Színház

Gyergyóban kollokválnak a nemzetiségi színházak

2011.10.07. 17:44
Ajánlom
A Nemzetiségi Színházi Kollokvium Erdély több évtizedes múlttal rendelkező multikulturális színházi fesztiválja. Alapkoncepciója, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a kisebbségi nemzetiségek színházainak.

Az első kiadásra 1978-ban Sepsiszentgyörgyön került sor. Ezt követően még két alkalommal, 1980-ban és 1992-ben került megrendezésre ugyanitt. A harmadik alkalom után úgy festett, ez volt az utolsó és majd tíz évnek kellett eltelnie a következő kiadásig. 2001-ben ugyanis Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala indítványozta a folytatást. Ekkor az országban összesen tíz kisebbségi nemzetiségi színház van: hét magyar, két német és egy zsidó. Szabó Tibor András igazgatása alatt a Figura Stúdió Színház, mint intézmény, ekkor alig több mint tíz éves és a kisebbségi nemzetiségű színházak közül a legkisebbnek minősül. Ennek ellenére az itt dolgozó kis közösség úgy dönt - mivel egyetlen színház sem vállalja eme rendezvényt -, hogy Gyergyószentmiklóson teremt hagyományt a Kollokviumnak. Bár igencsak kevés idő áll rendelkezésre, az erős elhatározás eredményeként 2001-ben  a Figuránál napvilágot lát a fesztivál negyedik kiaádása. Szervezési szempontból nem könnyű feladat ez egy ilyen kis létszámmal működő színháznak, mint a Figura, ennek ellenére a több, mint tíz éves távlatból mostmár bátran kijelenthető: a Kollokvium a Figuráé, Gyergyószentmiklósé. A fejlődés is szemmel látható, hiszen évről évre bővül, színesedik a program. 2005-ben például egyik jelentős újdonság, hogy az off-programban a főiskolások is előadásokkal szerepelnek. 2007-től már nem csak fellépési lehetőséget biztosít a Kollokvium az egyetemistáknak, hanem workshopokon is részt vehetnek. Ugyancsak ettől az évtől a teatrológus hallgatók is meghívottai a fesztiválnak. Szemináriumokon vehetnek részt, tanáraik vezetésével szerkeszthetik az ugyancsak ettől az évtől létező Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújságot. Eképpen a rendezvény egyfajta állásbőrzeként is működik a fiatalok számára, hiszen a különböző színházak igazgatói is jelen vannak a Kollokviumon. Ezt azon tény is bizonyítja, hogy ugyancsak 2007-től külön program a színházigazgatók találkozója. Eme szakmai fórum témái minden alkalommal aktuális színházi problémákat járnak körül.

A kilencedik Kollokviumra  szeptember 30. és október 9. között kerül sor. Összesen 22 előadásra, workshopokra, szakmai beszélgetésekre, koncertekre, könyvbemutatókra és könyvvásárokra számíthatnak az érdeklődők. Ahogyan már megszokott Románia valamennyi magyar színháza, a temesvári és szebeni német és a bukaresti zsidó színház is jelen lesz. Emellett különböző alternatív társulatok is képviselik magukat, és természetesen a főiskolások is előadással érkeznek a fesztiválra. Az idei program újdonsága, hogy magyarországról is érkeznek kisebbségi nemzetiségi színházak, így a szarvasi szlovák, valamint egy budapesti cigány színház előadását is meg lehet majd tekinteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.