Színház

„Győzelem és vereség egyformán sokba kerül” – bemutatták Zsótér Sándor legújabb Brecht-rendezését Budaörsön

2023.02.21. 10:45
Ajánlom
Gigantikus méretű, ovális tárgyalóasztalon curlingeznek a katonák, a gyerekeit egyedül nevelő anya a kenyérárakra panaszkodik. A markotányosnő farmerkabátot hord és elektromos triciklivel jár, a tábori szajha pedig vérbeli aranyásó. Zsótér Sándor negyedik alkalommal rendezte meg Bertolt Brecht egyik legismertebb színdarabját. A Kurázsi és gyerekei bemutatóját február 18-án tartották a Budaörsi Latinovits Színházban, Spolarics Andrea főszereplésével.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Kurázsi és gyerekei természetes életközege a háború, mely régóta tart, és nem látható még a vége. Kurázsi markotányosnő, mozgó árus, többnyire valamelyik sereghez csapódik. Tudja, hogy a háború nem a kisemberekért folyik, hanem pénzért, hatalomért, területekért, de nincs ezzel problémája.

Ki akarja harapni belőle a maga hasznát és túlélni. Hétköznapi ember, a háború hétköznapjaié.

Van három gyereke, dolgozik értük, szereti őket – hol jól, hol rosszul, mint a legtöbb legjobb szándékú anya. Azt hiszi, megvédheti a gyerekeit és túljárhat az élet, a háború eszén. De a tapasztalatait, alkalmazkodó tehetségét nem tudja átadni nekik. A gyerekek teszik, amit a maguk feje, gyomra, szíve diktál. Meg a háború. És az Kurázsit és gyerekeit folyamatosan választás elé állítja. De a választási lehetőségek nem valóságosak: „Isten dönt, nem te” – mondja A nagy kapitulációról szóló dal. De mégsem, hiszen a háború dönt, és azok, akiknek az érdeke éppen úgy kívánja.

IMG_1446_web-102414.jpg

Jelenet a Kurázsi és gyerekei című előadásból (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Bertolt Brecht 1939-ben fejezte be a harmincéves háború idején játszódó darabot. A II. világháború előestéjén. Most megint háború van. A szomszédunkban.

Hány kurázsi, hány gyerek veszít rajta?

A Kurázsi mama és gyermekeit sokan a XX. század egyik legnagyobb drámájának, mások minden idők legnagyobb háborúellenes drámájának tekintik. Bertolt Brecht, a XX. századi dráma megújítója 1938-ban, skandináviai emigrációja idején, abban az időben kezdte el írni a 17. század első felében játszódó darabot, amikor Hitler hatalomra kerülésekor neki is el kellett menekülnie a náci Németországból, és közvetlenül a második világháború kitörése előtt fejezte be. De miért, mitől olyan fontos és izgalmas, legfőképpen pedig mellbevágóan aktuális és, szereplői tragikus sorsa ellenére, mégis hihetetlenül humoros ma is ez a több mint nyolcvan éve született szöveg?

IMG_1517_web-103144.jpg

Nagy Katica a Kurázsi és gyerekei című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

„A Kurázsi arról szól, hogy a háborúnak nincs vége. Egyik olyan, mint a másik. Szerencse, hogy több mint 70 éve itt nincs háború. De mindenütt másutt van. Kis szünetekkel. Az élet is háború. Más, de háború, kockázatvállalás, túlélés, békés szünetekkel. A szomszédunkban zajló háború azonban arra figyelmeztetett, hogy szabaduljak meg a szorongástól, hogy mit és hogyan várnak el tőlem. A darab politikai költészet, vers a háborúban élőkről, és azokról, akik haszonélvezői annak, de nem protest szöveg. Magáért áll helyt.

Nem tehetek úgy, mintha nem tudnék a szomszédban dúló háborúról, de nem használhatom a szöveget csak az ez ellen való tiltakozásra”

– árulta el Zsótér Sándor a készülő előadásról nem sokkal a bemutató előtt, kitérve arra is, miért éppen a Kurázsira esett ismét a választása.

IMG_1986_web-102610.jpg

Jelenet a Kurázsi és gyerekei című előadásból (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

„Először jókedvemben, másodszor kőszínházban, harmadszor erre esett a választás, és negyedszer is erre esett. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója vágyott rá. Spolarics Andreának hoztam darabot, de Ádám ezt akarta. A háború kitörése előtt javasolta. Aztán még inkább kapálóztam ellene. Begyulladtam, hogy elvárnak tőlem valamit, amit nem tudok teljesíteni. Hogy másoljam át a darabot a jelen helyzetre? Arra képtelen vagyok. Se tudásom, se képességem hozzá. A darab úgy univerzális, hogy konkrét, de nem úgy konkrét, hogy egy jelenleg dúló háború képe legyen csak” – mondta.

A rendező hozzátette: „Általában elmondható, hogy nekünk közönséges embereknek győzelem és vereség egyformán sokba kerül. A legjobb, ha a politika egyhelyben áll. »Egyél!« – mondja Kurázsi a fiának. Adhatna-e ennél jobb tanácsot a gyerekének bárki, legyen bár béke vagy éppen háború? Különben is, »mi lesz a lyukból, ha megeszik a sajtot?«” – nyilatkozta.

Werkfilm az előadásról:

Bertolt Brecht – Paul Dessau: Kurázsi és gyerekei

Ungár Júlia fordítása

 

Szereplők:

Spolarics Andrea, Nagy Katica m.v., Sas Zoltán e.h., Juhász Vince e.h., Fröhlich Kristóf, Böröndi Bence, Páder Petra

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Rendező: Zsótér Sándor

Bővebb információ az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Spolarics Andrea a Kurázsi és gyerekei című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.