Színház

Gyilkosság Piazzollára - POSzT 4. nap

2010.06.07. 18:23
Ajánlom
Garaczit olvastak, Beatlest énekeltek, Fodrásznőt játszottak a negyedik napon.

A huszonötéves Nyílt Fórum felolvasószínházi sorozatában ezúttal Bagó Bertalan rendezői kezéből került ki Garaczi László Ovibrader című darabja. Az ismert Garaczi-nyelv egy időutazásba vitte a nézőket: főhősünk (Szemenyei János) a pszichológusnál ülve egy különös szerkezet segítségével újrajátszthatta életének bizonyos pontjait, vagy éppen előre is tekinthetett az időben. Leginkább a nemiséggel akadtak problémái, mindenféle nőket felvonultatva (hivatásos, chatelős, idősebb, fiatalabb...) próbálta elmesélni orvosának különböző kalandjait, egészen az óvodától kezdve. Zenei betétet is kaptunk: a Kuki-dal minden bizonnyal a Plazmából jól ismert Kaki-dal ide szövegezett, továbbgondolt változata.

Az Ifjúsági Házba beköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Ma a másodéves zenés-színész osztály zenés mesterség vizsgája volt soron. Elöljáróban Selmeczi György elmondta, ezek a kis etűdök azt a célt szolgálják, hogy a hallgatók bármilyen zenei közegben otthonosan tudjanak mozogni. A feladat nem könnyű, az első részben Kodály Bicinia Hungaricájából vonultatnak fel szilánkokat, egy-egy rövid helyzetgyakorlatra ráhúzva. A koncentrációképesség nem hátrány: ki lehet próbálni otthon énekelgetni ezeket egymás hátának dőlve és közben nadrágot cserélve. A második rész kívülről nézve egyszerűbb, Beatles dalokat kell énekelni. Ám ezeket is helyzetbe hozzák És nem mellesleg ők zenélnek.

Este a "legendás" Fodrásznő a versenyprogram. Azért legendás, mert Fáy Miklós mindenhol azt nyilatkozta, ez volt az első előadás, amely biztos befutóként szerepelt a listáján. Hogy úgy mondjam, itt tört meg a válogatás jege.

Az előadást nézve ezt abszolút megértem. Egyszerű elbeszélésként indul a történet. Irina, a fodrásznő elmeséli, hogy hogyan él, hánykor kel, kik a munkatársai, hogy a szerelme épp börtönben ül, de kapott tőle levelet. Aztán megjelennek a kuncsaftok, köztük is akad udvarlója, egy lelkes tűzoltó személyében. Egy idő után azonban besűrűsödik a dolog, és rájövünk, hogy ez egy visszaemlékezés-féleség, a címszereplő halála után. Ahogy bonyolódik a történet, úgy változik a színpadkép is. Indításként egy hatalmas tábla áll csak középen, újságpapírokkal bevonva. (Az író, Szergej Medvegyev egy újsághír alapján írta meg a darabot.) Aztán ráfirkálnak, kiszakítanak belőle darabokat, így lesz belőle lakóház. Bekerül egy hatalmas létra, egy fura bicikli, székek, virágok, tűzoltóslagok, kék léggömbök, búgócsiga. Egyre nagyobb a káosz, ezek a tárgyak látszólag ötletszerűen hevernek és dobódnak el a színpadon, ezeket átugrálva kergetőznek a színészek, időnként cirkuszi mutatványokra hajazó produkciókat abszolválva. (Az egyik kedvencem, amikor Trill Zsolt elengedi a csokor lufit, Szűcs Nelli pedig az óriási létra tetején elkapja a levegőben a zsinórt.)

Magát a darabot nem tartom annyira jónak; ami a sikert indokolja, az a négy színész játéka. Szűcs Nelli végig Irinaként van a színpadon, Trill Zsolt, Tóth László és Kristán Attila több szerepben is tündököl, de olyan bámulatos és magától értetődő alakváltozásokkal, hogy kétség sem merül föl a történet követhetőségét illetően. Piazzolla felturbózott zenéje jól passzol az előadás lebilincselő ritmusához és elsöprő játékosságához. Burleszk és dráma, kabaré és tragédia.

A fodrásznőt felgyújtották. A férfiak dinnyét esznek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Előszilveszter a Portugállal a József Attila Színházban

December 30-án Egressy Zoltán Portugál című művével várja az előszilveszterezni vágyókat a József Attila Színház. A darabot Lengyel Ferenc rendezésében Kónya Merlin Renáta, Lábodi Ádám és Lukács Dániel főszereplésével láthatja a közönség.
Színház hír

Papp János vehette át először a Verebély Iván-díjat

A színművész december 8-án, a Network című előadás után vehette át az elismerést a Centrál Színházban.
Színház hír

„Amikor felajánlották nekem a gyűrűt, először azt hittem, viccelnek” – Szombathy Gyula kapta a Karinthy-gyűrűt

Szombathy Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek, érdemes és kiváló művésznek ítélték oda idén a Karinthy-gyűrűt.
Színház pille tamás

Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A 2020-ban megjelent könyv színpadi feldolgozását 2023 márciusában mutatja be Bécsben a SVUNG – Bécsi Magyar Színház, számolt be róla a Színház Online.
Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.