Színház

Furcsa párok

2010.08.28. 17:18
Ajánlom
Parti Nagy-dráma, Arany-balladák és egy Voltaire-regény versenyzett egymással és a nézők figyelméért a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál utolsó napján.

Az Ibusárt játszották már főiskolán, szabadtéri színpadon, monodrámaként, az Operettszínházban, ahová Sárbogárdi Jolán MÁV-menetjegykiadó szabadság-szerelem témájú darabjait, köztük A Bajkhállóy huszármente című háborús dalművet szánná, írtak már hozzá új zenét, és egyszemélyes változatába került bábszínházszerű tárgyanimáció is. Úgy tűnik hát, szinte bármilyen műfajt és teret elbír a darab. Florica Malureanu hatalmas, a nézőtér felé ferdén lejtő pultja mögött ül Jolán. A vasutas egyenruha, az otthonka, a viseltes drapp bokacsizma kontrasztjaként arany az írógép, arany a bödön meg az összes fazék, arany az asztal. Ennek a réseiből bújnak ki az operettsík szereplői. Vagy mondhatnánk úgy is: az operett sík szereplői, a huszárok, Bajkhállóy, Talpighy, a szép Amália ugyanis innen bukkannak fel. A csillámtól ragyogó bábok gyermekiek, mint amikor az óvodában hurkapálcára ragasztottuk ilyen-olyan figurákat, s utalnak Jolán képzeletének infantilizmusára, ugyanakkor az operettel társított csillogásra is emlékeztetnek. Túl sokat azonban nem lehet velük kezdeni, hamar kimerül a forma, és objektív okok miatt az sem tud túl sok izgalmat tartogatni, ahogyan játszanak vele.

Lőrincz Zsuzsa rendezését a szöveg és az élőszínészek viszik el: a gyűröttes, elmávadt arcot eljátszani képes Kovács Olga (ezért lenne szerencsésebb, ha a szövegbeli 37 év életkorként nem hangzana el, hanem Parti Nagy szerzői utasítását figyelembe véve akár a színésznő valós életkorát is használhatnék, így téve még keserűbbé és kilátástalanná a sorsot); az anya túlzott törődését, a Jolán művei iránti rajongást érzékletesen adó Ecsedi Erzsébet; és a férfiként virágkort tán sosem élt Vargányai Gusztit játszó, összes harsányságával operáló, a János vitéz (52)-vel szemben színészként működő Szabó Tibor. (Érdekes volt látni a meglepődést azoknak az arcán, akik nem ismerték Tibkét a gyergyói Figurából vagy Sepsiszentgyörgyről!) Darvas Ferenc zenéjét verbunkosra, reformkorira transzponálta Horváth Károly, és a zeneszerző-bábszínházigazgató által deklarált zenés színháziságot mutatja Varga Veronika felléptetése, aki hegedűvel kísérte a felvételről felhangzó futamokat, és ezüst ruhájában akár Jolán angyalának is értelmezhetjük.

Minden hibája ellenére azonban fontos előadásnak gondolom az Ibusárt a zalaegerszegi Griff Bábszínházban: felnőtteknek készült, továbbá alternatívát nyújthat a kevés progresszivitást mutató Hevesi Sándor színházi évaddal szemben, és ugyanezért jelentős a veszprémi Kabóca Bábszínház Kél egy árnyék... című produkciója, amelyben - A walesi bárdok kivételével a középiskolások köreiben kevéssé ismert -Arany-balladákat visznek színre.  Kuthy Ágnes rendező a versszövegeket asszociatívan használja, nem történeteket játszat a társulattal, hanem erős, hűvös érzékiségű, dominánsan vörös-fehér képekben gondolkodik, és használt zenék, a klipszerű felépítés is ismerősek a célzott közönségnek.

A bukaresti Ţăndărică Animációs Színpadon Cristian Pepino ezúttal a Candide-ot vitte színre, bár a Kunigunda rossz útra térése címet adják az előadásnak, közelebb járnak a látottakhoz. Azon túl, hogy a cím és az előadás a hangsúlyeltolás miatt köszönőviszonyban nincs egymással, rendkívül ízléstelenek a bábok, és az animáció színvonala is kívánnivalót hagy maga után. A humor többnyire szexközpontú, a vásáriság olcsóbb regisztereiből szól, Voltaire filozófiája pedig nyomokban sem lelhető fel, úgyhogy maradjunk annyiban, nem ez minden előadásaik legjobbika.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!