Színház

Gyurkovics Tamás megvonta regényadaptációjának játszási jogát a Spirit Színháztól

2021.09.09. 10:00
Ajánlom
A szerző kérésére a Spirit Színház nem játssza tovább a Mengele bőröndje című monodrámát, amelynek előadója a színház tulajdonosa, Perjés János.

Gyurkovics Tamás, a darab szerzője minderről hivatalos Facebook-oldalán írt. Döntését azzal az indokolta, hogy így fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal, és így kíván tiltakozni a hatalmi visszaélések ellen.

Perjés János a Spirit Színház közösségi oldalán reagált a bejelentésre, közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Eddig nem minősítettem a színházam és főként a személyem felé áramló gyűlölethullámot. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy épeszű ember, színházat (színházamat) ismerő és kedvelő ember minimum fenntartással fogadja a nevesített vagy éppen anonim rágalmakat. Mondhatom máshogy, jó hírnév megsértése, önbíráskodás és sok büntetőjogi tétel. A mai világban sok ember önnön életének frusztrációját, komfort nélküli ürességét vetíti ki, amiért nem lehet hibáztatni. Eltűrni viszont nem kötelező. A mai nappal büntető eljárások megkezdését indítványoztuk több rágalmazó volt kolléga ellen. Bevallom, hibás vagyok. Hibáztam, amikor a drogfüggő díszítőnek szállást adtam, mert családja kitette. Hibáztam, amikor munkát adtam egy 30 éve ismert fiatalkori munkatársnak, aki meglopott. Hibáztam, amikor az öltöztetőnek tervezői munkát adtam, és hagytam, hogy színésznőket rágalmazzon, hogy miként isznak a táskájukból. Hibáztam, mert tudtam, hogy megteszik mindenkivel. Hibáztam, hogy kétszer munkát adtam annak, aki 5 főszerep után a műtétem éjszakáján alázott meg, azért mert ügynöksége nem adta egy hónap alatt át, amit elutaltunk. Kérem szépen, ez egy magánszínház.

Ha rágalmazó, alaptalanul becsületsértő állításokat küldesz a támogatást biztosító intézménynek, ahol nem kérdezik, igaz-e, akkor nemcsak engem hozol fizetésképtelen helyzetbe a pandémia 7. hónapjában, hanem azokat a kollégáidat is ellehetetleníted, akik valóban itt vannak.

Nem úgy, mint Te. Igen, ha veszélyezteted az előadásom minőségét, éktelen haragra gerjedek. De nem, nem foglak sem megdobálni, sem megütni. Ez nem az én harcom. A tied. Magaddal. Te aljas vagy és bátortalan. Én cselekszem. Minden eszközzel megvédem a teremtményemet, és az embereim tőled. Nem. Nem leszek kegyes. Elviseltem tehetségtelen rendezőt, hisztériás férfiordítást, a színészek céltalan kegyetlenségét egymás iránt.

10 éves a színház. Mindennek a vége és kezdete egyben. Ne ijedj meg, ez is idézet, a Macbethből. Hiszen Örkény is jól ismerte az embereket, amikor leírta: „láttam én már fiatalokat is meghalni.”

Ha olyan lesz a szerep, meg fogom csókolni a partnert: színház. És nem hoz lázba az alsógatyád. Az a hajdanvolt itt sokat játszott ma már „ellenség”, aki nem csinál meg a színpadon valamit, mert az „undorító”, az amatőr.

A vendégművész, aki lemondja a hátad mögött a Te előadásod, etikátlan, kivagyi, jogszerűtlen és öntelt.

Mindenki a saját életéért felelős, és nem mondhat ítéletet. Ez elvárhatatlan a mindennapi, klikkvadász média által irányított embertől. De elvárható egy de facto írótól, akinek a művétől búcsúzom. Amit tett, megkérdőjelezi szememben az egész munkásság alaposságát. Prejudikál, ítélkezik. Ez a holokauszt emlékezetű szöveg álszent. Egyszerűen sérti az igazi áldozatok emlékét. Örömmel mutattam meg a sátán arcát, Mengelét, 40 alkalommal. Elég nagy sikerrel, ami után csak azt mondhatom: amíg élek, és én magam nem döntök másképp, ez a színház itt lesz. Sajnálom, ha nem tetszik. Nyugodj bele, és békében.

Várlak szeptember 18-án a nyílt napi Macbeth próbán” – zárta sorait a színháztulajdonos.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztusban a Független Előadó-Művészeti Szövetség kizárta tagjai közül a Perjés János alapította Spirit Színházat, miután néhány művész verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tett panaszt, a szervezet pedig megalapozottnak látta a vádakat. Perjés János akkor lapunknak úgy reagált, hogy az ügyet célzott hadjáratnak tartja. Szeptember elején újabb részletek derültek ki: többen jelezték, hogy a színházban a bérek kifizetésével is gondok vannak.

Fejléckép: Perjés János a Mengele bőröndje című előadásban (fotó: Lantos Zsuzsanna / Spirit Színház)

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Kapcsolódó

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.