Színház

Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház új vezérigazgatója

2011.07.05. 08:00
Ajánlom
Július 4-től vezeti a magyar és román társulatot is magában foglaló erdélyi színházat.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora 50 oldalas menedzseri tervvel pályázott a tisztségre. A versenyvizsga pénteken, július 1-jén megtartott szóbeli részére csak ő jutott be, és miután a vizsgát eredményesen teljesítette, hétfőtől hivatalosan átveheti a 2008 júliusa óta állandó igazgató nélküli színház irányítását.

Vlad Radescut, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2009-ben kinevezett ideiglenes vezérigazgatóját 2010 októberében menesztette Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter, mivel a néhány hónappal korábban lefolytatott minisztériumi vizsgálat alapján elégedetlen volt a munkájával.

Radescu utódjának - szintén ideiglenesen - Csapó Györgyöt nevezte ki Kelemen Hunor, aki egyúttal versenyvizsgát is hirdetett a színház vezérigazgatói posztjára. Radescu bíróságon támadta meg a minisztériumi döntést, és a pert 2011 március közepén meg is nyerte, így vissza kellett őt helyezni ideiglenes posztjára.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak nyilatkozva Gáspárik Attila elmondta, hogy amint kézhez kapja igazgatói kinevezését, lemond a rektori tisztségéről és a 45 napos felmondási idő után csak tanára marad a művészeti egyetemnek.

A lapnak elmondta, az "előjelek azt mutatják", hogy nagyon nagy feszültségekre számíthat a színházban, ahol a munkatársak körében nagy a bizonytalanság. "Nem vagyok konfliktuskereső ember, így senkinek nincs mitől félnie" - hangsúlyozta az új igazgató.

Mint a lapnak nyilatkozta, Marosvásárhelyen is útkeresésben van a színház, akárcsak bárhol a világon, így a színháznak változnia kell. Az új igazgató ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy "nagyon alapos kutatásokba kell kezdeni mind a közönség igényeit, mind pedig a társulat állapotát illetően".

Gáspárik Attila 2008 márciusától volt a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, azt megelőzően pedig a romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke.

A manna.ro oldalon június 21-én jelent meg egy interjú Gáspárik Attilával a pályázat kapcsán.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.