Színház

Gergye Krisztián saját festményei felajánlásával, nagykövetként segíti a függetleneknek indított adománygyűjtést

2021.01.11. 15:10
Ajánlom
A hazai kortárs színház- és táncművészet ismert alkotója a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként a saját, színházi témájú festményei után befolyó összeggel segíti a független színházi dolgozókat. Gergye Krisztián jótékonysági kampányához a Fidelio médiapartnerként csatlakozott.

A koronavírus-járvány második hulláma ismét nehéz helyzetbe sodorta a kulturális szférában dolgozókat, előadásaik elmaradásával bevételeik kiestek. A Független Előadó-művészeti Szövetsége (FESZ) ezért adománygyűjtő akciót indított: a cél, hogy január 22-ig minimum 2 millió forinttal növeljék a Segélyalap támogatási keretét.

Ezen törekvésüket tizennyolc nagykövet is segíti, köztük Gergye Krisztián független színházi alkotó, táncos, koreográfus, performer, aki saját festményeit ajánlotta fel az adományozóknak.

„Ebben a színház nélküli időszakban a művészet egy magányosabb műfajához menekülök. A festéshez. Ez segít elmélyülni, segít gondolkodni vagy épp nem gondolni semmi olyanra, ami megoldhatatlan” – fogalmazott Gergye Krisztián, aki a kampányhoz való csatlakozás révén egy izgalmas kihívás elé is állítja magát:

tíz nap alatt tíz színházi tematikájú képet fest meg, amelyeket minden nap online tesz közzé, és az adott nap adományozói között sorsol ki.

IMG_7567-145759.jpeg

Gergye Krisztián független színházi alkotó, a FESZ nagykövete (Fotó/Forrás: FESZ / Dömölky Dániel)

„Nagykövetként azt a célt tűztem ki magam elé, hogy legalább öt ember egyhavi, 50 ezer forintos segélyét összegyűjtsem. Ez 250 ezer forint, ami 250 ismerősöm 1000 forintos adománya. Ez pedig öt független színházi dolgozónak könnyítheti meg átvészelni egy hónapját. Persze, ez nem végleges megoldás, csak ragtapasz, de mégis, ebben a reménytelen helyzetben az adományotok ennek az öt embernek valós figyelmet és erőt adhat a túléléséért folytatott küzdelmében!” – vallja Gergye Krisztián, aki szerint

a pandémia idején független alkotónak lenni többszörös hátrányt, többszörös kiszolgáltatottságot, még kevesebb figyelmet jelent, valamint egyre szűkülő lehetőséget a segítségkérésre.

„Az infrastruktúrával rendelkező intézmények, kőszínházak is alig tudnak segíteni a dolgozóiknak, hát akkor ki gondol a független színházak dolgozóira, a hangosítókra, a fényesekre, az öltöztetőkre, az asszisztensekre, a színészekre, a táncosokra? Ki gondol az alternatív kultúrát működtető látható és láthatatlan emberekre, akik most nem tehetik azt, amiben a legjobbak? Pedig nekik köszönhetjük Magyarország kulturális életének sokszínűségét, általuk van még szabad gondolkodás, általuk van még levegő.

Vegyük észre őket, és segítsünk, hogy ha mindez elmúlik, legyen még hová és kikhez menni lélegezni!”

Így segítheted a függetleneket!

A mai nappal kezdődően tíz napon át, január 20-áig minden nap közzétesszük Gergye Krisztián egy frissen született, színházi témájú festményét a Fidelio Facebook-oldalán, amelyre az adott nap folyamán várják a felajánlásokat.

Az egy-egy naphoz tartozó festményt az aznapi adományozók között sorsolják ki.

A függetleneknek szánt adományokat ezen a felületen utalhatod el, vagy az alábbiak szerint:

Független Előadó-művészeti Szövetség

Magnet Bank 16200106-11663151

A sorsoláson való részvétel feltétele, hogy a közleménybe írd be: #gergye

A sorsolásra január 22-én, a kampány végén kerül sor, ezután a Fidelio.hu közzéteszi a kisorsolt adakozók nevét, akik ezután a fidelio@fidelio.hu címen vehetik fel a kapcsolatot a festmények átadásának módjáról.

A nyertesek névsora itt érhető el! >>>

„Adományozzatok, bármekkora összeget, hogy segíthessünk azoknak a független színházi dolgozóknak, akik a pandémia végett kilátástalan helyzetbe sodródtak!” – kéri Gergye Krisztián.

Íme az első festmény, amelyhez kapcsolódóan január 11-én éjfélig várják az adományokat:

IMG_7578b-145851.jpg

Gergye Krisztián színházi témájú alkotása (28x39cm, papír, akvarell) (Fotó/Forrás: Gergye Krisztián)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.