Színház

Független előadó-művészeti szervezeteknek és társulatoknak hirdet pályázatot a Jurányi Ház

2023.02.28. 11:25
Ajánlom
Olyan alkotók jelentkezését várják, akik a 2023/2024-es évadra már megvalósult vagy a jövő évadra tervezett bemutatójukhoz keresnek játszóhelyet. A pályázatokat március 27-ig lehet leadni.

Mivel számos színházi alkotó keresi meg folyamatosan, évad közben is az idén tízéves Jurányi Házat mint befogadó helyszínt, a Jurányi Nonprofit Kft. befogadói pályázatot hirdet meg. Mint írták, a céljuk, hogy kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé tegyék a jelentkezéseket. Pályázat olyan független előadó-művészeti szervezeteknek és társulatoknak szól, akik mögött lebonyolítói háttérszervezet áll, illetve akik a 2023/2024-es évadra már megvalósult előadásukhoz vagy a jövő évadra tervezett bemutatójukhoz keresnek játszóhelyet.

A pályázatra az erre kialakított online felületen lehet jelentkezni március 27. 16 óráig.

A beérkezett pályázatokat a Jurányi művészeti és szervezői stábja bírálja el, és 2023. április 30-ig döntést hoz az esetleges előzetes személyes egyeztetések után.

A pozitív elbírálásban részesült produkciók közül a következő évad műsorának ismeretében dönt a Jurányi művészeti és szervezői stábja arról, hogy hány előadást tud befogadni és repertoárra tűzni. A Jurányi Ház biztosítja a szükséges próbanapokat (felújítás és próbahét), valamint a játszás feltételeihez a rendelkezésre álló technikai és személyi adományt. Felhívták a figyelmet, hogy a játszás anyagi konstrukciója minden esetben a keletkezet jegybevétel százalékos elosztása. Egyúttal hozzátették, új produkció létrejötte esetén a Jurányi Ház a létrehozásba plusz forrással nem tud beszállni.

A jelentkezési adatlapot EZEN A LINKEN érhetjük el, regisztráció után.

Fejléckép: A Jurányi Ház épülete (Fotó/Forrás: Juranyihaz.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.