Színház

„Győzelem és vereség egyformán sokba kerül” – bemutatták Zsótér Sándor legújabb Brecht-rendezését Budaörsön

2023.02.21. 10:45
Ajánlom
Gigantikus méretű, ovális tárgyalóasztalon curlingeznek a katonák, a gyerekeit egyedül nevelő anya a kenyérárakra panaszkodik. A markotányosnő farmerkabátot hord és elektromos triciklivel jár, a tábori szajha pedig vérbeli aranyásó. Zsótér Sándor negyedik alkalommal rendezte meg Bertolt Brecht egyik legismertebb színdarabját. A Kurázsi és gyerekei bemutatóját február 18-án tartották a Budaörsi Latinovits Színházban, Spolarics Andrea főszereplésével.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Kurázsi és gyerekei természetes életközege a háború, mely régóta tart, és nem látható még a vége. Kurázsi markotányosnő, mozgó árus, többnyire valamelyik sereghez csapódik. Tudja, hogy a háború nem a kisemberekért folyik, hanem pénzért, hatalomért, területekért, de nincs ezzel problémája.

Ki akarja harapni belőle a maga hasznát és túlélni. Hétköznapi ember, a háború hétköznapjaié.

Van három gyereke, dolgozik értük, szereti őket – hol jól, hol rosszul, mint a legtöbb legjobb szándékú anya. Azt hiszi, megvédheti a gyerekeit és túljárhat az élet, a háború eszén. De a tapasztalatait, alkalmazkodó tehetségét nem tudja átadni nekik. A gyerekek teszik, amit a maguk feje, gyomra, szíve diktál. Meg a háború. És az Kurázsit és gyerekeit folyamatosan választás elé állítja. De a választási lehetőségek nem valóságosak: „Isten dönt, nem te” – mondja A nagy kapitulációról szóló dal. De mégsem, hiszen a háború dönt, és azok, akiknek az érdeke éppen úgy kívánja.

IMG_1446_web-102414.jpg

Jelenet a Kurázsi és gyerekei című előadásból (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Bertolt Brecht 1939-ben fejezte be a harmincéves háború idején játszódó darabot. A II. világháború előestéjén. Most megint háború van. A szomszédunkban.

Hány kurázsi, hány gyerek veszít rajta?

A Kurázsi mama és gyermekeit sokan a XX. század egyik legnagyobb drámájának, mások minden idők legnagyobb háborúellenes drámájának tekintik. Bertolt Brecht, a XX. századi dráma megújítója 1938-ban, skandináviai emigrációja idején, abban az időben kezdte el írni a 17. század első felében játszódó darabot, amikor Hitler hatalomra kerülésekor neki is el kellett menekülnie a náci Németországból, és közvetlenül a második világháború kitörése előtt fejezte be. De miért, mitől olyan fontos és izgalmas, legfőképpen pedig mellbevágóan aktuális és, szereplői tragikus sorsa ellenére, mégis hihetetlenül humoros ma is ez a több mint nyolcvan éve született szöveg?

IMG_1517_web-103144.jpg

Nagy Katica a Kurázsi és gyerekei című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

„A Kurázsi arról szól, hogy a háborúnak nincs vége. Egyik olyan, mint a másik. Szerencse, hogy több mint 70 éve itt nincs háború. De mindenütt másutt van. Kis szünetekkel. Az élet is háború. Más, de háború, kockázatvállalás, túlélés, békés szünetekkel. A szomszédunkban zajló háború azonban arra figyelmeztetett, hogy szabaduljak meg a szorongástól, hogy mit és hogyan várnak el tőlem. A darab politikai költészet, vers a háborúban élőkről, és azokról, akik haszonélvezői annak, de nem protest szöveg. Magáért áll helyt.

Nem tehetek úgy, mintha nem tudnék a szomszédban dúló háborúról, de nem használhatom a szöveget csak az ez ellen való tiltakozásra”

– árulta el Zsótér Sándor a készülő előadásról nem sokkal a bemutató előtt, kitérve arra is, miért éppen a Kurázsira esett ismét a választása.

IMG_1986_web-102610.jpg

Jelenet a Kurázsi és gyerekei című előadásból (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

„Először jókedvemben, másodszor kőszínházban, harmadszor erre esett a választás, és negyedszer is erre esett. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója vágyott rá. Spolarics Andreának hoztam darabot, de Ádám ezt akarta. A háború kitörése előtt javasolta. Aztán még inkább kapálóztam ellene. Begyulladtam, hogy elvárnak tőlem valamit, amit nem tudok teljesíteni. Hogy másoljam át a darabot a jelen helyzetre? Arra képtelen vagyok. Se tudásom, se képességem hozzá. A darab úgy univerzális, hogy konkrét, de nem úgy konkrét, hogy egy jelenleg dúló háború képe legyen csak” – mondta.

A rendező hozzátette: „Általában elmondható, hogy nekünk közönséges embereknek győzelem és vereség egyformán sokba kerül. A legjobb, ha a politika egyhelyben áll. »Egyél!« – mondja Kurázsi a fiának. Adhatna-e ennél jobb tanácsot a gyerekének bárki, legyen bár béke vagy éppen háború? Különben is, »mi lesz a lyukból, ha megeszik a sajtot?«” – nyilatkozta.

Werkfilm az előadásról:

Bertolt Brecht – Paul Dessau: Kurázsi és gyerekei

Ungár Júlia fordítása

 

Szereplők:

Spolarics Andrea, Nagy Katica m.v., Sas Zoltán e.h., Juhász Vince e.h., Fröhlich Kristóf, Böröndi Bence, Páder Petra

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Rendező: Zsótér Sándor

Bővebb információ az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Spolarics Andrea a Kurázsi és gyerekei című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Jótékonysági gálát rendeznek rászoruló színházi dolgozók javára

Hetedik alkalommal rendezi meg jótékonysági gálaestjét a Színházi Dolgozók Szakszervezete a nehéz helyzetbe került, egészségi állapota következtében rászoruló, szakmabeli kollégák megsegítéséért. Az eseménynek idén is a József Attila Színház ad otthont június 5-én. A gyűjtésben olyan fellépők segítenek, mint Bodrogi Gyula, Császár Angela, a Magyar Állami Népi Együttes vagy Peller Károly.
Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.