Színház

„Győztünk! Győztünk!” – 40 éves a Katona József Színház

2022.10.15. 16:40
Ajánlom
Negyven évvel ezelőtt, 1982. október 15-én tartotta első önálló bemutatóját, A manót a budapesti Katona József Színház. Ebből az alkalomból online vetítéssel, kerekasztal-beszélgetéssel és könyvbemutatóval tisztelegnek a színházi élet képviselői a teátrum előtt.

Sándor L. István még 2014-ben jelentett meg kiadványt a Katona József Színházról A Katona és kora – A kezdetek címmel, amely az új színház megnyitásának körülményeit taglalja, kiemelve néhány, a korszakban fontos eseményt és kulturális intézményt.

„Legyen a színhely Budapest, annak is a belvárosa, a keltezés pedig a múlt évezredbeli 80-as évek. 1981. december 10-én régi-új színházépület nyílt meg a Petőfi Sándor utca 6. alatt. Csütörtökön sajtóbemutatót tartott a Katona József Színház, majd másnap, pénteken – korabeli szokás szerint – a színház újjáépítőinek rendeztek díszelőadást, szombattól pedig a nagyközönség is birtokba vehette a Katonát” – emlékezett akkor vissza kiadványában a szerző, hozzátéve, hogy az átmenetileg enyhe idő a sajtóbemutató estéjére hidegre fordult.

Az évfordulóra megjelent kötet már az első éveket veszi górcső alá, hosszasan tárgyalva néhány ikonikus előadást, mint A manó vagy a Boldogtalanok.

Többek között ezekről a produkciókról is szó esett az évforduló előestéjén az Írók Boltjában, ahol Szirtes ÁgiBenedek Miklós, és Márton András idézték meg az indulás időszakát.

20221014_171951af-162628.jpg

A Katona és kora könyvbemutatója (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Mindhárman más módon kötődnek a Katonához, azonban egy dologban egyetértenek: az 1981-ben megnyílt teátrum a pályájuk meghatározó állomását jelenti.

„A Katona embrionális állapota volt a magyar színháztörténet, és az én szakmai életem aranykora”

– mondta Márton András, aki az első évad után távozott a társulattól, majd hozzátette, hogy az indulás egy rendkívül izgalmas, kísérletező időszak kezdete volt – az együtt gondolkodás időszaka.

Benedek Miklósnak 13 év jutott a színháznál, ez idő alatt pedig számos olyan darabban játszott, amely hosszú szériát ért meg, mint például a csaknem 10 évig futó Budapest Orfeum vagy a Mirandolina. Benne leginkább a próbák hagytak mély nyomot, a mai napig pontosan emlékszik egy-egy instrukcióra.

Szirtes Ági, aki kollégáihoz hasonlóan szintén a frissen alakuló társulat tagja volt – ő jelenleg is a Katona József Színházban játszik –, ugyancsak számos emlékezetes pillanatot őriz az elmúlt négy évtizedből: többek között a Gobbi Hildával való találkozását a Boldogtalanokban, valamint azt a mára már legendás esetet, amikor A manó bemutatója után az egész épület tőle zengett, mert úgy ment fel a társalgóba, hogy közben azt kiabálta, hogy „győztünk! Győztünk!”.

02-161655.jpg

Jelenet A manóból (Fotó/Forrás: Katona József Színház)

Az előadás nemcsak a most megjelent könyv lapjain elevenedik meg újra, hanem a képernyőn is, ugyanis a kiadvány mellett az eSzínház is műsorra tűzte. Emellett Nánay István vezetésével az eredeti szereposztás néhány szereplője, illetve azok, akik hosszabb-rövidebb időre átvettek egy-egy szerepet idézik fel október 18-án a próbaidőszakot, a premier napját, valamint magát az előadást.

Az esemény résztvevője lesz Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Csonka Ibolya, Papp Zoltán, Szirtes Ági és Pogány Judit.

A premier évfordulójára új előadással is készül a színház, erre a napra időzítették ugyanis Ibsen Hedda Gablerének bemutatóját, amely Székely Kriszta rendezésében kerül színre, a címszerepben pedig Jordán Adél látható.

A Katona József Színház első bemutatójáról szóló beszélgetésre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: A Katona és kora könyvbemutatója (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.