Színház

Gyurkovics Tamás megvonta regényadaptációjának játszási jogát a Spirit Színháztól

2021.09.09. 10:00
Ajánlom
A szerző kérésére a Spirit Színház nem játssza tovább a Mengele bőröndje című monodrámát, amelynek előadója a színház tulajdonosa, Perjés János.

Gyurkovics Tamás, a darab szerzője minderről hivatalos Facebook-oldalán írt. Döntését azzal az indokolta, hogy így fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal, és így kíván tiltakozni a hatalmi visszaélések ellen.

Perjés János a Spirit Színház közösségi oldalán reagált a bejelentésre, közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Eddig nem minősítettem a színházam és főként a személyem felé áramló gyűlölethullámot. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy épeszű ember, színházat (színházamat) ismerő és kedvelő ember minimum fenntartással fogadja a nevesített vagy éppen anonim rágalmakat. Mondhatom máshogy, jó hírnév megsértése, önbíráskodás és sok büntetőjogi tétel. A mai világban sok ember önnön életének frusztrációját, komfort nélküli ürességét vetíti ki, amiért nem lehet hibáztatni. Eltűrni viszont nem kötelező. A mai nappal büntető eljárások megkezdését indítványoztuk több rágalmazó volt kolléga ellen. Bevallom, hibás vagyok. Hibáztam, amikor a drogfüggő díszítőnek szállást adtam, mert családja kitette. Hibáztam, amikor munkát adtam egy 30 éve ismert fiatalkori munkatársnak, aki meglopott. Hibáztam, amikor az öltöztetőnek tervezői munkát adtam, és hagytam, hogy színésznőket rágalmazzon, hogy miként isznak a táskájukból. Hibáztam, mert tudtam, hogy megteszik mindenkivel. Hibáztam, hogy kétszer munkát adtam annak, aki 5 főszerep után a műtétem éjszakáján alázott meg, azért mert ügynöksége nem adta egy hónap alatt át, amit elutaltunk. Kérem szépen, ez egy magánszínház.

Ha rágalmazó, alaptalanul becsületsértő állításokat küldesz a támogatást biztosító intézménynek, ahol nem kérdezik, igaz-e, akkor nemcsak engem hozol fizetésképtelen helyzetbe a pandémia 7. hónapjában, hanem azokat a kollégáidat is ellehetetleníted, akik valóban itt vannak.

Nem úgy, mint Te. Igen, ha veszélyezteted az előadásom minőségét, éktelen haragra gerjedek. De nem, nem foglak sem megdobálni, sem megütni. Ez nem az én harcom. A tied. Magaddal. Te aljas vagy és bátortalan. Én cselekszem. Minden eszközzel megvédem a teremtményemet, és az embereim tőled. Nem. Nem leszek kegyes. Elviseltem tehetségtelen rendezőt, hisztériás férfiordítást, a színészek céltalan kegyetlenségét egymás iránt.

10 éves a színház. Mindennek a vége és kezdete egyben. Ne ijedj meg, ez is idézet, a Macbethből. Hiszen Örkény is jól ismerte az embereket, amikor leírta: „láttam én már fiatalokat is meghalni.”

Ha olyan lesz a szerep, meg fogom csókolni a partnert: színház. És nem hoz lázba az alsógatyád. Az a hajdanvolt itt sokat játszott ma már „ellenség”, aki nem csinál meg a színpadon valamit, mert az „undorító”, az amatőr.

A vendégművész, aki lemondja a hátad mögött a Te előadásod, etikátlan, kivagyi, jogszerűtlen és öntelt.

Mindenki a saját életéért felelős, és nem mondhat ítéletet. Ez elvárhatatlan a mindennapi, klikkvadász média által irányított embertől. De elvárható egy de facto írótól, akinek a művétől búcsúzom. Amit tett, megkérdőjelezi szememben az egész munkásság alaposságát. Prejudikál, ítélkezik. Ez a holokauszt emlékezetű szöveg álszent. Egyszerűen sérti az igazi áldozatok emlékét. Örömmel mutattam meg a sátán arcát, Mengelét, 40 alkalommal. Elég nagy sikerrel, ami után csak azt mondhatom: amíg élek, és én magam nem döntök másképp, ez a színház itt lesz. Sajnálom, ha nem tetszik. Nyugodj bele, és békében.

Várlak szeptember 18-án a nyílt napi Macbeth próbán” – zárta sorait a színháztulajdonos.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztusban a Független Előadó-Művészeti Szövetség kizárta tagjai közül a Perjés János alapította Spirit Színházat, miután néhány művész verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tett panaszt, a szervezet pedig megalapozottnak látta a vádakat. Perjés János akkor lapunknak úgy reagált, hogy az ügyet célzott hadjáratnak tartja. Szeptember elején újabb részletek derültek ki: többen jelezték, hogy a színházban a bérek kifizetésével is gondok vannak.

Fejléckép: Perjés János a Mengele bőröndje című előadásban (fotó: Lantos Zsuzsanna / Spirit Színház)

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Kapcsolódó

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.