Színház

Frankenstein teremtménye a Budapest Bábszínházban kel életre

2022.02.25. 11:10
Ajánlom
Keresztes Tamás rendezése, a Frankenstein, amely február 25-től látható a Budapest Bábszínházban, Mary Shelley kultikus történetén keresztül a teremtés csodájára és felelősségére hívja fel a figyelmet.

A 19. századi rémregényből Nick Dear készített színpadi adaptációt, a magyar változat Koltai M. Gábor fordítása alapján készült.

Hát végre megtörténik

– mondta Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a darab első olvasópróbáján, külön köszöntve az intézményben először dolgozó művészeket, elsősorban a rendező-díszlettervezőt, Keresztes Tamást.

274091228_5389416757739494_3626403123764328797_n-104013.jpg

Jelenet a Frankensteinből (Fotó/Forrás: Éltető Anna / Budapest Bábszínház)

A rendező a három ember által létrehozott Kreatúrát egy közel másfél ember nagyságú fabábként képzelte el (jelmeztervező: Hoffer Károly).

A fej tulajdonképen egy vállizom-köteg, de alatta van egy arc, amit én szeretnék használni úgy, mint egy identitást

– mondta Keresztes Tamás, hozzátéve, hogy a Kreatúra mozgatói három külön identitássá is „széthullhatnak” a történet folyamán.

Az alkotók hűek maradtak az eredeti történethez: a becsvágyó fiatal tudós, Victor Frankenstein halott testekből lélegző, érző és gondolkodó lényt alkot, de elrettenve saját művétől, eltaszítja magától. A Kreatúra a világ felfedezésére indul, ám a folyamatos elutasítások, valamint az emberek gyűlölete megkeményíti a szívét. Magányában visszatér teremtőjéhez, aki társat ígér neki, ám ígéretét nem akarja betartani. A lény dühében minden képzeletet felülmúló pusztításba kezd.

273996211_5389416397739530_1908908271116498095_n-103527.jpg

Jelenet az előadásból (Fotó/Forrás: Éltető Anna / Budapest Bábszínház)

Szereplők:

A Kreatúra: Teszárek Csaba, Bartha Bendegúz e. h., L. Nagy Attila e. h.
Victor Frankenstein: Márkus Sándor
Elizabeth, Victor menyasszonya, A Nőstény Kreatúra: Podlovics Laura e.h.
Klaus, koldus, Ewan, földműves: Tatai Zsolt
Gustav, koldus, Rab, földműves: Szolár Tibor
De Lacey, vak öregember: Blasek Gyöngyi
Felix, a fia: Pethő Gergő
Agatha, a menye, Gretel, prostituált, Clarice, a Frankenstein család cselédje: Csarkó Bettina e.h.
Monsieur Frankenstein, Victor apja: Beratin Gábor
William Frankenstein, Victor öccse: Engárd Emil

A Frankenstein február 25-től látható a Budapest Bábszínházban. További információ az alábbi oldalon található.

Fejléckép: jelenet a Frankensteinből (fotó: Szondi György / Budapest Bábszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.