Színház

Gyöngyösi Zoltán vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

2021.12.29. 10:00
Ajánlom
Az elismerést az adott naptári évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért, titkos szavazáson ítéli oda a Vígszínház társulata.

A díjat, melyet egy művész akár többször is elnyerhet, 1986-ban alapította Gábor Júlia, Ruttkai Éva lánya azzal a céllal, hogy a legkiemelkedőbb színészek munkáját elismerjék. A kitüntetésnek különleges rangja van, ugyanis nem zsűri ítéli oda, hanem a társulat maga választja ki az arra érdemes alkotót.

Gyöngyösi Zoltán a Szerelmek városa című előadásban nyújtott alakításáért vehette át a gyűrűt a december 28-i Az öreg hölgy látogatása után, Gábor Júlia férjétől, Szigethy Gábor színháztörténésztől.

Gyöngyösi Zoltán 1991-ben született Debrecenben, 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Diploma után egy évadot töltött a Szegedi Nemzeti Színházban, majd csatlakozott a Sztalker Csoporthoz. Még ugyanebben az évben a Vígszínházhoz szerződött, játszik Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, valamint A diktátor című előadásban pedig több szerepben is feltűnik.

Ruttkaigyuru_-091626.jpg

A Ruttkai Éva-emlékgyűrű átadása (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

Akrobatikus képességeit is megmutathatta már Horváth Csaba Baal-rendezésében, de látható a Liliomban Első detektívként, A nagy Gatsbyben George Wilsonként, A Nyugat császárában pedig a főhősnő kikosarazott kérőjévé válik. Alakításával 2020-ban elnyerte „A kiscsillag is csillag” díjat. Tehetségét 2021-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

Fejléckép: Gyöngyösi Zoltán a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.