Színház

Furcsa ember az irigy

2016.10.25. 09:29
Ajánlom
A nyomor torzító, lélekromboló hatását demonstrálja Szabó Magda kisregénye, amelyet Őze Áron vitt színre a Rózsavölgyi Szalonban.

Akárki akármit mond, beleértve magát az írót is, Szabó Magda regénye, Az őz az irigységről szól. Nem az egyszerű, köznapi, emberi irigységről, hanem annak sűrített, fokozott, tökélyre fejlesztett fokáról, mondhatni művészi, tehát égi, illetve ez esetben inkább pokoli másáról.

Furcsa ember az irígy,
Torkán mérges a mirígy,
Egyszer úgy, egyszer így,
Az irígynek sohse higgy.

Így szól Weöres Sándor gyerekverse. Szabó Magda irigyének azonban hihetünk. Halott szerelmének, társának, tehát önmagának vall. Hazugságairól, csalásairól. Amiről Weöres versének másik szakasza szól:

Furcsa ember a hazúg,
Nyelve csípős, mint a lúg,
Egyszer így, egyszer úgy,
Hogy igazat sose tudj.

Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz

Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A kisregény hősnője rejtőzködik, rejtegeti gyűlöletig fokozódó irigységét szebb, szerencsésebb sorsú és jobb természetű batárnőjével szemben, tehát folyamatosan hazudik, színlel, mást mutat, tesz, mint amit gondol vagy érez. Ő rossz helyre született. Apja ábrándos lelkületű ügyvéd. Csakis igaz ügyet vállal el. Nem is keres szinte semmit. A kis család egyre nyomorúságosabb helyekre költözik. Az apa ráadásul korán meghal. Anyja művész lélek, zongoratanításból tartja fönn a családot. A házimunka a tehetséges és szorgalmas, túlságosan is eszes leányra marad. Nem kétséges, a nyomor torzító, lélekromboló hatását demonstrálja a történet. A rejtegetett irigység áthatja minden érzését, kapcsolatát, ambícióját, végig kíséri egész életét. Talán a tehetsége is részben abból táplálkozik. Abból ered a versenyszellem, amivel mindenki elé, fölé kerül.

A szép és a butaságig jámbornak tetsző barátnő meg mindebből semmit sem vesz észre. Az kérdés marad, mit ér ilyen érzelmi ügyekben az olyan lopás, amelyből a károsult mit sem vesz észre. Hiszen neki nem a férfi kell, hanem csak az, hogy a másiktól elvegye, még ha csak részben is. Emiatt marad is némi csalódottság az asszonyban.

Spolarics Andrea és Nagy Mari - Az őz

Spolarics Andrea és Nagy Mari - Az őz (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Bizonyára örök vita tárgya marad, vajon Szabó Magda hatalmas életműve több-e mint kivételesen magas színvonalú lektűr.

Az őz is kétségtelenül túl gömbölyű, túl kimunkált, túl átgondolt, túl megkomponált ahhoz, hogy ne érezzük a műviség, a kigondoltság árnyát rajta.

De itt és most így jó, így illik igazán a Rózsavölgyi Szalon decens eleganciájához.

Gáspár Sándor, Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz

Gáspár Sándor, Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A kisregény kínálkozik a színpadra, első személyes, kitárulkozó, önleleplező elbeszélésként akár monodrámának is tekinthető. Nem is először kerül pódiumra, néhány esztendeje Molnár Ildikó próbálkozott vele. Most a Rózsavölgyiben Nagy Mari mondja el a szöveget, amelyet Kovács Krisztina dolgozott színpadra, és közben Őze Áron rendezésében megjelenik, ami megjeleníthető. Enyvvári Péter próbálta színpaddá varázsolni a pódiumot, Sántha Borcsa tervezte az alkalmas és jellemre szabott ruhákat.

Nagy Mari alighanem eszményi választás a főszerepre.
Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz

Erdélyi Timea és Nagy Mari - Az őz (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Jelentéktelen külső, kortalan arc és hatalmas színészi képesség, tudás, gyakorlat. A csúnyácska és okos kislány éppúgy természetesen megvan neki, mint a mindentudó, szakmájában magabiztos, érett színésznő. Sokféleség és önazonosság, úgy, hogy egy pillanatra sem látszik az alakítás, a bravúr, az átváltozás trükkje. Pedig szinte végig, az utolsó mondatig két kort kell játszania: azt, amikor beszél, és azt, amiről beszél. Erdélyi Tímea a tökéletes ellentéte: szép és kedves, bájos és jelentéktelen. Kicsit talán riadt is az erős személyiség kisugárzásában. Gáspár Sándor és Spolarics Andrea két-két szerepben (anya és apa, barát és házvezetőnő) pontos karakterekkel övezi és szembesíti a főszereplőt, Sipos Imre rutinosan hozza az élet valamennyi elengedhetetlen és többnyire nem éppen kellemes mellékszerelőjét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!