Színház

Gáspár Idikó: „Valahogy belesodródtam”

2011.10.31. 07:04
Ajánlom
Gáspár Ildikó hosszú évek óta az Örkény Színház dramaturgja. Most azonban – ahogy ő fogalmaz – belesodródott abba, hogy rendezni kezdett. Pierre Notte Két néni, ha megindul című „temetői road movie”-ját vitte színre az Örkény előcsarnokában.

- A munkád egyik része, hogy folyamatosan darabokat olvasol. Hogyan találtad meg éppen ezt?

- Leginkább német ügynökségek adatbázisait szoktam nézegetni, egyiküknél megütötte a szememet a cím: Két kis hölgy észak felé. Elkezdtem olvasni, és néhány jelenet után azt éreztem, mintha egy zenés Beckett-darabot olvasnék. Olyan újfajta módon mosta össze a műfajokat, hogy nem tudtam elmenni mellette.

- Rögtön arra gondoltál, hogy meg is rendeznéd?

- Egyáltalán nem gondoltam erre. Elkezdtem ajánlgatni, elsősorban a nálunk dolgozó rendezőknek, ők nem nagyon érdeklődtek, bár elég rossz volt a nyers fordítás. Nekem azonnal az jutott róla eszembe, hogy habár idős hölgyekről szól, milyen érdekes lenne két fiatal színésznővel megcsinálni. A saját társulatomban gondolkodva Takács Nóra Diána ugrott be, mellé kellett valaki, akivel fura párost alkothatnának. Harmadik körben jutottam el Bohoczki Sáráig, aki most végzős a Színművészetin. És mivel a darab tele van sanzonokkal, beleképzeltem egy sanzonénekest is, Polgár Csabával. Ez a szerep eredetileg nem volt benne, de egyeztettem az íróval, aki szabad kezet adott. Mácsainak meséltem, hogy mennyire vicces, hogy két öregasszony fogja most meghalt anyja hamvait, és elindulnak megkeresni az apjuk sírját. Van ebben valami bizarr és megható. Infantilis elképzelés a családegyesítésről. Pali már régóta noszogat, hogy rendezzek valamit, most azt mondta, itt a lehetőség. Valahogy belesodródtam, pedig nem tengett túl bennem az ilyen irányú ambíció...

- Miért írtál bele egy férfiszerepet?

- Ez egyrészt ösztön, nehéz rá magyarázatot adni. Van két fiatal nő, aki öreget játszik, akkor álljon velük szemben egy fiatal férfi, aki lehet fiatal vagy öreg, utas vagy pincér, de akár az apjuk is. Nagyon absztrakt és költői kép, hogy két öregasszony végigjárja a temetőket. Ilyen szempontból az apjuk a halált is jelenti. Kellett, hogy ezt megjelenítse valaki. Másrészt praktikus: a jelenetek elején a szövegkönyvben le van írva, hogy hol járunk, mikor, és mi történik. Meg kellett oldani, hogy valaki elmondja. Szinte adta magát, hogy ha úgyis belekerül egy sanzonénekes, akkor legyen ő ez az "idegenvezető".

- Nagyon tetszik, hogy az előcsarnokot használjátok, sokkal variábilisabb a tér, mintha színpadon lenne. Amúgy is elég filmes, én közben azon gondolkoztam, hogy darab volt-e ez egyáltalán eredetileg.

- Színdarab, de amikor a díszlettervező, Izsák Lili elolvasta, ő is azt mondta, hogy de hát ez egy film! Az előcsarnok nehéz tér a négy oszlop miatt. Úgy gondoltam, hogy mindig csak az atmoszféra változik, mintha egyik helyszínről a másikra rakosgatnánk őket. A temetői sírokat csak úgy tudtam elképzelni, hogy bemennek a nézők közé, őket nézik, mintha ők lennének a sírok. Ebből automatikusan adódott ez a teljesen szimmetrikus, tükörszerű térforma.

- Azzal kezdted, hogy zenés, becketti darab, viszont a sanzonénekes szerepét ti írtátok bele. Ezek szerint nem csak az eredeti dalokat használjátok.

- Az Aznavour-sanzonok nem voltak benne. A többi dalnak maga a szerző írta a zenéjét és a szövegét is. Három dalhoz nem volt zene, nekem pont azok tetszettek, megkérdeztem az írót, aki annyit válaszolt, hogy most nincs ideje, írjunk hozzá bátran... Ez nekünk nagyon jó volt, mert Kiss Judit Ágnessel sokkal szabadabban alkothattuk meg a dalszövegeket, amelyekhez Matkó Tamás és Kákonyi Árpád írt zenét.

- Két fiatal színésznő öreget játszik. Általában az a csapda, hogy elkezdenek tipegni-topogni, meg vékony hangon beszélni. Itt ez nem történik meg, mégis egyértelmű, hogy idősek. Hogyan jutottatok el addig, hogy ez ne okozzon gondot?

- Ránézésre megállapíthatatlan, hány évesek, mert nem használunk maszkot. Hatvan-hetven közötti nénik ezek. Rengeteg körünk volt, amíg el nem készült a jelmez. Valami nem jött létre. Én is beleestem abba a hibába, pedig egyáltalán nem akartam, hogy kértem, mozgásban azért jelezzék, hogy öregek. Nem toporogtak, de volt egy fura járásuk. Amikor bejött a jelmez, akkor rájöttünk, hogy fölösleges.

- Leginkább az érdekel engem, hogy miért indul el egyáltalán két néni temetőket kutatni.

- Nem nagyon van rá logikus magyarázat. Mert elfelejtették, hogy hol van az apjuk sírja. Mert meghalt az anyukájuk, ott egy urna, és ezzel valamit csinálni kell. Mert ottmaradnak árván. Mert eszükbe jut az apa, akit már rég elfelejtettek. Elindulnak, és annyira fontos lesz nekik az ügy, hogy képesek ellopni egy buszt is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.