Színház

„Haladni fogok a korral”

2016.09.23. 10:08
Ajánlom
A tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett fotográfus, Dömölky Dániel úgy tartja, a fotózás részben megtanulható, sok olyan ismeret van ugyanis, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy valakiből jó fotós váljon. A folyamatos tudásbeli és technikai fejlődés viszont elengedhetetlen.

2009-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész szakán, ám a fotózás már jóval korábban rátalált. „Az ezredfordulón apám polcáról vettem le első kisfilmes gépem, és rögtön fotózni kezdtem” – meséli a fiatal alkotó, aki azóta komoly eszközparkot épített ki, ami a munkája szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. „A folyamatos, minőségi eszközfejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalon alkothassak, ehhez pedig nagy segítséget jelent az FHB Bank felajánlásával a Junior Prima Díj mellé kapott pénzjutalom.”

Dömölky Dániel

Dömölky Dániel (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Több fővárosi színház hivatalos fotósaként nemcsak az előadásokat örökíti meg, de részt vesz a társulatok évad eleji fotózásain is. „Idén teljesen új megközelítéssel kezdtünk neki a Vígszínház társulati portrésorozatának – meséli –, és azt gondolom vagány lett a végeredmény. Sikerült megmutatni a színészek egy izgalmas oldalát, a képek valóban róluk szólnak. Hasonlóan jó munka volt a Katona évados fotózása, ahol külön érdekesség, hogy a tematikailag elvárt instagramos hangulathoz passzoló fotókat az iphone-ommal készítettem.”

Jelenleg Simkó Beatrixszal és Grecsó Zoltánnál közösen dolgozik egy táncelőadáson #Orfeusz#Eurüdikécímmel, amelynek október 22-én lesz a bemutatója a Vígszínház Házi Színpadán. „Az előadáshoz kitaláltam egy előzmény kisfilmet, amit nyáron forgattam a két alkotóval és egy izgalmas '60-as évek hommage film kerekedett ki belőle.” Az előadás látványvilágát is Dániel készítette, ami nem az első ilyen típusú munkája, hisz édesapja, Dömölky János utolsó rendezéséhez a Fizikusok című előadáshoz, illetve a Radiobalett Elhanyagolt férfiszépségek című produkciójához is tervezett már díszletet. „Lényegesnek tartom, hogy sok fajta kihívással megbirkózzak, még ha az épp nem a szó szoros értelemben vett fotózás is.”

Gergye Krisztián koreográfus-táncművésszel már eddig is több projektben dolgoztak együtt, idén ősszel pedig két új bemutatóban folytatják a közös munkát. Szeptember 23-án kerül bemutatásra a Lautrec táncolni fog című előadás a Müpában, ami Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi meg. A produkcióhoz Dániel készített szintén groteszk portrésorozatot a művészekről. Ezt követően október 18-án, a CAFe Budapest részeként mutatják be az Egy ünnepi színjáték - ...'56-'16 című előadást, amely egy az 1956-os események 60. évfordulójára készülő összművészeti produkció, ami a forradalmi időszak hangulatát idézi meg. „Krisztián szeretné, hogy az előadásban aktívan részt vegyek mint »riportfotós«, dokumentálni fogom a színpadon zajló eseményeket, jelmezben a színpadon” – teszi hozzá.

A könyörtelen szépségről

Kapcsolódó

A könyörtelen szépségről

Gergye Krisztián egész munkásságát az igazság keresésének vágya jellemzi. Ennek érdekében ugyanúgy leleplezi a világ visszásságait, gyengeségeit, mint ahogy nem fél ő maga sem kitárulkozni a színpadon. Új darabjában, a Müpában szeptember 23-án debütáló Lautrec táncolni fog című koreográfiában a századforduló kérdései kerülnek előtérbe.

Dömölky Dániel és Káel Csaba a 2015-ös díjátadón

Dömölky Dániel és Káel Csaba a 2015-ös díjátadón (Fotó/Forrás: Halász Nóra)

A jövőre nézve számos tervvel készül, legaktuálisabb szándékát így fogalmazza meg: „Jó lenne, ha sikerülne a színház és épületfotózást a világ több pontján is kipróbálni, és így összeköthetném a számomra oly' fontos utazást a munkámmal” – meséli elképzeléseit, de még messzebbre is tekint: „Nem tudom, mi lesz húsz év múlva, de nem szeretnék olyanná válni, aki ül a régi gépét szorongatva, és nem képes befogadni az újat. Biztos, hogy haladni fogok a korral, és a lehetőségeimhez mérten igyekszem élni az innovációkkal, ha azok valóban előre visznek utamon.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.