Színház

Garaczi Lászlót és O. Horváth Sárit díjazta a Színházi Dramaturgok Céhe

2020.12.07. 11:20
Ajánlom
December 6-án adta át a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb drámájának járó elismerést és a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának Vilmos-díját, melyet Garaczi László és O. Horváth Sári vehetett át.

Az online eseményre a pandémiás helyzet miatt került sor ilyen későn, ugyanis a kitüntetéseket hagyományosan a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én szokták átadni. A kiválasztás módja azonban most is ugyanúgy történt, mint eddig:

az előző évad drámaterméséből – nyomtatásban, elektronikus formában megjelent és/vagy színházakban bemutatott kortárs művekből egyaránt – választotta ki a Színházi Dramaturgok Céhe a díjazottakat.

Az előolvasási vita után 3-6 mű közül döntöttek a nyertesről titkos szavazással, ami idén Garaczi László Veszteg című drámája lett. A darab szabadversben mondja el egymástól elszakadt pár történetét, bejárva Budapest ismert helyeit.

 Az idei Vilmos-díj nem várt eredményt hozott, ugyanis a díj történetében még soha nem fordult elő, hogy egy alkotó három egymást követő évben elnyerje a kitüntetést. O. Horváth Sárinak ez most sikerült, a 2018-as Lenni vagy nem és a 2019-es Életigen után a Hiszitek, mit nem is elhozta a legjobbnak járó elismerést. A három mű egyébként trilógiává áll össze, felvillantva emberi sorsokat, körüljárva az életlehetőségeket és a személyes szabadság mibenlétét.

A Nyílt Fórum résztvevői Dézsi Fruzsina (A helyzet ura), Dóka Péter (Polimax, avagy a Kockaróka visszatér), Horváth János Antal (szentivánéj), Molnár T. Eszter (A zsúr) és Tóth Réka Ágnes (Ez) voltak, drámáikból a Szentendrei Teátrum jóvoltából felolvasó-színházi előadások készültek, darabjaikat pedig bárki elolvashatja, ugyanis e-book formájában letölthető.

A díjátadó a Színházi Dramaturgok Céhének Facebook oldalán nézhető meg.

Fejléckép: a díjazottak (forrás: Baltazár Színház)

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

Kapcsolódó

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.