Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Művészi szabadság
2020.04.09. 17:30
Ajánlom
Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.

Zavarom?

Várjon csak. Éppen mozgásban vagyok.

Kijárási tilalomban?

Igen. Átülök az egyik székből a másikba. A nappalimban. De hallgatom…

Már jó, hogy felhívtam. Erősebb lesz az ember a nevetéstől. Egyébként ebből a két kérdésből és két válaszból voltaképpen egy komplett interjú lett így.

Hagyjuk abba?

Nem. De ön hogy folytatná most a helyemben?

Kérdeznék valami komolyat.

Nézve és átélve ezt az önkéntes és elrendelt száműzetést: ön szerint is kaptunk ezzel a kényszerű visszavonulással egy esélyt arra, hogy kicsit jobb emberek legyünk?

Szerintem nem. Aki jó, az jó ezekben a napokban is, és így marad még, ameddig tud. Aki meg gátlástalan, rossz és amorális, az pontosan ugyanilyen lesz holnap és azután. Mert nincs lelkiismerete. Mérhetetlenül aljasnak tartom, hogy a piacokon egyesek nyolcezer forintért árulták a csenevész csirkelábakat, miután elrendelték a vészhelyzetet.

Felháborít, hogy bárki is a félelemből akar üzletet csinálni.

galvolgyi1-172121.jpg

Gálvölgyi János (Fotó/Forrás: Szokodi Bea / Rózsavölgyi Szalon)

Megmutatja azért a vírushelyzet, az emberben mennyi van az emberből?

Abszolút. De például az én családommal kapcsolatban semmiféle meglepetés nem ért. Két remek lányunk van, Dorka és Eszter. Elmondhatatlanul vigyáznak ránk, gondoskodnak rólunk. Elmehetnénk délig vásárolni, a lányaim azonban nem engedik, ők a beszerzők, ettől is meg vagyunk kímélve. Dorka boldogan szállította le nekünk a múltkor a zsemléket, maszkban, kesztyűben, én meg közben arra gondoltam, hányan fogták meg előtte a zsemléket, és olyan nincs, hogy maguktól létrejönnek, felfújódnak a lisztből, s gondolatátvitellel reggelente az asztalunkra pottyannak. Nemrég meghozta a postás a nyugdíjat álarcban, én maszkban átvettem, kesztyűben aláírtam, aztán fertőtlenítettem a kesztyűt is, a tollat is, majdnem a postást is, mire valaki azt tanácsolta, tegyük a mélyhűtőbe a készpénzt egy időre, mert akkor kimegy belőle a vírus. Nyilván túlzok, de csak azt akarom mondani, hogy nem tudunk hermetikusan élni, vagy paranormális módon.

A normalitás határán belül kell óvatosnak lenni.

Másfelől meg fogalmunk sincs, milyen világra ébredünk, amikor ennek vége lesz, s vajon ha már megküzdöttünk a vírussal, megküzdünk-e azzal, ami utána jön.

Nem gondolja, hogy tudatosabbak leszünk? Óvatosak? Kevésbé pazarlók?

Nem szeretem a manifesztumokat, az „egyetemes megnyilatkozásokat”. Az ember mondjon emberi szavakat, úgyhogy én csak magunkról tudok beszélni. Nem hiszem, hogy a mi életünkben bármilyen mennyiségi és minőségi változás lenne. Én például már felkészülten vártam a vírust. Évekkel ezelőtt is.

Hogy érti?

Legalább húsz éve bevezettem a privát óvintézkedéseimet. Folyton röhögtek rajtam a kollégák, de én régóta használok kézfertőtlenítőt, mert egyszerűen jobban érzem magam tőle. Most leginkább a fejemet kellene kitisztítanom. Tehermentesítenem. Bizonyára mások is így lehetnek.

Ugyanis nem szólhat arról a nap huszonnégy órája, hogy szinte radaron kövessük, hol tűnt föl a vírus, merre halad, ki mit gondol róla.

galvolgyi2-172119.jpg

Gálvölgyi János (Fotó/Forrás: Szokodi Bea / Rózsavölgyi Szalon)

És még valami: lassan ott tartunk, hogy az ember azt gondolja, ha megússza ezt, örök életet nyer, és minden más betegség elkerüli, tehát elég ezzel szemben védekezni. Nem elég, csak szólok.

Kell a karanténban egy saját karantén?

Kell. Biztosan kell. Lehet, hogy nem kapjuk el a vírust, de a karantén hatásai miatt bedilizünk, szellemi roncsok leszünk, ha nem zárjuk ki a világot időről időre a lakásból. Nehezíti a dolgot, hogy nem látjuk a végét. A bizonytalanság is fertőző. Én kondicionálom magam, hogy ne hülyüljek bele. Menni fog. Képzelje, egészen fura volt, a kényszerszünet első napján felkeltem reggel, átgondoltam, hogy hát ma nem játszom, meg holnap sem, úgyhogy van egy kis szabadidőm, és megjegyeztem a feleségemnek, hogy elmehetnénk színházba. Csak nézett rám. Szeretek amúgy itthon lenni. Ez nekem nem bezártság. Rengeteget olvasok. A színházba is mindig viszek magammal könyvet, egyedül öltözök, nem szoktam büfézni, inkább olvasok a szünetben az öltözőmben.

Egyik interjújában arról beszélt, már reggel vigyázzban áll az esti előadásra készülve.

Ma is minden egyes nap.

De hát nincs színház.

Csakhogy a belső vigyázzállás egy iránytű, baj lenne, ha éppen most nem működne. Én ugyanúgy kelek reggelente, mint ezelőtt, és ugyanúgy készenlétben állok, mint korábban. Jó, a vesztegzár első napjaiban még gondolkoztam azon, hogy nem borotválkozom, megnövesztem a szakállamat Tolsztoj-formára, ülök majd a kertben egy fonott fehér karosszékben, és nézem az eltűnő világot. De ez nem megy, mert egyszerűen ott van bennem az az érzés, és szerencsére kicsit sem halványul, hogy hátha jön egy telefon a Rózsavölgyi Szalontól, a Madáchtól, Orlaiéktól, a Játékszíntől, hogy na, figyelj ide, este színpadra lépsz, készülj. Én meg ott állnék egy hatalmas szakállal, és egy hónapig sem tudná levágni rólam a családom. Nem engedheti el magát az ember.

Ha most kapnék egy telefont, hogy este előadás, nem ijednék meg, nem kezdenék el kapkodni, úgy mennék be a színházba, mint bármikor máskor.

11-180321.jpg

Gálvölgyi János a Rózsavölgyi Szalon Végszó című előadásában (Fotó/Forrás: Szokodi Bea, Rózsavölgyi Szalon)

Miközben egész gyorsan „online világutazó” lett: rendszeresen felolvas, verseket mond a kibertérben…

Milyen térben?

Az interneten.

Így értem. A virtuális világ nekem még mindig egy labirintus. Noha azt már megtanultam, hogyan kell felvennem mobil videóra, amit mondok. Elküldeni már nem tudom, azt a vejem intézi. Ám nagyon jó, hogy vannak internetes bejelentkezései a színészeknek. Ezek jó feladatok, boldogan csinálom, ez a szakmám. Felhívtak a Rózsavölgyitől, hogy terveznek egy videós sorozatot Grecsó Krisztián új verseiből, vállalnék-e egyet. Örömmel mondtam igent. Én választhattam verset. Kitaláltam, mikor veszem föl mobilra, addig olvasgattam, gondolkodtam róla, aztán a lakásbeli felvétel magammal megbeszélt időpontja előtt átöltöztem. Pontosan ugyanúgy készültem, mint egy valódi fellépésre. Persze azt is gondolom: a színház valójában karanténban van az online térben.

 A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.