Színház

Generációkon át öröklődő sorsokról mesél a Vígstreamház új online előadása

2021.03.26. 13:15
Ajánlom
A Színházi világnap alkalmából új előadással kedveskedik nézőinek a Vígstreamház. A Pentheszileia Program egy nyers erővel lüktető, szókimondó családtörténet, amely arra keresi a választ, hogy hogyan örököljük a sorsunkat, és a hosszú ideje cipelt terheinket képesek vagyunk-e egyáltalán letenni.

Az előadás, amely Szilágyi Csenge főszereplésével lesz látható, a marosvásárhelyi származású, de Németországban élő Kincses Réka első magyarországi rendezése volt 2016-ban.

A darab Pentheszilea mitológiai történetén keresztül, de modern köntösbe bújtatva beszél női sorsokról, elakadásokról, szorongásokról és elhibázott kapcsolatokról.

A 19 éves Pentheszileiában újra és újra felmerül a kérdés, hogy sorozatos botlásainak okát nem éppen saját felmenőinek feldolgozatlan félelmei és traumái okozzák-e, és ezek az érzések, soha át nem élt tapasztalatok nem benne élnek-e tovább.

pentheszileia_ea_gordon_eszter_00102-113120.jpeg

Jelenet a Pentheszileia Programból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Vígszínház)

Az előadásban Szilágyi Csenge mellett Király Dánielt, Hullan Zsuzsát, Hevér Gábort, Lázár Katit és Csapó Attilát láthatják a nézők.

A Pentheszileia Program március 27-én 20.30-kor látható az eSzínház oldalán, az előadás 18 éven felülieknek ajánlott!

A Színházi világnap alkalmából a Vígszínház szeretné bevonni a közönséget is a stream-műsor alakításába, ezért a nézők szavazhatnak arról, hogy az eddig bemutatott hat online előadás közül melyiket tűzze legközelebb műsorára a színház. Szavazni az alábbi oldalon lehet.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Gordon Eszter / Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.