Színház

Gyergyóban kollokválnak a nemzetiségi színházak

2011.10.07. 17:44
Ajánlom
A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megrendezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház van: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt - mivel egyetlen színház sem vállalja eme rendezvényt -, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak. Bár igencsak kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben  a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiaádása. Szervezési szempontból nem könnyű feladat ez egy ilyen kis létszámmal működő színháznak, mint a Figura, ennek ellenére a több, mint tíz éves távlatból mostmár bátran kijelenthető: a Kollokvium a Figuráé, Gyergyószentmiklósé. A fejlődés is szemmel látható, hiszen évről évre bővül, színesedik a program. 2005-ben például egyik jelentős újdonság, hogy az off-programban a főiskolások is előadásokkal szerepelnek. 2007-től már nem csak fellépési lehetőséget biztosít a Kollokvium az egyetemistáknak, hanem workshopokon is részt vehetnek. Ugyancsak ettől az évtől a teatrológus hallgatók is meghívottai a fesztiválnak. Szemináriumokon vehetnek részt, tanáraik vezetésével szerkeszthetik az ugyancsak ettől az évtől létező Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújságot. Eképpen a rendezvény egyfajta állásbőrzeként is működik a fiatalok számára, hiszen a különböző színházak igazgatói is jelen vannak a Kollokviumon. Ezt azon tény is bizonyítja, hogy ugyancsak 2007-től külön program a színházigazgatók találkozója. Eme szakmai fórum témái minden alkalommal aktuális színházi problémákat járnak körül.

A kilencedik Kollokviumra  szeptember 30. és október 9. között kerül sor. Összesen 22 előadásra, workshopokra, szakmai beszélgetésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és könyvvásárokra számíthatnak az érdeklődők. Ahogyan már megszokott Románia valamennyi magyar színháza, a temesvári és szebeni német és a bukaresti zsidó színház is jelen lesz. Emellett különböző alternatív társulatok is képviselik magukat, és természetesen a főiskolások is előadással érkeznek a fesztiválra. Az idei program újdonsága, hogy magyarországról is érkeznek kisebbségi nemzetiségi színházak, így a szarvasi szlovák, valamint egy budapesti cigány színház előadását is meg lehet majd tekinteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.
Színház ajánló

Jönnek a Csapodárok! – Élőben követhető a Radnóti új bemutatója

Tíz nappal a premier után, szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától élőben közvetítik az interneten a Radnóti Színház Csapodárok című új bemutatóját, kiváló minőségben, hét kamerával!