Színház

Gyergyóban kollokválnak a nemzetiségi színházak

2011.10.07. 17:44
Ajánlom
A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megrendezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház van: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt - mivel egyetlen színház sem vállalja eme rendezvényt -, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak. Bár igencsak kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben  a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiaádása. Szervezési szempontból nem könnyű feladat ez egy ilyen kis létszámmal működő színháznak, mint a Figura, ennek ellenére a több, mint tíz éves távlatból mostmár bátran kijelenthető: a Kollokvium a Figuráé, Gyergyószentmiklósé. A fejlődés is szemmel látható, hiszen évről évre bővül, színesedik a program. 2005-ben például egyik jelentős újdonság, hogy az off-programban a főiskolások is előadásokkal szerepelnek. 2007-től már nem csak fellépési lehetőséget biztosít a Kollokvium az egyetemistáknak, hanem workshopokon is részt vehetnek. Ugyancsak ettől az évtől a teatrológus hallgatók is meghívottai a fesztiválnak. Szemináriumokon vehetnek részt, tanáraik vezetésével szerkeszthetik az ugyancsak ettől az évtől létező Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújságot. Eképpen a rendezvény egyfajta állásbőrzeként is működik a fiatalok számára, hiszen a különböző színházak igazgatói is jelen vannak a Kollokviumon. Ezt azon tény is bizonyítja, hogy ugyancsak 2007-től külön program a színházigazgatók találkozója. Eme szakmai fórum témái minden alkalommal aktuális színházi problémákat járnak körül.

A kilencedik Kollokviumra  szeptember 30. és október 9. között kerül sor. Összesen 22 előadásra, workshopokra, szakmai beszélgetésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és könyvvásárokra számíthatnak az érdeklődők. Ahogyan már megszokott Románia valamennyi magyar színháza, a temesvári és szebeni német és a bukaresti zsidó színház is jelen lesz. Emellett különböző alternatív társulatok is képviselik magukat, és természetesen a főiskolások is előadással érkeznek a fesztiválra. Az idei program újdonsága, hogy magyarországról is érkeznek kisebbségi nemzetiségi színházak, így a szarvasi szlovák, valamint egy budapesti cigány színház előadását is meg lehet majd tekinteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.