Színház

Garas Dezsőre emlékeznek pályatársai

2012.01.01. 21:18
Ajánlom
Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt Garas Dezső. Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Maár Gyula, Varnus Xaver emlékezik a Kossuth-díjas színművészre, aki Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja volt.

Garas Dezső Budapesten született. Igazi pesti srác volt, gyermekkorát és ifjúságát a főváros hetedik és nyolcadik kerületében töltötte el. Nem készült színésznek. Vasesztergályos tanuló volt, amikor a tanonciskolában a Színművészeti Főiskola akkor végzős rendezőszakos hallgatói alkalmi színjátszó csoportot alakítottak, s ennek ő is tagja lett. Tetszett neki a szereplés, ekkor gondolt először arra, hogy a színi pályára lép. A legenda szerint végül fogadásból lett színész. Barátainak heccből mondta: fogadjunk, hogy engem a főiskolára is felvesznek. Nem tréfált, jelentkezett felvételi vizsgára és az első nekifutásra felvették. Ez 1953-ban történt, amikor a főiskola felvételi bizottsága a könyörtelenségéről volt híres. Kiváló tanárai voltak, mint például Gombaszögi Frida, aki az első órát azzal kezdte: gyerekek, aki közületek nem akar a világ legnagyobb színésze lenni, az most álljon fel, és menjen ki. Osztálytársai közül többen ma is a magyar színjátszás jeles alakjai: Harkányi Endre, Medgyesi Mária, Láng József.

"Az ő elmenetele nekem olyan fájó pont, hogy nem tudok úgy beszélni róla, mint bármely, különben nagyon szeretett kollégámról" - mondta Törőcsik Mari, aki hozzátette: Garas Dezső jó barátja volt, először vele lépett a Nemzeti Színház színpadára. "Úgy volt, hogy nem lép föl többet, de én megkértem, hogy jöjjön be a kedvemért. A Jó estét nyár, jó estét szerelem-ben velem játszott utoljára" - emlékezett a színésznő.

Garas Dezső a főiskolán egy évvel Bodrogi Gyula felett járt, s onnantól kezdve figyelték egymás pályáját - tette hozzá a Nemzeti Színház színésze. "Azt hiszem, az ország egyik legjobb színésze volt" - fogalmazott Bodrogi Gyula, aki szerint Garas Dezsőnek nem volt olyan szerepe, amire akár csak egy percig is, azt lehetett volna mondani, hogy nem neki való. Szavai szerint Garas Dezső csodálatos színész, és nagyon határozott, nagyon egyenes, tiszta ember volt. Bodrogi Gyula hozzátette, elhunyt pályatársa "őrületesen hiányzik" neki.

Alkotótársa, Garas Dezső halálával saját életének egy részét is elveszettnek érzi Maár Gyula filmrendező. "Szörnyű, hogy ezekre a dolgokra, annyira elkoptatott kifejezések vannak - 'örökre megőrizzük emlékedet', 'hiányozni fogsz' - ezek képtelenek kifejezni azt a valódi állapotot, amit egy ilyen esemény okoz. Egyszerűen az ember életének egy része pusztul el" - mondta Maár Gyula, aki felidézte, hogy sokat dolgoztak együtt Garas Dezsővel. Két olyan közös munkájuk is volt - a Malom a pokolban (1987), és a Hoppá (1993) című film -, amelyért a színész a filmszemlén megkapta az év legjobb alakításáért járó díjat. "Azt elmondani, hogy szakmailag mit tartok róla? Az evidens" - fogalmazott a filmrendező, hozzátéve, hogy nem volt mindig könnyű együtt dolgozni, hiszen a másik embert minden rezdületében nem lehet követni, így voltak köztük ellentétek is bizonyos dolgokban. "Azok persze ma nevetségesek, semmivé válnak" - jegyezte meg Maár Gyula. "Nekem nagyon nagy megrendülés és feleségemnek, Törőcsik Marinak is, aki évtizedeket vele együtt élt át, Vasziljevet, Ljubimovot, Major Tamást" - sorolta a rendezőket, a rengeteg közös munkát, emléket.

2012. április 16-án a Művészetek Palotájának színpadán a két színészlegenda, Törőcsik Mari és Garas Dezső Varnus Xaverral együtt elevenítették volna fel a 30-as évek filmzenéinek világát, a moziorgonák hőskorát. A Nemzet Színészének december 30-i halála kapcsán az orgonaművész így fogalmazta meg gondolatait: "Úgy tapasztaltam: van egy szűk senkiföldje Élet és Halál között, ahol nem tudja még, de szenzibilis, mélyebb ösztöneiben megérzi már a búcsú közeledtét az emberfia. Utóbb úgy gondolom: ha érzékenyebb füllel hallgatom, felismerhettem volna Garas Dezső barátom szelíd búcsúját, amikoris karácsony napján utoljára hívott fel telefonon." - nyilatkozta Varnus Xaver. "Csöndes volt és derűs. Közelgő, áprilisi koncertünkről beszélgettünk. "Ha egészségem mégsem engedné, hogy ott legyek veletek" - kérte tőlem, "régi, hű barátom, Törőcsik Mari tartsa kezében fényképemet, s úgy énekeljétek el: Köszönöm, hogy imádott". Nem vettem akkor ezt a mondatát komolyan. Annál komolyabban veszem hát most: ha már nem léphetünk vele színpadra, az ő emlékének szenteljük Törőcsik Marival az áprilisi hangversenyt. Senki nem lép majd föl helyette, hisz hogyan is lehetne pótolni a pótolhatatlant? Meghalt a legnagyobb magyar színész. Most nincsen legnagyobb magyar színészünk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Jazz/World

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyászhír

Elhunyt Kelemen Csaba egri színművész

A 65 éves korában, október 26-án elhunyt színész 1989 óta az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatát erősítette, nevéhez olyan nagyszerű szerepek kötődnek, mint A fejedelem II. Rákóczi Ference, A Mester és Margarita Sztravinszkij főorvosa, a Nem félünk a farkastól George-a, de évtizedekig játszotta Dobó Istvánt az Egri csillagok musical változatában.
Színház mti

Hetedszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat Sir Ian McKellen

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán.
Színház ajánló

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szóló drámát rendez Vidnyánszky a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Színház hír

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.
Színház interjú

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.