Színház

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

2023.05.25. 15:25
Ajánlom
Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal, valamint egy francia vígjáték premier előtti vetítésével várja az érdeklődőket június 1. és szeptember 17. között a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Az idei évad egyik kiemelt eseménye lesz a Thomas Vinterberg Oscar-díjas filmje alapján készült Még egy kört mindenkinek színpadi adaptációja, amely az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban készül, Paczolay Béla rendezésében.

A szezont június 1-jén Pokorny Lia és Ötvös András játékával a Válótársas nyitja,

amely humorral és rögtönzésekkel teli, könnyed párkapcsolat-gazdagító előadás, amely remek kikapcsolódást jelent minden korosztály számára.

VM_059-151825.jpg

Kihirdette évadát a Városmajori Szabadtéri Színpad (Fotó/Forrás: Jekken Péter)

A nyár folyamán az Orlai Produkciós Iroda számos előadását is láthatja a közönség. Például egy élethosszon át tartó szerelmes levelezésnek lehetnek szem- és fültanúi Hernádi Judit és Gálffi László előadásában, a Love Letters-ben. Június 29-én Laurent Baffie szédületes komédiája, a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? jelenthet könnyed nyár esti kikapcsolódást mindenkinek. A nézők egy csapatnyi ismeretlen embert követhetnek nyomon bezárva egy világhírű pszichiáter előszobájába.

Friss házasok közös életének első lépéseit ismerheti meg a közönség augusztus 16-án Neil Simon Mezítláb a parkban című darabjának színpadi változatában.

Az idei évadban, csatlakozva a 10. Színházi Olimpia programsorozatához, két külföldi színházi produkció is színesíti a repertoárt: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Aba főszereplésével mutatja be A nép ellensége című Ibsen-darabot, míg Shakespeare Hamlet drámájának feldolgozása, az Apropó, Hamlet! (HAMLET á l’impératif) új fordításban az Avignon-i fesztiválról érkezik Budapestre, Olivier Py rendezésében.

Az érdeklődők megtekinthetik a Játékszín Nyolc nő, a Miskolci Nemzeti Színház A miniszter félrelép, valamint a Nézőművészeti Kft. A fajok eredete című produkcióját is. Ezen kívül a programok között szerepelnek egyebek mellett a Monarchia Operett, a Dumaszínház és a L'art pourt l'art Társulat előadásai is.

VM_004-151825.jpg

Kihirdette évadát a Városmajori Szabadtéri Színpad (Fotó/Forrás: Jekken Péter)

A tánc ezen a nyáron sem maradhat ki a Városmajori Szabadtéri Színpad repertoárjából, a műfaj kedvelőinek örömére Franciaországból nyolc afrikai táncossal érkezik a világhírű Nagy József (Josef Nadj) koreográfus egyik leghíresebb produkciója, az OMMA. Az előadás a tánc gyökereihez nyúlik vissza, melynek a mozgás a lényege, s az univerzum a horizontja. A Duda Éva Társulat pedig egy élőzenés akrobatikus táncelőadást mutat be, a RAMAZURI július 31-én lesz látható.

Az évad zenei programokban is bővelkedik, az érdeklődők mások mellett Palya Bea, a Budapest Klezmer Band, valamint Horgas Eszter koncertjeire látogathatnak el.

A színház százéves múltját és a Városmajor történetét a Budasteppel közösen indított tematikus séták mesélik el.

Premier előtti filmvetítést is tart a színház az évad során, Tristan Séguéla Egy boldog ember című francia vígjátékát eredeti nyelven, magyar felirattal július 11-én láthatják az érdeklődők.

Idén új névvel és koncepcióval folytatódik a 2022-ben 10. jubileumát ünneplő Városmajori Színházi Szemle. Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és tovább gondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli, és a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd az előadásoknak augusztus 28. és szeptember 10. között.

Részletes programok a színház honlapján.

Fejléckép: Jávor Ferenc "Fegya" a Városmajori Szabadtéri Színház évadnyitóján (Fotó/Forrás: Jekken Péter)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.