Színház

Groteszk mese rímes prózában, zenével, tánccal és bábokkal – A katona története a Trafóban

2023.04.06. 13:10
Ajánlom
Az orosz folklór egyik gyöngyszemét gondolta újra Gardenö Klaudia rendező, akinek új előadásában a zenészek is szereplőkké válnak a színpadon.

Április 14-én a Trafóban mutatják be A katona története című darabot. A produkció létrejöttének előzménye az 2019-es Örkény Kert rendezvény volt, amelyre Mácsai Pál meghívta a Budapest Sound Collective zenekart, ahol A katona történetét narrációval adták elő.

A nagy siker hatására Mácsai Pál felvetette a mű színpadra állításának ötletét.

A katona története című összművészeti előadásban az ördög szerepében Mácsai Pált láthatja a közönség, a mesélők (a legfoglalkoztatottabb fiatal színészek) és a bábok mellett a zenészek is szereplőkké válnak a színpadon. Az eredeti szöveget az új koncepciónak megfelelően Hársing Lilla újította meg, amelyhez a rendező, Gardenö Klaudia animációt, látványelemeket, fénytechnikát és táncos koreográfiát is alkalmaz, Widder Kristóf koreográfus tervei alapján.   

BPSoundCollective_MohaiBalazs-web-131219.jpg

Budapest Sound Collective (Fotó/Forrás: Mohai Balázs)

Gardenö Klaudia Svédországban született, Szlovákiában nevelkedett fiatal alkotó. Színház és bábrendező szakra járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, diplomáját a svájci Accademia Dimitrin szerezte meg. Projektjeit meghatározza a multimedialitás, a különböző műfajok, stílusok, művészeti ágak összekapcsolása.

A Budapest Sound Collective egy progresszív projektek megvalósítására létrejött kamaraszimfonikus zenekar. A hagyományos hangversenyek előadása mellett

az együttesre jellemző a kísérletezés és az új koncertformák keresése, összeművészeti alkotások létrehozása.

Az együttes alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

A katona története

Alekszandr Nyikolajevics Afanaszjev és Charles-Ferdinand Ramuz nyomán

Zene: Igor Sztravinszkij

Szereplők:

Ördög: Mácsai Pál
Katona: Bartha Bendegúz
Mesélők: Hevesi László, Hrisztov Toma, Lestyán Attila, L Nagy Attila
Zene: Budapest Sound Collective

Karmester: Dubóczky Gergely

Alkotók:

Szövegkönyv: Hársing Hilda
Koreográfus: Widder Kristóf
Látványtervező: Gadus Erika
Bábtervező: Palya Dávid Gábor
Animáció: Sánta Balázs
Produkciós asszisztens: Markó Judit
Rendezőasszisztens: Bíró Glória
Rendező: Gardenö Klaudia

Premier: 2023. április 14., 20:00
A következő előadás időpontja: 2023. április 15., 17:00

További részletek és jegyvásárlás EZEN A LINKEN.

Fejléckép: Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.