Színház

Goda Gábor a minisztériumnak: Ez a döntés kulturális gyilkosság

2023.06.16. 14:20
Ajánlom
Az Artus Társulat és az Artus Stúdió alapítója nyílt levelet tett közzé, amelyben Csák János kulturális és innovációs minisztert, valamint a Független Előadó-Művészeti Szövetség Közgyűlését szólítja meg az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt pályázat végeredménye, valamint a független társulatok támogatásának elmaradása kapcsán.

Mint arról korábban beszámoltunk, számos, évtizedes múlttal rendelkező színházi társulat működése került veszélybe, miután nem jutottak támogatáshoz az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt 6 milliárd forintnyi keretösszegből. A kulturális tárca ezzel szemben több periférikus és szórakoztatóipari szervezetnek ítélt meg támogatást, köztük olyanoknak is, akikről pontosan nem lehet tudni, milyen kulturális tevékenységet végeznek.

A kialakult helyzet kapcsán huszonöt színházi társulat fogalmazott meg levelet azoknak az „ismeretlen kurátoroknak”, akik döntésükkel a megszűnés szélére sodortak számos elismert alkotói közösséget, június 15-én pedig a minisztérium elé hirdetett meg nyilvános közgyűlést a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ). A szervezet sajnálatosnak tartja, hogy a 2009-ben a függetlenek közhasznú tevékenységének támogatására bevezetett pályázat keretének 36 százalékos csökkentését nem tudta ellensúlyozni az a plusz 2 milliárd forint, amivel a minisztérium felemelte az egyedi, azaz átláthatatlan támogatási program keretét.

Június 16-án Goda Gábor rendező, koreográfus közzétette közösségi oldalán azt a nyílt levelet, amelyet a FESZ előző napi demonstrációján olvasott fel. A Harangozó Gyula-, Imre Zoltán-, Eck Imre- és kétszeres Lábán Rudolf-díjas alkotó ebben úgy fogalmaz, a támogatásokkal kapcsolatban született döntés ebben a formában „kulturális gyilkosság”, a „függetlenek kivégzése”, aki pedig „elköveti”, olyanná válik, mint egy „háborús bűnös”. Arra kéri Csák János minisztert, tegyen ez ellen a „kulturális tömeggyilkosság” ellen.

Goda Gábor levelét teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt FESZ Közgyűlés,

Tisztelt Csák János Miniszter úr!

A szabadságról és a szolgálatról szeretnék néhány szót szólni.

1985-ben alapítottam az Artust. Akkor 25 éves voltam. Azóta is folyamatosan a "független-kortárs-alternatív" szféra művésze, alkotója.

Az Artus művészeivel 38 éve kitartóan és rendületlenül alkotunk, szolgáljuk, tanítjuk és szépítjük az emberek életét, építjük a kultúrát. Itthon, Magyarországon és szerte a világban, eddig közel 30 országban. Ez a küldetésünk és hivatásunk: a kultúra, vagyis az emberi élet, és szellemi fejlődés szolgálata.

Most 63 évesen, két évvel egy nem létező nyugdíj előtt tisztán látom, hogy az az egész életemet ez a küldetés vezérelte. Ez a szolgálat lett az életem.

Mert ez szolgálat.

Sosem volt könnyű, de sosem adtam fel. Azonban most úgy látom, nincs tovább.

Született egy döntés. Egyik oldalon a bőség, a másik oldalon a nulla, a függetlenek kivégzése. Ez egyértelmű, világos üzenet.

Lássuk hát világosan:

Ha ez döntés most így maradna, az kulturális gyilkosság lenne.

Aki elköveti, olyanná válik, mint egy háborús bűnös: tömegeket küld kulturális, azaz szellemi tömegsírba. Nemcsak a művészeket, hanem azokat nézőket is lemészárolja, akiket megfoszt az őket éltető művészettől, kultúrától, vagyis attól, amitől ember az ember.

De ennek nem kell megtörténnie!

Kedves Függetlenek!

Függetlenek vagyunk?

A függetlenség szó nem is a legjobb kifejezés ránk, vagyis erre a szcénára, hiszen mind függünk egymástól, kapcsolódunk egymáshoz, jóesetben segítjük, megtámasztjuk egymást, együttműködünk, egy világot építünk, egy világban élünk.

A függetlenség kifejezés inkább a szabadságra utal. Az alkotói, szellemi szabadságra.

Az igazi szabadság ugyanakkor nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk, és még csak nem is azt jelenti, hogy azt csinálunk, amit akarunk.

Az igazi szabadság abban rejlik, hogy felfogjuk, megértjük, hogy mi a dolgunk a világban, megértjük, mit kell tennünk és lehetőségünk van azt megtenni, véghezvinni.

Nekünk ez a dolgunk a világban. Erre születtünk, ez az életünk.

A művészetünkkel szolgálunk.

Szolgálunk.

Tisztelt Miniszterek, akik ma hatalmon vagytok!

Ugye tudjátok, hogy a miniszter szó eredeti jelentése: SZOLGA

Miniszternek lenni, annyi, mint a nép, a nemzet, az emberek, a kultúra szolgálatában állni.

Akinek hatalma van, annak hatalmában áll uralkodni és hatalmában áll szolgálni.

És szabadságában áll dönteni arról, hogy uralkodik vagy szolgál.

Tisztelt Csák János Miniszter úr!

A hatalom pusztítani, de építeni is tud. Kérem válassza az utóbbit.

Hiszen Önnek van hatalma ez ellen a kulturális tömeggyilkosság ellen fellépni, és érdemben tenni.

Van hatalma szolgálni.

Van hatalma és van szabadsága dönteni.

Van hatalma és van szabadsága dönteni?

Mi is csináljuk a dolgunkat, kérem, csinálja ön is a dolgát.

Szolgálja az embereket, a kultúrát.

Kérem, hogy tegye meg, amit miniszterként meg lehet!

Legyen szabad.

Higgye el szabad szabadnak lenni.

Mind ehhez kívánok sok erőt és bátorságot.

Goda Gábor
koreográfus-rendező
Az Artus Társulat és az Artus Stúdió alapítója,
Harangozó Gyula-díjas, Imre Zoltán díjas, Eck Imre-díjas, kétszeres Lábán Rudolf-díjas, Érdemes Művész

Kiemelés: Fidelio

Fejléckép: Goda Gábor (fotó: Schiller Kata / Artus)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.