Színház

Frankenstein teremtménye a Budapest Bábszínházban kel életre

2022.02.25. 11:10
Ajánlom
Keresztes Tamás rendezése, a Frankenstein, amely február 25-től látható a Budapest Bábszínházban, Mary Shelley kultikus történetén keresztül a teremtés csodájára és felelősségére hívja fel a figyelmet.

A 19. századi rémregényből Nick Dear készített színpadi adaptációt, a magyar változat Koltai M. Gábor fordítása alapján készült.

Hát végre megtörténik

– mondta Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a darab első olvasópróbáján, külön köszöntve az intézményben először dolgozó művészeket, elsősorban a rendező-díszlettervezőt, Keresztes Tamást.

274091228_5389416757739494_3626403123764328797_n-104013.jpg

Jelenet a Frankensteinből (Fotó/Forrás: Éltető Anna / Budapest Bábszínház)

A rendező a három ember által létrehozott Kreatúrát egy közel másfél ember nagyságú fabábként képzelte el (jelmeztervező: Hoffer Károly).

A fej tulajdonképen egy vállizom-köteg, de alatta van egy arc, amit én szeretnék használni úgy, mint egy identitást

– mondta Keresztes Tamás, hozzátéve, hogy a Kreatúra mozgatói három külön identitássá is „széthullhatnak” a történet folyamán.

Az alkotók hűek maradtak az eredeti történethez: a becsvágyó fiatal tudós, Victor Frankenstein halott testekből lélegző, érző és gondolkodó lényt alkot, de elrettenve saját művétől, eltaszítja magától. A Kreatúra a világ felfedezésére indul, ám a folyamatos elutasítások, valamint az emberek gyűlölete megkeményíti a szívét. Magányában visszatér teremtőjéhez, aki társat ígér neki, ám ígéretét nem akarja betartani. A lény dühében minden képzeletet felülmúló pusztításba kezd.

273996211_5389416397739530_1908908271116498095_n-103527.jpg

Jelenet az előadásból (Fotó/Forrás: Éltető Anna / Budapest Bábszínház)

Szereplők:

A Kreatúra: Teszárek Csaba, Bartha Bendegúz e. h., L. Nagy Attila e. h.
Victor Frankenstein: Márkus Sándor
Elizabeth, Victor menyasszonya, A Nőstény Kreatúra: Podlovics Laura e.h.
Klaus, koldus, Ewan, földműves: Tatai Zsolt
Gustav, koldus, Rab, földműves: Szolár Tibor
De Lacey, vak öregember: Blasek Gyöngyi
Felix, a fia: Pethő Gergő
Agatha, a menye, Gretel, prostituált, Clarice, a Frankenstein család cselédje: Csarkó Bettina e.h.
Monsieur Frankenstein, Victor apja: Beratin Gábor
William Frankenstein, Victor öccse: Engárd Emil

A Frankenstein február 25-től látható a Budapest Bábszínházban. További információ az alábbi oldalon található.

Fejléckép: jelenet a Frankensteinből (fotó: Szondi György / Budapest Bábszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.