Színház

Godot-ra várva a Haymarket színház előadásában

2010.04.11. 10:21
Ajánlom
A londoni Godot-ra várva szerepeiben Sir Ian McKellen (Estragon) és Sir Patrick Stewart (Vladimir). A felállás változott, a darab töretlen siker.

A brit Whatsonstage.com szavazói szerint az év színházi eseményét az Ian McKellen-Patrick Stewart páros fellépése jelentette.

Patrick Stewart (avagy a Star Trek televíziós sorozat Jean-Luc Picard kapitánya) számára pompásan indult 2010. Újév alkalmából II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte a 70 éves színészt, aki filmszerepei mellett a Royal Shakespeare Company állandó tagjaként is játszik. Az RSC-beli Hamlet Claudiusáért a Whatsonstage.com olvasói neki ítélték a legjobb férfi mellékszereplő díját. Alakításáról azok is meggyőződhetnek, akik nem látták az előadást, az ugyanis nemrég megjelent DVD-n, a címszerepben a sokszorosan díjazott Doktorral, Danid Tennanttel.

A Godot-ra várva előadásait általában jellemző nyomasztó hangulat helyett ezen a színpadon derű uralkodik, a siker pedig akkora, hogy 2010-ben sem kerül le a repertoárról. A jelenleg a Chichesteri Fesztivál egyik produkcióját próbáló Patrick Stewart helyett azonban Roger Rees ölti fel Vladimir jelmezét, Sir Ian gyerekes, csetlő-botló, szeretnivaló Estragonja viszont továbbra is vár. A szerencsétlen Luckyt Ronald Pickup, az őrült szemeit forgató Pozzot pedig Simon Callow után idén Matthew Kelly alakítja.

A díjazott veteránok a jövőben is elfoglaltak maradnak. Patrick Stewart ősszel a Broadway-n fog fellépni, Ian McKellen pedig ismét igent mondott Peter Jacksonnak, és elvállalta a szürke Gandalf szerepét A Gyűrűk Ura előzményeit feldolgozó Babó című filmben, mely várhatóan 2011-ben kerül majd a mozikba.

Waiting for Godot
Haymarket Theatre Royal
Bemutató: 2009. május 6.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.