Színház

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021.05.09. 10:30
Ajánlom
2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.

A díjat ezúttal a Bakony Fotóklub mellett Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója, valamint Pagony Rita és Olasz Miklós művészházaspár vehette át – számolt be róla a Veol.

img5713-102120.jpg

Oberfrank Pál (Fotó/Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

Az elismerést hagyományosan a Gizella-napok zárásaként adják át a Szentháromság téren, azonban a járványhelyzet miatt az átadóünnepségre idén szűk körben, a városházán került sor.

Porga Gyula, a város polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az elődök közösségépítő és kultúrateremtő munkássága komoly felelősséget ró a ma élőkre, de a most kitüntetett alkotók méltó módon viszik tovább a hagyományt.

Oberfrank Pál példaértékű vezetői tevékenységéért, valamint a város szellemi, művészeti értékeinek létrehozásáért vehette át a díjat.

Amellett, hogy alakításaival és rendezéseivel is sokat ad a színház közönségének, munkája nyomán országos szintűvé nőtte ki magát a babazászló mozgalom.

A Jászai Mari-díjas, érdemes művész címmel kitüntetett direktor 1991-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, melynek elvégzése után a Vígszínházhoz szerződött. 17 éven keresztül volt a társulat tagja, majd 2008-tól szabadúszóként dolgozott tovább.

Először 2010-ben nevezték ki a Veszprémi Petőfi Színház élére, 2012-ben Nagykovácsi önkormányzata a község díszpolgárának választotta.

 

Fejléckép: Oberfrank Pál (forrás: Pesti Vigadó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.