Színház

Francia évadot tervez a Pinceszínház

2013.05.30. 14:30
Ajánlom
Négy új bemutató, feliratozott előadások és tematikus programok szerepelnek a tervek között. A jövő évadot végigkísérő kulturális kitekintés inspirálóan hathat vissza mind a Pinceszínházra, mind az egész magyar színházi életre.

A 61 éve működő ferencvárosi intézmény a következő évadtól útjára induló tematikus évad-sorozattal egyedi arculatot kíván kialakítani, melyről a közönség és a szakma számára is jól megkülönböztethetőek lehetnek. A 2013/14-es évadot a francia kultúra és a kortárs francia színházművészet jegyében szervezik.

A színház május 29-én megtartott sajtótájékoztatóján Frenkó Zsolt ügyvezető ismertette a jövő évad tervezett bemutatóit. A sort Stéphane Laporte és Patrick Laviosa Pánik a fedélzeten című musicaljének magyarországi ősbemutatója nyitja, Dömötör Tamás rendezésében. A szerzőpáros által írt darab jelenleg a legkeresettebb zenés vígjátékok közé tartozik. Ezt követi Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című színpadi művének verbalitásra épülő mozgásszínházi bemutatója, Gergye Krisztián rendezésében. Az előadáshoz kapcsolódóan a próbaidőszakot megelőzően egy szeptemberi workshop keretében választják ki azt a két színészt, akik a decemberi premier főszerepeit alakítják majd.

Klasszikus drámával is bővül a repertoár: februárban mutatják be Frenkó Zsolt rendezésében Molière Tartuffe-jét, melynek különös aktualitást ad a mű megírásának kerek, 350. évfordulója. Végül márciusban a sanzonénekes Jacques Brelről mutatnak be zenés életrajzi játékot Dicső Dániel rendezésében, mely egyben egy új kortárs magyar darab ősbemutatója is lesz.

Frenkó Zsolt elmondta, a Pinceszínházba nem rendszeresen járó, fiatal korosztály irányába történő nyitás és a velük való kommunikáció csatornájának megtalálása jegyében alakították ki a jövő évad repertoárját, és ezt erősíti, hogy a készülő bemutatók rendezői is javarészt a fiatalabb generáció képviselői.

A jelenlegi repertoárból a gyerekelőadások egy részén kívül a francia évadban is műsoron tartják az előadásokat. Továbbra is látható lesz a 2012-ben bemutatott Bányavirág (Csizmadia Tibor rendezése), a tavasz óta játszott Józsi Valló Péter rendezésében, valamint a Hát hogy szeret maga engem?, mely Óbudán és Vácott is vendégszerepel ősszel. Az idei évadból még egy premier maradt hátra: a Hal négyesben című előadást - az FMK-ba tervezett előbemutatót követően - augusztus 13-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Szenes Iván dalszövegeivel hallható zenés bűnügyi komédiát Frenkó Zsolt rendezi, fellép benne Bánsági Ildikó, Hirtling István, Egri Márta és Ambrus Asma.

A Francia Intézettel való tervezett együttműködés keretében filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és egyéb, a magyar és a francia kultúrát reprezentáló eseményekkel bővülnének a programok. Az idegen anyanyelvűek számára havi gyakorisággal feliratozva tervezik előadni a repertoáron szereplő előadásokat.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Pinceszínházban a nyári időszakban felújítási munkálatok kezdődnek meg: a közönségforgalmi részeken elvégzik az akadálymentesítést, míg a színpadtechnika megújítása révén újra használható lesz a forgószínpad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.