Színház

Furcsa párok

2010.08.28. 17:18
Ajánlom
Parti Nagy-dráma, Arany-balladák és egy Voltaire-regény versenyzett egymással és a nézők figyelméért a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál utolsó napján.

Az Ibusárt játszották már főiskolán, szabadtéri színpadon, monodrámaként, az Operettszínházban, ahová Sárbogárdi Jolán MÁV-menetjegykiadó szabadság-szerelem témájú darabjait, köztük A Bajkhállóy huszármente című háborús dalművet szánná, írtak már hozzá új zenét, és egyszemélyes változatába került bábszínházszerű tárgyanimáció is. Úgy tűnik hát, szinte bármilyen műfajt és teret elbír a darab. Florica Malureanu hatalmas, a nézőtér felé ferdén lejtő pultja mögött ül Jolán. A vasutas egyenruha, az otthonka, a viseltes drapp bokacsizma kontrasztjaként arany az írógép, arany a bödön meg az összes fazék, arany az asztal. Ennek a réseiből bújnak ki az operettsík szereplői. Vagy mondhatnánk úgy is: az operett sík szereplői, a huszárok, Bajkhállóy, Talpighy, a szép Amália ugyanis innen bukkannak fel. A csillámtól ragyogó bábok gyermekiek, mint amikor az óvodában hurkapálcára ragasztottuk ilyen-olyan figurákat, s utalnak Jolán képzeletének infantilizmusára, ugyanakkor az operettel társított csillogásra is emlékeztetnek. Túl sokat azonban nem lehet velük kezdeni, hamar kimerül a forma, és objektív okok miatt az sem tud túl sok izgalmat tartogatni, ahogyan játszanak vele.

Lőrincz Zsuzsa rendezését a szöveg és az élőszínészek viszik el: a gyűröttes, elmávadt arcot eljátszani képes Kovács Olga (ezért lenne szerencsésebb, ha a szövegbeli 37 év életkorként nem hangzana el, hanem Parti Nagy szerzői utasítását figyelembe véve akár a színésznő valós életkorát is használhatnék, így téve még keserűbbé és kilátástalanná a sorsot); az anya túlzott törődését, a Jolán művei iránti rajongást érzékletesen adó Ecsedi Erzsébet; és a férfiként virágkort tán sosem élt Vargányai Gusztit játszó, összes harsányságával operáló, a János vitéz (52)-vel szemben színészként működő Szabó Tibor. (Érdekes volt látni a meglepődést azoknak az arcán, akik nem ismerték Tibkét a gyergyói Figurából vagy Sepsiszentgyörgyről!) Darvas Ferenc zenéjét verbunkosra, reformkorira transzponálta Horváth Károly, és a zeneszerző-bábszínházigazgató által deklarált zenés színháziságot mutatja Varga Veronika felléptetése, aki hegedűvel kísérte a felvételről felhangzó futamokat, és ezüst ruhájában akár Jolán angyalának is értelmezhetjük.

Minden hibája ellenére azonban fontos előadásnak gondolom az Ibusárt a zalaegerszegi Griff Bábszínházban: felnőtteknek készült, továbbá alternatívát nyújthat a kevés progresszivitást mutató Hevesi Sándor színházi évaddal szemben, és ugyanezért jelentős a veszprémi Kabóca Bábszínház Kél egy árnyék... című produkciója, amelyben - A walesi bárdok kivételével a középiskolások köreiben kevéssé ismert -Arany-balladákat visznek színre.  Kuthy Ágnes rendező a versszövegeket asszociatívan használja, nem történeteket játszat a társulattal, hanem erős, hűvös érzékiségű, dominánsan vörös-fehér képekben gondolkodik, és használt zenék, a klipszerű felépítés is ismerősek a célzott közönségnek.

A bukaresti Ţăndărică Animációs Színpadon Cristian Pepino ezúttal a Candide-ot vitte színre, bár a Kunigunda rossz útra térése címet adják az előadásnak, közelebb járnak a látottakhoz. Azon túl, hogy a cím és az előadás a hangsúlyeltolás miatt köszönőviszonyban nincs egymással, rendkívül ízléstelenek a bábok, és az animáció színvonala is kívánnivalót hagy maga után. A humor többnyire szexközpontú, a vásáriság olcsóbb regisztereiből szól, Voltaire filozófiája pedig nyomokban sem lelhető fel, úgyhogy maradjunk annyiban, nem ez minden előadásaik legjobbika.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!