Színház

Garaczi Lászlót és O. Horváth Sárit díjazta a Színházi Dramaturgok Céhe

2020.12.07. 11:20
Ajánlom
December 6-án adta át a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb drámájának járó elismerést és a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának Vilmos-díját, melyet Garaczi László és O. Horváth Sári vehetett át.

Az online eseményre a pandémiás helyzet miatt került sor ilyen későn, ugyanis a kitüntetéseket hagyományosan a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én szokták átadni. A kiválasztás módja azonban most is ugyanúgy történt, mint eddig:

az előző évad drámaterméséből – nyomtatásban, elektronikus formában megjelent és/vagy színházakban bemutatott kortárs művekből egyaránt – választotta ki a Színházi Dramaturgok Céhe a díjazottakat.

Az előolvasási vita után 3-6 mű közül döntöttek a nyertesről titkos szavazással, ami idén Garaczi László Veszteg című drámája lett. A darab szabadversben mondja el egymástól elszakadt pár történetét, bejárva Budapest ismert helyeit.

 Az idei Vilmos-díj nem várt eredményt hozott, ugyanis a díj történetében még soha nem fordult elő, hogy egy alkotó három egymást követő évben elnyerje a kitüntetést. O. Horváth Sárinak ez most sikerült, a 2018-as Lenni vagy nem és a 2019-es Életigen után a Hiszitek, mit nem is elhozta a legjobbnak járó elismerést. A három mű egyébként trilógiává áll össze, felvillantva emberi sorsokat, körüljárva az életlehetőségeket és a személyes szabadság mibenlétét.

A Nyílt Fórum résztvevői Dézsi Fruzsina (A helyzet ura), Dóka Péter (Polimax, avagy a Kockaróka visszatér), Horváth János Antal (szentivánéj), Molnár T. Eszter (A zsúr) és Tóth Réka Ágnes (Ez) voltak, drámáikból a Szentendrei Teátrum jóvoltából felolvasó-színházi előadások készültek, darabjaikat pedig bárki elolvashatja, ugyanis e-book formájában letölthető.

A díjátadó a Színházi Dramaturgok Céhének Facebook oldalán nézhető meg.

Fejléckép: a díjazottak (forrás: Baltazár Színház)

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

Kapcsolódó

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.