Színház

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

2020.02.25. 12:10
Ajánlom
Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.

2014 óta fut töretlen sikerrel a Gombóc Artúr, a nagy utazó című rendezése a Játékszínben. Ön milyen sűrűn tudja megnézni az előadást?

Ritkán jutok el rá, mert olyan időpontban megy, amikor tanítok, ezért ha van egy szabad délelőttöm, amikor játsszák, akkor igyekszem elmenni megnézni. Fönt szoktam ülni az emeleten, a gyerekek között, ahol jól látok mindent, és érzékelem a közönséget is. Jó látni, hogy nemcsak a kicsik, de a szüleik is jót derülnek a poénokon. Ez abszolút családi előadás, a szülők úgy viszik el a gyerekeiket rá, hogy közben az ő emlékeik is előjönnek Oriza-Triznyákról vagy Mirr-Murról.

Mi különbözteti meg a gyerekeknek készülő előadásokat a felnőttekhez szólóktól?

Sok gyerekelőadást rendeztem, és az én tapasztalatom az, hogy nagyon komolyan kell rájuk készülni, és pontosan be kell kalkulálni a gyerekek reakcióit. Nagyon szeretem az interaktív előadásokat, ebben is kerestünk néhány olyan pontot, ahol be lehet vonni a gyerekeket, amit rendkívül élveznek. Az elején Gombóc Artúr kérdez, a gyerekek pedig boldogan válaszolnak, aztán szerepel az előadásban egy Gyalogló dal, amit direkt úgy énekelnek a színészek, hogy a nézőközönség együtt akarjon menni velük, az előadást pedig egy nagy fütty-özön zárja, amiben ugyancsak lelkesen közreműködnek. Ennyiben tehát különbözik egy felnőtt előadástól, mert a felnőtt közönséget azért nem szoktuk így „inzultálni”, ők már gátlásosabbak, mint a gyerekek.

foto49-114531.jpg

Zsurzs Kati és Csukás István a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. előadás bemutatóján (Fotó/Forrás: Játékszín / Kaszner Nikolett)

Honnan jött az ötlet, hogy színpadra állítsák Csukás István meséjét?

Ez Bank Tamás (a Játékszín igazgatója – a szerk.) ötlete volt, aki megkereste Csukást, hogy mit szólna hozzá, ha a Gombóc Artúr utazása című mesét színpadra állítanánk, amire boldogan igent mondott. Aztán amikor megkaptuk a szöveget, volt pár rész, amit nehezen tudtunk volna megoldani a színpadon, ezért elmentünk hozzá megbeszélni, mi lenne a véleménye, ha itt-ott változtatnánk kicsit. Én nem ismertem őt korábban, nagyon izgultam, hogy mit fog szólni, de végül nagyon jól reagált, megértette, hogy miért kérjük ezt, és rögtön elindult a fantáziája, másnapra már meg is írta az új szövegrészeket. Teljesen le voltam nyűgözve ettől a fiatal lélektől! Mindig azt mondják, hogy élő szerzővel dolgozni nehéz, és nekem is volt ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatom, de

mindenkinek olyan szerzőt kívánok, amilyen Csukás István volt!

Ön szerint mitől működnek annyira jól Csukás István szövegei?

Mindig gátlástalanul szabadjára engedte a gyerekségét, amit nyolcvanévesen is meg tudott őrizni. A történetei olyasmiről szólnak, amiből lehet tanulni, mégsincs benne semmi pedagógia. A meséi tele vannak eredeti ötletekkel, elképesztő fantáziával és sok humorral, hiszen ő is mindenben a csínyeket kereste. Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk és rögtön mosolyogni kezdünk. Abban segítenek, hogy ne felejtsük el a bennünk élő gyerekséget, és képesek legyünk rácsodálkozni a dolgokra, belelátni valami egészen mást.

foto414-114532.jpg

Csukás István a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. előadás bemutatóján (Fotó/Forrás: Játékszín / Kaszner Nikolett)

Nemrégiben ötszörös nagymamává vált. Szokott mesélni az unokáknak?

A legkisebb unokám Hollandiában él, és már most rengeteget olvasnak neki, egyrészt hogy szokja a magyar nyelvet, másrészt magukért a mesék miatt. Nyáron nagyon sok könyvet vittem ki nekik, köztük több Csukás-mesekönyvet is, és felmondtam több mesét, hogy hallgatni tudják, mint egy családi hangoskönyvet. Persze ők is nagyon szeretnek olvasni a kisgyereknek, mert rettenetesen élvezik ők is a történeteket. Fantasztikus, hogy a mai gyerekek életében is éppúgy jelen van Csukás István.

Fejléckép: Csukás István és a Gombóc Artúr, a nagy utazó c. produkció alkotói a 100. előadáson (fotó: Játékszín)

Elhunyt Csukás István

Kapcsolódó

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele.