Színház

Gordiusz - Újra látható Egressy Zoltán karanténkomédiája

2022.03.17. 12:00
Ajánlom
Megerősíti vagy szétzúzza a bezártság a kapcsolatokat? Van élet a karantén után? – teszi fel a kérdést Egressy Zoltán Gordiusz című karanténkomédiája, amelyet Gubik Ági, Fekete Linda és László G. Attila főszereplésében, Léner András rendezésében játszik a Zichy Szín-Műhely.

Gordiusz – mindenki azonnal a megoldatlanság vagy a látszólagos megoldhatatlanság jelképére asszociál. Már cím is mulatságos, abszurd helyzetekre, jellemekre enged következtetni. Karanténkomédia – új fogalom, hiszen a Covid újdonsült „humor-regisztert” alakított ki, egyfajta „tolvajnyelvet”, amelyben értjük és megértjük sorstársainkat. Karanténfeszültség - olyan új meghatározás, melyet a pandémia szült. A közelmúlt karantén- és pandémiás eseményeire, kényszerhelyzeteire adott válaszreakciónk. A bezártság természetes velejárója, hogy felnagyítja a konfliktusokat, megoldatlan helyzeteink még erősebben figyelmeztetnek arra, hogy lépnünk, döntenünk kellene. Mégis miért nem tesszük? Részint kényelmességből, részint tehetetlenségből, de semmiképpen sem azért, mert gátolt bennünket ebben a vírus.

Ezt a darabot azoknak is ajánljuk, akiknek elegük van a pandémiából és végre emberek közé vágynak, egyszerűen színházba szeretnének menni, online kukucskálás helyett, élő, beszélő, hús-vér embereket kívánnának látni.

Gordiusz14-114756.jpg

Gubik Ági a Gordiusz c. előadásban (Fotó/Forrás: Zichy Szín-Műhely)

Mitől válik felejthetetlen színházi élménnyé ez a karanténról szóló komédia? A recept nagyon egyszerű: végy egy tudós, közkedvelt, Szép Ernő – és József Attila – díjas, egészen „női érzékenységű” kortárs, magyar szerzőt, három, kimagaslóan kiváló színészt, vegyítsd őket finoman hangolt, jelen idejű rendezéssel, fűszerezd bőven humorral, adj hozzá egy csipet aktualitást. Ezután főzd össze egy rugalmas, mégis profi szakmai hátteret biztosító színházi társulás fazekában, és máris kész a rekeszizom-próbáló gordiuszi csomó. A csomót érdemes éles konyhakéssel kettévágni! (Nagy Sándor után szabadon.) Fogyasztását melegen ajánljuk!

Gordiusz18-114756.jpg

Fekete Linda és László G. Attila a Gordiusz c. előadásban (Fotó/Forrás: Zichy Szín-Műhely)

Egressy Zoltán karanténkomédiáját Gubik Ági, Fekete Linda és László G. Attila játsszák, Léner András rendezte és a Zichy Szín-Műhely állította színpadra. Az előadás készítése igazi színházi pillanat és örömmunka volt, még akkor is, ha maszkban kellett bepróbálni a produkciót. A történet nagyon jellemző és tipikus, úgy is mondhatnánk abszurd „típustörténet”.

Egy karanténba kényszerült házaspár lakásában kiéleződnek a felek között évek során akkumulálódott konfliktusok.

Erős, vezető típusú feleség, panaszkodó, életképtelen férj. Szinte törvényszerű, hogy mindenki másra vágyik, mint akit választott, kialakul egy titkos szerelmi három-, majd négyszög. Megerősíti vagy szétzúzza a bezártság a kapcsolatokat? Van élet a karantén után? Mindennek az összezártság az oka, vagy gyávaságaink, górcső alá kerülve felnagyítódnak ebben az abnormális helyzetben? Megoldjuk, meg akarjuk oldani a problémáinkat partnereinkkel, vagy inkább csak kettévágnánk a megoldásra váró gordiuszi csomót? Ilyen, és ezek kapcsán felmerülő további kérdésekre keresi a válaszokat a nézőkkel közösen az előadás. Végre egy darab, amiben nem azon sírunk, hanem azon nevetünk, hogy kikkel, mivel és hogyan töltöttük a bezártság két évét. Jó étvágyat (az életünkhöz) és jó szórakozást (saját magunkon)! Vigyázat, garantáltan tanulságos!

Az előadás, sikeres online és nyilvános bemutatója, valamint eddigi szereplései után tovább halad diadalútján. A Határon túli Program keretében 2022. március 11-én, péntek este 7 órától a Kassai Thália Színházban vendégszerepelt, és március 25-én, pénteken, 19 órától, Dunaszerdahelyen lesz újra látható, a Csaplár Benedek Művelődési Központban.

Ezt követően az előadást Szentendrén, április 10-én vasárnap, 18 órától az Ivancsics Ilona és Színtársai meghívására a Skanzen Vigadóban, majd legközelebb ismét Budapesten: április 27-én, szerda este 7-től, a RAM Színházban tekintheti meg a közönség.

A Zichy Szín-Műhely további előadásai ITT <<<

Fejléckép: Fekete Linda, László G. Attila és Gubik Ági / fotó: Zichy Szín-Műhely

 

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.