Színház

Gondolatébresztés és szórakoztatás – nyilvános Peller Károly szegedi pályázata

2023.02.13. 15:15
Ajánlom
A zenés műfajok, azon belül is elsősorban az operettjátszás súlyát növelné Szegeden Peller Károly színművész-rendező, aki idén megpályázta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját. A teátrum tagozatainak élén Szilágyi Annamária színésznő és László Boldizsár énekes segítené a munkáját.

A jelenlegi főigazgatónak, Barnák Lászlónak két kihívója van a szegedi teátrum élén: Tóth Péter zeneszerző és Peller Károly, akit elsősorban a zenés műfajból ismerhetünk. A pályázatot Peller Károly engedélyével tesszük közzé. A színművész-rendező nyertes pályázat esetén a drámatagozat élére Szilágyi Annamária színésznőt, az operatagozat vezetésére László Boldizsár énekest kérné fel. Pál Tamás vezető karmesterként, Makláry László zenei vezetőként venne részt a színház művészeti életében. Miklósa Erika a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti tanácsadójaként működne közre.

Peller Károly művészeti koncepciójának alapgondolata:

a közönség szolgálata, hagyományok és új utak szimbiózisában gondolatokat ébreszteni a nézőkben, ízlést formálni, szórakoztatni, ha kell, korszerűen korszerűtlennek lenni.

peller-134723.png

Peller Károly (Fotó/Forrás: Laszlo Emmer Photography)

Kortárs és klasszikus darabok mellett Peller Károly fontosnak tartja a kísérletezést és új darabok születését, amelyek kifejezetten a Szegedi Nemzeti Színház számára íródnak. A darabválasztásnál az is szempont, hogy színésznők számára is megfelelő minőségű szerepeket kínáljon.

Az operatagozat kapcsán kiemeli pályázatában az állomány bővítésének és továbbképzésének fontosságát, egy stúdió indítását és a Magyar Állami Operaházzal való együttműködést. Ennek keretén belül több, az Operaházban korábban bemutatott opera-előadást bocsátanának a szegedi színház rendelkezésére „díszlettel, jelmezzel és rendezési jogokkal együtt, önköltségi áron”.

Peller Károly növelné a zenés színházi előadások arányát, elsősorban nagyobb hangsúlyt fektetve az operett műfajára a teátrum repertoárján. Ezzel kapcsolatban a pályázók fontosnak tartják világossá tenni, hogy operettjátszás alatt sem múzeumi stílusban színpadra állított „múltidéző haknikat”, sem olyan modernkedő előadást nem értenek, amely nem több mint

szakadt farmernadrágban, mobiltelefonnal egy metróaluljáróban szaladgáló, énekelni nem tudó fiatalok performansza, akik trágár szavakkal aktuálpolitikára utalgatva próbálják véresen komolyan venni magukat.

Ezért ők egy harmadik utat választanának, „hiszen modern soha nem a szó eredeti értelmétől lesz egy előadás, hanem annak értelmezésétől és hatásától. Az utaknál is fontosabb azonban, hogy az operettet tisztelni kell.”

Emellett szeretnének új magyar musicaleket íratni, és minden évben operettfesztivállal zárni az évadot.

Peller Károly pályázatában kiemeli az energiatakarékosság, valamint a művészek és a vezetőség közötti kommunikáció hatékonyságának és tisztaságának fontosságát. Ezek mellett pályázata érinti az ökológiai lábnyom csökkentésének és a folyamatos brandépítésnek a feladatát is.

Peller Károly főigazgatói pályázata teljes terjedelmében itt olvasható:

 

Fejléckép: Peller Károly (fotó / forrás: Szkárossy Zsuzsa / 6SZÍN)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.