Színház

Gyergyóban kollokválnak a nemzetiségi színházak

2011.10.07. 17:44
Ajánlom
A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megrendezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház van: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt - mivel egyetlen színház sem vállalja eme rendezvényt -, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak. Bár igencsak kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben  a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiaádása. Szervezési szempontból nem könnyű feladat ez egy ilyen kis létszámmal működő színháznak, mint a Figura, ennek ellenére a több, mint tíz éves távlatból mostmár bátran kijelenthető: a Kollokvium a Figuráé, Gyergyószentmiklósé. A fejlődés is szemmel látható, hiszen évről évre bővül, színesedik a program. 2005-ben például egyik jelentős újdonság, hogy az off-programban a főiskolások is előadásokkal szerepelnek. 2007-től már nem csak fellépési lehetőséget biztosít a Kollokvium az egyetemistáknak, hanem workshopokon is részt vehetnek. Ugyancsak ettől az évtől a teatrológus hallgatók is meghívottai a fesztiválnak. Szemináriumokon vehetnek részt, tanáraik vezetésével szerkeszthetik az ugyancsak ettől az évtől létező Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújságot. Eképpen a rendezvény egyfajta állásbőrzeként is működik a fiatalok számára, hiszen a különböző színházak igazgatói is jelen vannak a Kollokviumon. Ezt azon tény is bizonyítja, hogy ugyancsak 2007-től külön program a színházigazgatók találkozója. Eme szakmai fórum témái minden alkalommal aktuális színházi problémákat járnak körül.

A kilencedik Kollokviumra  szeptember 30. és október 9. között kerül sor. Összesen 22 előadásra, workshopokra, szakmai beszélgetésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és könyvvásárokra számíthatnak az érdeklődők. Ahogyan már megszokott Románia valamennyi magyar színháza, a temesvári és szebeni német és a bukaresti zsidó színház is jelen lesz. Emellett különböző alternatív társulatok is képviselik magukat, és természetesen a főiskolások is előadással érkeznek a fesztiválra. Az idei program újdonsága, hogy magyarországról is érkeznek kisebbségi nemzetiségi színházak, így a szarvasi szlovák, valamint egy budapesti cigány színház előadását is meg lehet majd tekinteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

Ők lettek a zeneművészet Junior Primái

Tíz fiatal zenész vehette át a 2019-es Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában november 21-én a Müpában.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Staféta-nyertes kortárs angol drámát mutat be a Szkéné 

Két évvel a Royal Courtban tartott premier után, Bata Éva és Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével november 22-én mutatkozik be a Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárad című előadás a Szkéné Színház és a Manna közös produkciójában.
Színház premier

"Az igazság mindig a felszínre tör" – A Játékszín új bemutatójának próbáján jártunk

Egy baráti társaság, egy vacsorameghívás, egy holdfogyatkozás. No meg, a mobiltelefonjaink. Titkaink és hazugságaink. Magyarországon először a Játékszín mutatja be a világhírű olasz film, a Teljesen idegenek színpadi változatát november 23-án. Benéztünk a próbára.
Színház hír

Lekerült Gothár Péter rendezése a Katona műsoráról

A 2017 márciusában bemutatott Hóhérok című rendezés meghirdetett előadásairól van szó. Mint megtudtuk, egyelőre nem került sor a felújítópróbára.
Színház hír

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Színház hír

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.