Színház

„Ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet” – Kortárs amerikai sikerdarab ősbemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház Máté Gábor rendezésében

2023.10.03. 13:00
Ajánlom
„Ami egy-két generációval korábban évek alatt zajlott le két ember között egy kapcsolatban, ahhoz ma fél óra is elég. Mindez gyökeresen változtatta meg az egymáshoz való viszonyunkat, a szeretet, mint olyan, pedig talán már nem is azt jelenti, hogy a másikban mit szeretünk, hanem valami egészen mást” – véli Máté Gábor. A Katona József Színház igazgatója és rendezője második bemutatójára készül Budaörsön. Ezúttal egy kortárs amerikai sikerdarabot, a Pulitzer-díjas Annie Baker John című párkapcsolati drámáját viszi színre a fővárostól néhány buszmegállónyira fekvő Budaörsi Latinovits Színházban.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Annie Baker fiatal amerikai drámaírónő John című színdarabját 2015-ben mutatták be New Yorkban, és azonnal hangos sikert aratott, a Time Out magazin „Az 50 legjobb valaha megírt dráma” közé választotta. „Kísérteties meditáció azokról a témákról, amik a szerzőt leginkább jellemzik; a magány állandó jelenléte az ember életében, valamint a szeretet és a jelentőségteljes kapcsolatok utáni zaklatott kutatás” – áll a New York Times méltatásában. A Johnt itthon először a Budaörsi Latinovits Színházban láthatja a közönség Németh Nikolett fordításában és dramaturgi közreműködésével. A Máté Gábor által rendezett előadás bemutatója október 6-án lesz, szereplői Bánsági Ildikó, Hartai Petra, Takács Katalin és Böröndi Bence.

IMG_8900-125706.jpg

A John próbája (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

„A John Gettysburgben játszódik. Egy kisvárosban, ami arról híres, hogy itt zajlott az Amerikai Polgárháború legnagyobb és legvéresebb csatája.

Erre a történelmi eseményre azóta egy egész üzletág épült, a turisták azért mennek Gettysburgbe, mert a hiedelem szerint a halott katonák szellemei visszajárnak ide,

sok helyi kisvállalkozás pedig direkt rájátszik erre. Van emiatt a városkának egyfajta misztikus jellege, nem véletlen, hogy Annie Baker ide írta meg a Johnt. Mindenféle furcsa dolog megtörténhet itt, ebből következően az egész darabot átlengi egyfajta különös misztikum” – meséli Máté Gábor a készülő előadásról. 

„Fiatal pár érkezik egy kisvárosi panzióba. A házinéni nagyon kedves. A beteg férjét ápolja, akit sose látni, állítólag a ház másik szárnyában lakik. A szobák az amerikai polgárháború hőseiről kapták a nevüket, de különös módon néha lakhatatlanná válnak. A lépcsőfordulóban egy félelmetes baba ül karosszékben. Mintha bámulná a vendégeket. Van, hogy a lámpák csak úgy maguktól lekapcsolódnak. Aztán megjelenik a szállásadó nyolcvankét éves vak barátnője, aki azt állítja, hogy korábban elmebeteg volt, de nem kell aggódni, mert már nem az” – olvashatjuk az előadás ajánlójában.

„Ez egy nagyon szépen felépített, rendkívül gazdagon rétegzett, generációkon átívelő párkapcsolati dráma, aminek egészen egyszerű a története. Egy fiatal pár (Hartai Petra és Böröndi Bence) megérkezik egy gettysburgi panzióba, majd szép lassan nyilvánvalóvá válik, hogy tulajdonképpen a párkapcsolatukat próbálják megmenteni. Rajtuk kívül még ketten szerepelnek a darabban, a panzió vezetője (Takács Katalin) és az ő barátnője, aki vak (Bánsági Ildikó).

Én leginkább az emberi kapcsolatoknak a kétségbeesettségét keresem ebben a történetben,

illetve azokat a nehézségeket, amiket két egymáshoz illő vagy nem illő ember, akik valamiért egymás mellé rendelődtek az életük során, megpróbálnak valamilyen módon megoldani. Ennek a képtelensége és lehetetlensége húzódik végig a darabon, aminek nem véletlenül van a fiatal pár mellett két olyan idősebb szereplője, akik már nagyon sok mindenen keresztülmentek az életük során, így egészen más a rálátásuk a fiatalok problémáira. Ilyen szempontból egy bölcseleti komédia is ez. Nagyon ritkán látok ennyire hétköznapi nyelven megírt és hétköznapian játszható darabot, mint a John – árulja el a rendező.

„Hogy mit gondolok ennek a két embernek a párkapcsolati vívódásáról?” – teszi fel a kérdést Máté Gábor. „Azt, hogy az embernek egy élete van, és én azt vallom, hogy ez alatt az egy élet alatt azt a valamit, ami számunkra megadatott, ki kell maxolni. Ha valaki egy ember mellett úgy tudja leélni az életét, hogy a lehető legboldogabb, és érzelmileg mindent meg tud adni a társának és a gyerekeinek, akkor azt kell csinálni. De ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet. Én abban hiszek – de ez természetesen nem feltétlenül követendő –, hogy

az embernek mindent meg kell tennie azért, hogy valóban boldog legyen, mert csak akkor tudja boldoggá tenni a környezetét is.

Annak semmi értelme nincs, hogy boldogtalanul tegyem tönkre talán éppen azoknak az életét, akiket a legjobban szeretek.”

IMG_8921-125706.jpg

Máté Gábor a John próbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Majd így folytatja: „az más kérdés persze, hogy a mai világban annyi információ éri az embert, hogy nagyon nehéz egyenesen végigvinni valamit. Elég csak abba belegondolni, hogy folyton a kezünkben van a mobiltelefon – ami egyébként a Johnban is fontos szerephez jut –, amivel hihetetlen módon tudunk belekerülni mások életébe, és ők is a miénkbe. A digitális technikai eszközök által felfoghatatlanul felgyorsultak a kapcsolati folyamatok.

Míg régen egy viszony hosszú udvarlással indult, a párok leveleket írtak egymásnak, és hetekig várták a választ, ma már egy sms-ben vagy fotóval elintézhető két perc alatt minden.

Ami egy-két generációval korábban évek alatt zajlott le két ember között egy kapcsolatban, ahhoz ma fél óra is elég. Mindez gyökeresen változtatta meg az egymáshoz való viszonyunkat, a szeretet mint olyan pedig talán már nem is azt jelenti, hogy a másikban mit szeretünk, hanem valami egészen mást.” A Johnt október 6-tól láthatja a közönség a Budaörsi Latinovits Színházban!

További információ és jegyvásárlás itt érhető el. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A John próbája (fotó/forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.