Színház

Gergye Krisztián saját festményei felajánlásával, nagykövetként segíti a függetleneknek indított adománygyűjtést

2021.01.11. 15:10
Ajánlom
A hazai kortárs színház- és táncművészet ismert alkotója a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként a saját, színházi témájú festményei után befolyó összeggel segíti a független színházi dolgozókat. Gergye Krisztián jótékonysági kampányához a Fidelio médiapartnerként csatlakozott.

A koronavírus-járvány második hulláma ismét nehéz helyzetbe sodorta a kulturális szférában dolgozókat, előadásaik elmaradásával bevételeik kiestek. A Független Előadó-művészeti Szövetsége (FESZ) ezért adománygyűjtő akciót indított: a cél, hogy január 22-ig minimum 2 millió forinttal növeljék a Segélyalap támogatási keretét.

Ezen törekvésüket tizennyolc nagykövet is segíti, köztük Gergye Krisztián független színházi alkotó, táncos, koreográfus, performer, aki saját festményeit ajánlotta fel az adományozóknak.

„Ebben a színház nélküli időszakban a művészet egy magányosabb műfajához menekülök. A festéshez. Ez segít elmélyülni, segít gondolkodni vagy épp nem gondolni semmi olyanra, ami megoldhatatlan” – fogalmazott Gergye Krisztián, aki a kampányhoz való csatlakozás révén egy izgalmas kihívás elé is állítja magát:

tíz nap alatt tíz színházi tematikájú képet fest meg, amelyeket minden nap online tesz közzé, és az adott nap adományozói között sorsol ki.

IMG_7567-145759.jpeg

Gergye Krisztián független színházi alkotó, a FESZ nagykövete (Fotó/Forrás: FESZ / Dömölky Dániel)

„Nagykövetként azt a célt tűztem ki magam elé, hogy legalább öt ember egyhavi, 50 ezer forintos segélyét összegyűjtsem. Ez 250 ezer forint, ami 250 ismerősöm 1000 forintos adománya. Ez pedig öt független színházi dolgozónak könnyítheti meg átvészelni egy hónapját. Persze, ez nem végleges megoldás, csak ragtapasz, de mégis, ebben a reménytelen helyzetben az adományotok ennek az öt embernek valós figyelmet és erőt adhat a túléléséért folytatott küzdelmében!” – vallja Gergye Krisztián, aki szerint

a pandémia idején független alkotónak lenni többszörös hátrányt, többszörös kiszolgáltatottságot, még kevesebb figyelmet jelent, valamint egyre szűkülő lehetőséget a segítségkérésre.

„Az infrastruktúrával rendelkező intézmények, kőszínházak is alig tudnak segíteni a dolgozóiknak, hát akkor ki gondol a független színházak dolgozóira, a hangosítókra, a fényesekre, az öltöztetőkre, az asszisztensekre, a színészekre, a táncosokra? Ki gondol az alternatív kultúrát működtető látható és láthatatlan emberekre, akik most nem tehetik azt, amiben a legjobbak? Pedig nekik köszönhetjük Magyarország kulturális életének sokszínűségét, általuk van még szabad gondolkodás, általuk van még levegő.

Vegyük észre őket, és segítsünk, hogy ha mindez elmúlik, legyen még hová és kikhez menni lélegezni!”

Így segítheted a függetleneket!

A mai nappal kezdődően tíz napon át, január 20-áig minden nap közzétesszük Gergye Krisztián egy frissen született, színházi témájú festményét a Fidelio Facebook-oldalán, amelyre az adott nap folyamán várják a felajánlásokat.

Az egy-egy naphoz tartozó festményt az aznapi adományozók között sorsolják ki.

A függetleneknek szánt adományokat ezen a felületen utalhatod el, vagy az alábbiak szerint:

Független Előadó-művészeti Szövetség

Magnet Bank 16200106-11663151

A sorsoláson való részvétel feltétele, hogy a közleménybe írd be: #gergye

A sorsolásra január 22-én, a kampány végén kerül sor, ezután a Fidelio.hu közzéteszi a kisorsolt adakozók nevét, akik ezután a [email protected] címen vehetik fel a kapcsolatot a festmények átadásának módjáról.

A nyertesek névsora itt érhető el! >>>

„Adományozzatok, bármekkora összeget, hogy segíthessünk azoknak a független színházi dolgozóknak, akik a pandémia végett kilátástalan helyzetbe sodródtak!” – kéri Gergye Krisztián.

Íme az első festmény, amelyhez kapcsolódóan január 11-én éjfélig várják az adományokat:

IMG_7578b-145851.jpg

Gergye Krisztián színházi témájú alkotása (28x39cm, papír, akvarell) (Fotó/Forrás: Gergye Krisztián)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.