Színház

Francia évadot tervez a Pinceszínház

2013.05.30. 14:30
Ajánlom
Négy új bemutató, feliratozott előadások és tematikus programok szerepelnek a tervek között. A jövő évadot végigkísérő kulturális kitekintés inspirálóan hathat vissza mind a Pinceszínházra, mind az egész magyar színházi életre.

A 61 éve működő ferencvárosi intézmény a következő évadtól útjára induló tematikus évad-sorozattal egyedi arculatot kíván kialakítani, melyről a közönség és a szakma számára is jól megkülönböztethetőek lehetnek. A 2013/14-es évadot a francia kultúra és a kortárs francia színházművészet jegyében szervezik.

A színház május 29-én megtartott sajtótájékoztatóján Frenkó Zsolt ügyvezető ismertette a jövő évad tervezett bemutatóit. A sort Stéphane Laporte és Patrick Laviosa Pánik a fedélzeten című musicaljének magyarországi ősbemutatója nyitja, Dömötör Tamás rendezésében. A szerzőpáros által írt darab jelenleg a legkeresettebb zenés vígjátékok közé tartozik. Ezt követi Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című színpadi művének verbalitásra épülő mozgásszínházi bemutatója, Gergye Krisztián rendezésében. Az előadáshoz kapcsolódóan a próbaidőszakot megelőzően egy szeptemberi workshop keretében választják ki azt a két színészt, akik a decemberi premier főszerepeit alakítják majd.

Klasszikus drámával is bővül a repertoár: februárban mutatják be Frenkó Zsolt rendezésében Molière Tartuffe-jét, melynek különös aktualitást ad a mű megírásának kerek, 350. évfordulója. Végül márciusban a sanzonénekes Jacques Brelről mutatnak be zenés életrajzi játékot Dicső Dániel rendezésében, mely egyben egy új kortárs magyar darab ősbemutatója is lesz.

Frenkó Zsolt elmondta, a Pinceszínházba nem rendszeresen járó, fiatal korosztály irányába történő nyitás és a velük való kommunikáció csatornájának megtalálása jegyében alakították ki a jövő évad repertoárját, és ezt erősíti, hogy a készülő bemutatók rendezői is javarészt a fiatalabb generáció képviselői.

A jelenlegi repertoárból a gyerekelőadások egy részén kívül a francia évadban is műsoron tartják az előadásokat. Továbbra is látható lesz a 2012-ben bemutatott Bányavirág (Csizmadia Tibor rendezése), a tavasz óta játszott Józsi Valló Péter rendezésében, valamint a Hát hogy szeret maga engem?, mely Óbudán és Vácott is vendégszerepel ősszel. Az idei évadból még egy premier maradt hátra: a Hal négyesben című előadást - az FMK-ba tervezett előbemutatót követően - augusztus 13-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Szenes Iván dalszövegeivel hallható zenés bűnügyi komédiát Frenkó Zsolt rendezi, fellép benne Bánsági Ildikó, Hirtling István, Egri Márta és Ambrus Asma.

A Francia Intézettel való tervezett együttműködés keretében filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és egyéb, a magyar és a francia kultúrát reprezentáló eseményekkel bővülnének a programok. Az idegen anyanyelvűek számára havi gyakorisággal feliratozva tervezik előadni a repertoáron szereplő előadásokat.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Pinceszínházban a nyári időszakban felújítási munkálatok kezdődnek meg: a közönségforgalmi részeken elvégzik az akadálymentesítést, míg a színpadtechnika megújítása révén újra használható lesz a forgószínpad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.