron szereplő előadásokat.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Pinceszínházban a nyári időszakban felújítási munkálatok kezdődnek meg: a közönségforgalmi részeken elvégzik az akadálymentesítést, míg a színpadtechnika megújítása révén újra használható lesz a forgószínpad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

146 nap

Hét ember harmincas éveinek elején, a háttér Prága. Vannak, akik pénzfeldobással döntik el, hogy együtt élnek-e tovább. Van, aki álruhában követi a másikat. Van, aki ufókra vár. Van, aki füvezik. Sokat. Túl sokat.
Színház magazin

Mit kezd a múlttal a magyar színház?

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozata második évada is izgalmas kérdéseket feszeget a Katona József Színház K:antinjában. Januárban telt ház előtt, Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, Lovas Rozi színművész és Tasnádi István író véleményét, tapasztalatait ismerhettük meg arról, hogyan dolgozza fel a múltat a magyar színház. A beszélgetést Szemere Katalin újságíró vezette.
Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.