Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Művészi szabadság
2020.04.09. 17:30
Ajánlom
Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.

Zavarom?

Várjon csak. Éppen mozgásban vagyok.

Kijárási tilalomban?

Igen. Átülök az egyik székből a másikba. A nappalimban. De hallgatom…

Már jó, hogy felhívtam. Erősebb lesz az ember a nevetéstől. Egyébként ebből a két kérdésből és két válaszból voltaképpen egy komplett interjú lett így.

Hagyjuk abba?

Nem. De ön hogy folytatná most a helyemben?

Kérdeznék valami komolyat.

Nézve és átélve ezt az önkéntes és elrendelt száműzetést: ön szerint is kaptunk ezzel a kényszerű visszavonulással egy esélyt arra, hogy kicsit jobb emberek legyünk?

Szerintem nem. Aki jó, az jó ezekben a napokban is, és így marad még, ameddig tud. Aki meg gátlástalan, rossz és amorális, az pontosan ugyanilyen lesz holnap és azután. Mert nincs lelkiismerete. Mérhetetlenül aljasnak tartom, hogy a piacokon egyesek nyolcezer forintért árulták a csenevész csirkelábakat, miután elrendelték a vészhelyzetet.

Felháborít, hogy bárki is a félelemből akar üzletet csinálni.

galvolgyi1-172121.jpg

Gálvölgyi János (Fotó/Forrás: Szokodi Bea / Rózsavölgyi Szalon)

Megmutatja azért a vírushelyzet, az emberben mennyi van az emberből?

Abszolút. De például az én családommal kapcsolatban semmiféle meglepetés nem ért. Két remek lányunk van, Dorka és Eszter. Elmondhatatlanul vigyáznak ránk, gondoskodnak rólunk. Elmehetnénk délig vásárolni, a lányaim azonban nem engedik, ők a beszerzők, ettől is meg vagyunk kímélve. Dorka boldogan szállította le nekünk a múltkor a zsemléket, maszkban, kesztyűben, én meg közben arra gondoltam, hányan fogták meg előtte a zsemléket, és olyan nincs, hogy maguktól létrejönnek, felfújódnak a lisztből, s gondolatátvitellel reggelente az asztalunkra pottyannak. Nemrég meghozta a postás a nyugdíjat álarcban, én maszkban átvettem, kesztyűben aláírtam, aztán fertőtlenítettem a kesztyűt is, a tollat is, majdnem a postást is, mire valaki azt tanácsolta, tegyük a mélyhűtőbe a készpénzt egy időre, mert akkor kimegy belőle a vírus. Nyilván túlzok, de csak azt akarom mondani, hogy nem tudunk hermetikusan élni, vagy paranormális módon.

A normalitás határán belül kell óvatosnak lenni.

Másfelől meg fogalmunk sincs, milyen világra ébredünk, amikor ennek vége lesz, s vajon ha már megküzdöttünk a vírussal, megküzdünk-e azzal, ami utána jön.

Nem gondolja, hogy tudatosabbak leszünk? Óvatosak? Kevésbé pazarlók?

Nem szeretem a manifesztumokat, az „egyetemes megnyilatkozásokat”. Az ember mondjon emberi szavakat, úgyhogy én csak magunkról tudok beszélni. Nem hiszem, hogy a mi életünkben bármilyen mennyiségi és minőségi változás lenne. Én például már felkészülten vártam a vírust. Évekkel ezelőtt is.

Hogy érti?

Legalább húsz éve bevezettem a privát óvintézkedéseimet. Folyton röhögtek rajtam a kollégák, de én régóta használok kézfertőtlenítőt, mert egyszerűen jobban érzem magam tőle. Most leginkább a fejemet kellene kitisztítanom. Tehermentesítenem. Bizonyára mások is így lehetnek.

Ugyanis nem szólhat arról a nap huszonnégy órája, hogy szinte radaron kövessük, hol tűnt föl a vírus, merre halad, ki mit gondol róla.

galvolgyi2-172119.jpg

Gálvölgyi János (Fotó/Forrás: Szokodi Bea / Rózsavölgyi Szalon)

És még valami: lassan ott tartunk, hogy az ember azt gondolja, ha megússza ezt, örök életet nyer, és minden más betegség elkerüli, tehát elég ezzel szemben védekezni. Nem elég, csak szólok.

Kell a karanténban egy saját karantén?

Kell. Biztosan kell. Lehet, hogy nem kapjuk el a vírust, de a karantén hatásai miatt bedilizünk, szellemi roncsok leszünk, ha nem zárjuk ki a világot időről időre a lakásból. Nehezíti a dolgot, hogy nem látjuk a végét. A bizonytalanság is fertőző. Én kondicionálom magam, hogy ne hülyüljek bele. Menni fog. Képzelje, egészen fura volt, a kényszerszünet első napján felkeltem reggel, átgondoltam, hogy hát ma nem játszom, meg holnap sem, úgyhogy van egy kis szabadidőm, és megjegyeztem a feleségemnek, hogy elmehetnénk színházba. Csak nézett rám. Szeretek amúgy itthon lenni. Ez nekem nem bezártság. Rengeteget olvasok. A színházba is mindig viszek magammal könyvet, egyedül öltözök, nem szoktam büfézni, inkább olvasok a szünetben az öltözőmben.

Egyik interjújában arról beszélt, már reggel vigyázzban áll az esti előadásra készülve.

Ma is minden egyes nap.

De hát nincs színház.

Csakhogy a belső vigyázzállás egy iránytű, baj lenne, ha éppen most nem működne. Én ugyanúgy kelek reggelente, mint ezelőtt, és ugyanúgy készenlétben állok, mint korábban. Jó, a vesztegzár első napjaiban még gondolkoztam azon, hogy nem borotválkozom, megnövesztem a szakállamat Tolsztoj-formára, ülök majd a kertben egy fonott fehér karosszékben, és nézem az eltűnő világot. De ez nem megy, mert egyszerűen ott van bennem az az érzés, és szerencsére kicsit sem halványul, hogy hátha jön egy telefon a Rózsavölgyi Szalontól, a Madáchtól, Orlaiéktól, a Játékszíntől, hogy na, figyelj ide, este színpadra lépsz, készülj. Én meg ott állnék egy hatalmas szakállal, és egy hónapig sem tudná levágni rólam a családom. Nem engedheti el magát az ember.

Ha most kapnék egy telefont, hogy este előadás, nem ijednék meg, nem kezdenék el kapkodni, úgy mennék be a színházba, mint bármikor máskor.

11-180321.jpg

Gálvölgyi János a Rózsavölgyi Szalon Végszó című előadásában (Fotó/Forrás: Szokodi Bea, Rózsavölgyi Szalon)

Miközben egész gyorsan „online világutazó” lett: rendszeresen felolvas, verseket mond a kibertérben…

Milyen térben?

Az interneten.

Így értem. A virtuális világ nekem még mindig egy labirintus. Noha azt már megtanultam, hogyan kell felvennem mobil videóra, amit mondok. Elküldeni már nem tudom, azt a vejem intézi. Ám nagyon jó, hogy vannak internetes bejelentkezései a színészeknek. Ezek jó feladatok, boldogan csinálom, ez a szakmám. Felhívtak a Rózsavölgyitől, hogy terveznek egy videós sorozatot Grecsó Krisztián új verseiből, vállalnék-e egyet. Örömmel mondtam igent. Én választhattam verset. Kitaláltam, mikor veszem föl mobilra, addig olvasgattam, gondolkodtam róla, aztán a lakásbeli felvétel magammal megbeszélt időpontja előtt átöltöztem. Pontosan ugyanúgy készültem, mint egy valódi fellépésre. Persze azt is gondolom: a színház valójában karanténban van az online térben.

 A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.
Színház hír

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.
Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.