Színház

Gyöngyösi Zoltán vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

2021.12.29. 10:00
Ajánlom
Az elismerést az adott naptári évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért, titkos szavazáson ítéli oda a Vígszínház társulata.

A díjat, melyet egy művész akár többször is elnyerhet, 1986-ban alapította Gábor Júlia, Ruttkai Éva lánya azzal a céllal, hogy a legkiemelkedőbb színészek munkáját elismerjék. A kitüntetésnek különleges rangja van, ugyanis nem zsűri ítéli oda, hanem a társulat maga választja ki az arra érdemes alkotót.

Gyöngyösi Zoltán a Szerelmek városa című előadásban nyújtott alakításáért vehette át a gyűrűt a december 28-i Az öreg hölgy látogatása után, Gábor Júlia férjétől, Szigethy Gábor színháztörténésztől.

Gyöngyösi Zoltán 1991-ben született Debrecenben, 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Diploma után egy évadot töltött a Szegedi Nemzeti Színházban, majd csatlakozott a Sztalker Csoporthoz. Még ugyanebben az évben a Vígszínházhoz szerződött, játszik Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, valamint A diktátor című előadásban pedig több szerepben is feltűnik.

Ruttkaigyuru_-091626.jpg

A Ruttkai Éva-emlékgyűrű átadása (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

Akrobatikus képességeit is megmutathatta már Horváth Csaba Baal-rendezésében, de látható a Liliomban Első detektívként, A nagy Gatsbyben George Wilsonként, A Nyugat császárában pedig a főhősnő kikosarazott kérőjévé válik. Alakításával 2020-ban elnyerte „A kiscsillag is csillag” díjat. Tehetségét 2021-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

Fejléckép: Gyöngyösi Zoltán a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel (fotó: Juhász Éva / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.