Színház

Gondolatébresztés és szórakoztatás – nyilvános Peller Károly szegedi pályázata

2023.02.13. 15:15
Ajánlom
A zenés műfajok, azon belül is elsősorban az operettjátszás súlyát növelné Szegeden Peller Károly színművész-rendező, aki idén megpályázta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját. A teátrum tagozatainak élén Szilágyi Annamária színésznő és László Boldizsár énekes segítené a munkáját.

A jelenlegi főigazgatónak, Barnák Lászlónak két kihívója van a szegedi teátrum élén: Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly, akit elsősorban a zenés műfajból ismerhetünk. A pályázatot Peller Károly engedélyével tesszük közzé. A színművész-rendező nyertes pályázat esetén a drámatagozat élére Szilágyi Annamária színésznőt, az operatagozat vezetésére László Boldizsár énekest kérné fel. Pál Tamás vezető karmesterként, Makláry László zenei vezetőként venne részt a színház művészeti életében. Miklósa Erika a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti tanácsadójaként működne közre.

Peller Károly művészeti koncepciójának alapgondolata:

a közönség szolgálata, hagyományok és új utak szimbiózisában gondolatokat ébreszteni a nézőkben, ízlést formálni, szórakoztatni, ha kell, korszerűen korszerűtlennek lenni.

peller-134723.png

Peller Károly (Fotó/Forrás: Laszlo Emmer Photography)

Kortárs és klasszikus darabok mellett Peller Károly fontosnak tartja a kísérletezést és új darabok születését, amelyek kifejezetten a Szegedi Nemzeti Színház számára íródnak. A darabválasztásnál az is szempont, hogy színésznők számára is megfelelő minőségű szerepeket kínáljon.

Az operatagozat kapcsán kiemeli pályázatában az állomány bővítésének és továbbképzésének fontosságát, egy stúdió indítását és a Magyar Állami Operaházzal való együttműködést. Ennek keretén belül több, az Operaházban korábban bemutatott opera-előadást bocsátanának a szegedi színház rendelkezésére „díszlettel, jelmezzel és rendezési jogokkal együtt, önköltségi áron”.

Peller Károly növelné a zenés színházi előadások arányát, elsősorban nagyobb hangsúlyt fektetve az operett műfajára a teátrum repertoárján. Ezzel kapcsolatban a pályázók fontosnak tartják világossá tenni, hogy operettjátszás alatt sem múzeumi stílusban színpadra állított „múltidéző haknikat”, sem olyan modernkedő előadást nem értenek, amely nem több mint

szakadt farmernadrágban, mobiltelefonnal egy metróaluljáróban szaladgáló, énekelni nem tudó fiatalok performansza, akik trágár szavakkal aktuálpolitikára utalgatva próbálják véresen komolyan venni magukat.

Ezért ők egy harmadik utat választanának, „hiszen modern soha nem a szó eredeti értelmétől lesz egy előadás, hanem annak értelmezésétől és hatásától. Az utaknál is fontosabb azonban, hogy az operettet tisztelni kell.”

Emellett szeretnének új magyar musicaleket íratni, és minden évben operettfesztivállal zárni az évadot.

Peller Károly pályázatában kiemeli az energiatakarékosság, valamint a művészek és a vezetőség közötti kommunikáció hatékonyságának és tisztaságának fontosságát. Ezek mellett pályázata érinti az ökológiai lábnyom csökkentésének és a folyamatos brandépítésnek a feladatát is.

Peller Károly főigazgatói pályázata teljes terjedelmében itt olvasható:

 

Fejléckép: Peller Károly (fotó / forrás: Szkárossy Zsuzsa / 6SZÍN)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.