Színház

Gombaszögi Ella, a klasszikus komika

2011.11.12. 21:44
Ajánlom
Hatvan éve, 1951. november 12-én halt meg Gombaszögi Ella, avagy Elluska, ahogy mindenki hívta, a múlt század első felének meghatározó színészegyénisége, a Gombaszögi nővérek legfiatalabbja.

1898. december 27-én született, a családban még három nővére nevelkedett. Margit, aki nemcsak a legidősebb, hanem a legszebb és a legtehetségesebb is volt, húgai érdekében áruba bocsátotta szépségét. A többiek közül Frida lett a drámai színésznő, Irén viszont hamar felhagyott a színészettel, Amerikába emigrált, s tisztes vagyonra tett szert. Ella volt a nevettető, aki szabadszájúságával és őszinteségével mindenkit magával ragadott. A szóbeszéd szerint Heltai Jenő a Gombaszögi nővérekről mintázta a Tündérlaki lányok című művét, amelyben így Ella saját magát alakította. Színiakadémistaként, 15 évesen szerződtette a Vígszínház, majd 1924-ben a Magyar Színház, 1929 után pedig szerepekre szerződött. Kollégái és a közönség rajongva szerették.

A harmincas évektől a filmvásznon is megjelent, Kabos Gyula oldalán nagy sikerek részese volt: játszott többek közt a Meseautó, a Janika, a Légy jó mindhalálig, az Ida regénye, a Fizessen, nagysád és a Déryné című filmekben. Társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre. Trágár beszédét és szabadszájúságát senki sem vette zokon, barátait nemes egyszerűséggel csak "striciként" emlegette. Amikor Bilicsi Tivadar arról mesélt, hogyan készül náluk a "szaftgulás", a nagyétkű színésznő ráförmedt: "Gyorsabban mondd, te pogácsaalma fejű strici, mert már csurog a nyálam". Egyszer egy kollégája megkérdezte, hogy őt miért nem szólítja sohasem stricinek. Elluska válasza ennyi volt: "Mert te tényleg az vagy".

Színházi anekdoták tömkelege fűződik a nevéhez. Egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen " - "És nem szégyellte magát?" - így a válasz. - "Dehogynem, ki hord manapság tollas kalapot?" Egyik este Csortos, aki szerette meglepni kollégáit, a poént lelőve váratlanul azt mondta: "És nem szégyellt tollas kalapban sétálni?" Gombaszögi egy pillanatra megdermedt, de kivágta magát: "Nem, mert maga is ott sétált pucéran, cilinderrel a fején, és mindenki csak magát bámulta". Magánélete is a színház volt, 1924-ben kötött és igen rövid házassága után egyedül élt, a legtöbb időt barátaival töltötte. 1951 őszén Osztrovszkij Farkasok és bárányok című darabját próbálta. Az egyik reggel telefonon értesítették a Madách Színházat, hogy Elluska nem mehet próbára, mert az éjjel szerepével kezében, okuláréval a szemén, illedelmesen, gorombáskodás nélkül meghalt. 53 éves volt csupán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?