Színház

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

2020.02.25. 12:10
Ajánlom
Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.

2014 óta fut töretlen sikerrel a Gombóc Artúr, a nagy utazó című rendezése a Játékszínben. Ön milyen sűrűn tudja megnézni az előadást?

Ritkán jutok el rá, mert olyan időpontban megy, amikor tanítok, ezért ha van egy szabad délelőttöm, amikor játsszák, akkor igyekszem elmenni megnézni. Fönt szoktam ülni az emeleten, a gyerekek között, ahol jól látok mindent, és érzékelem a közönséget is. Jó látni, hogy nemcsak a kicsik, de a szüleik is jót derülnek a poénokon. Ez abszolút családi előadás, a szülők úgy viszik el a gyerekeiket rá, hogy közben az ő emlékeik is előjönnek Oriza-Triznyákról vagy Mirr-Murról.

Mi különbözteti meg a gyerekeknek készülő előadásokat a felnőttekhez szólóktól?

Sok gyerekelőadást rendeztem, és az én tapasztalatom az, hogy nagyon komolyan kell rájuk készülni, és pontosan be kell kalkulálni a gyerekek reakcióit. Nagyon szeretem az interaktív előadásokat, ebben is kerestünk néhány olyan pontot, ahol be lehet vonni a gyerekeket, amit rendkívül élveznek. Az elején Gombóc Artúr kérdez, a gyerekek pedig boldogan válaszolnak, aztán szerepel az előadásban egy Gyalogló dal, amit direkt úgy énekelnek a színészek, hogy a nézőközönség együtt akarjon menni velük, az előadást pedig egy nagy fütty-özön zárja, amiben ugyancsak lelkesen közreműködnek. Ennyiben tehát különbözik egy felnőtt előadástól, mert a felnőtt közönséget azért nem szoktuk így „inzultálni”, ők már gátlásosabbak, mint a gyerekek.

foto49-114531.jpg

Zsurzs Kati és Csukás István a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. előadás bemutatóján (Fotó/Forrás: Játékszín / Kaszner Nikolett)

Honnan jött az ötlet, hogy színpadra állítsák Csukás István meséjét?

Ez Bank Tamás (a Játékszín igazgatója – a szerk.) ötlete volt, aki megkereste Csukást, hogy mit szólna hozzá, ha a Gombóc Artúr utazása című mesét színpadra állítanánk, amire boldogan igent mondott. Aztán amikor megkaptuk a szöveget, volt pár rész, amit nehezen tudtunk volna megoldani a színpadon, ezért elmentünk hozzá megbeszélni, mi lenne a véleménye, ha itt-ott változtatnánk kicsit. Én nem ismertem őt korábban, nagyon izgultam, hogy mit fog szólni, de végül nagyon jól reagált, megértette, hogy miért kérjük ezt, és rögtön elindult a fantáziája, másnapra már meg is írta az új szövegrészeket. Teljesen le voltam nyűgözve ettől a fiatal lélektől! Mindig azt mondják, hogy élő szerzővel dolgozni nehéz, és nekem is volt ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatom, de

mindenkinek olyan szerzőt kívánok, amilyen Csukás István volt!

Ön szerint mitől működnek annyira jól Csukás István szövegei?

Mindig gátlástalanul szabadjára engedte a gyerekségét, amit nyolcvanévesen is meg tudott őrizni. A történetei olyasmiről szólnak, amiből lehet tanulni, mégsincs benne semmi pedagógia. A meséi tele vannak eredeti ötletekkel, elképesztő fantáziával és sok humorral, hiszen ő is mindenben a csínyeket kereste. Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk és rögtön mosolyogni kezdünk. Abban segítenek, hogy ne felejtsük el a bennünk élő gyerekséget, és képesek legyünk rácsodálkozni a dolgokra, belelátni valami egészen mást.

foto414-114532.jpg

Csukás István a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. előadás bemutatóján (Fotó/Forrás: Játékszín / Kaszner Nikolett)

Nemrégiben ötszörös nagymamává vált. Szokott mesélni az unokáknak?

A legkisebb unokám Hollandiában él, és már most rengeteget olvasnak neki, egyrészt hogy szokja a magyar nyelvet, másrészt magukért a mesék miatt. Nyáron nagyon sok könyvet vittem ki nekik, köztük több Csukás-mesekönyvet is, és felmondtam több mesét, hogy hallgatni tudják, mint egy családi hangoskönyvet. Persze ők is nagyon szeretnek olvasni a kisgyereknek, mert rettenetesen élvezik ők is a történeteket. Fantasztikus, hogy a mai gyerekek életében is éppúgy jelen van Csukás István.

Fejléckép: Csukás István és a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. produkció alkotói a 100. előadáson (fotó: Játékszín)

Elhunyt Csukás István

Kapcsolódó

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Színház hír

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház hír

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.