Színház

„Halálunk napjáig tanuljuk ezt a szakmát” – beszélgetés Nemcsák Károllyal

2022.09.12. 11:25
Ajánlom
Harmadik igazgatói ciklusát tölti a József Attila Színház élén. Anyagi patthelyzetből hozta fel a színházat, szervezett társulatot, alakított ki széles spektrumú repertoárt kortárs és klasszikus, magyar és nemzetközi darabokkal, neves rendezőkkel. Az angyalföldi teátrum életében a legnagyobb léptékű vállalkozás még hátra van: a színpad továbbépítése, korszerűsítése, alkalmassá tétele a 21. századi követelményekhez.

Milyen elképzelések vezették, amikor először megpályázta a József Attila Színházat?

Sokfelé megfordultam színészi pályám során, sok tapasztalatot gyűjtöttem menet közben. Több dolog adódott össze, ami felkészített arra, hogy ha valami nagyobb feladat esik az utamba, legyen merszem elvállalni. Remek mestereim voltak, akiknek – ha nem is avattak be a színházvezetés titkaiba – láttam a működésüket. A színésztársaimhoz képest némi előnyöm adódott abból, hogy a főiskola előtt a Miskolci Nemzeti Színházban dolgoztam díszletező munkásként. Más helyzetből, belülről láttam a színház működését. Öt éven keresztül szerveztük a Színészek világjátéka elnevezésű sportrendezvényt, az én feladatom volt, hogy támogatókat szerezzek a lebonyolításához. Huszonnyolcadik éve a Színész Labdarúgó Válogatott csapatkapitánya vagyok, ez a funkció is sok kapcsolattartással, szervezéssel jár. A József Attila Színházzal egy nehéz anyagi helyzetben lévő intézményt vettem át. Ráadásul 2011 tavaszán először hasznosításra írtak ki pályázatot, nem színházigazgatásra. A szakmám felé is volt bennem némi félelem, ami a mostani, gazdaságilag nehéz időszakban újra felerősödhet. Elég karizmatikus színházak tűntek el, mint a Budapesti Kamaraszínház, a Bárka Színház. A gazdasági válság miatt most újra megérint bennünket, hogyan tudjuk gazdaságilag tartani a tempót, megfelelni a kihívásoknak.

A József Attila Színház életében a Nemcsák-korszakhoz köthető projekt részeként említhető a színház belső tereinek és a nézőtér felújítása, a társulat megfiatalítása, vidéki és határon túli vendégjátékok rendszeres befogadása. Mi a következő lépés?

Büszke vagyok arra, hogy tizenegy éves igazgatásom alatt sikerült visszaállítani az alkalmazotti státuszt a színészek részére. Nagyjából 30-40 művész volt a látókörünkben, akikben gondolkodtunk. Évi 120 ezer nézőből sokan jönnek vidékről, közöttük sok az idős ember. A bérleteseink nagy része kiöregedett, a fiatalok megszólítása az egyik fontos szempont. Épületileg egy jól működő művelődési ház vagyunk, elfogadható zsinórpadlás nélkül, elavult fény-, hang- és színpadtechnikával.  2017-18-ig Tarlós István főpolgármester úrnak és a közgyűlésnek köszönhetően megvalósult a nézőtér és a fogadóterek felújítása. Jelenleg érvényes építési engedélyünk van a munkálatok folytatására, a ház tovább építésére. A több mint 10 milliárd feletti beruházás a játszóhelyeket, a színpadot és az új stúdiószínpadot érinti.

280572589_5280857578625481_4820642893953697060_n-110118.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A Víg Majálistól az Örkény Kerten át több fővárosi színház tart közönségcsalogató napokat, rendezvényeket. Ezek sorában milyen szerepet tölt be a szeptember 17-i JASZ utcabál a színház előtti Déry közben?

Régi hagyománya van a JASZ utcabálnak. Fontos, hogy meghallgassuk a nézőket, mit gondolnak rólunk, az előadásainkról, mivel nem értenek egyet, mit szeretnének.

A színház lételeme a párbeszéd, a minél személyesebb kapcsolattartás a nézőkkel.

Egész napos családi programmal várjuk a látogatókat. Kellemes időtöltésre számíthatnak, az elmúlt év darabjaiból és a készülő produkciókból kapnak zenés, táncos ízelítőket. Természetesen a gyerekekre is gondoltunk, lesz ugrálóvár, sok színes program az ő szórakoztatásukra is. Szeptember 17-én várunk mindenkit szeretettel a Déryné közben.

Angyalföldi lokáció lévén a JASZ fennállása óta a szórakoztatásra koncentrált. Tudatos építkezés eredménye, hogy folyamatosan szélesítik a repertoárt a musicalektől a kamaradarabokig, a kortárs magyar alkotók, neves rendezők bevonásával?

Az elmúlt 66 évben meghatározó művészek dolgoztak itt, vezették a teátrumot. A József Attila Színház nem rétegszínház. Népszínházi jelleggel bír, egy jó értelemben vett vidéki színház repertoárjával rendelkezik. Operettől a drámai művekig sokfélét játszunk. A közönségnek sem tenne jót az egyformaság. A szórakoztatás híve vagyok ugyan, de nem gondolom, hogy ennek jegyében bulvárdarabokat kellene játszani. A szórakoztatói feladatkör ellátása mellett az idősebb és a fiatalabb közönségnek gondolatébresztő előadásokat kínálunk.

Azért jó a mi színházunk, mert színészeink komolyan veszik a feladatukat.

305209536_5608121729232396_400353631838461524_n-110119.jpg

Galambos Erzsi és Nemcsák Károly a 2022-es Pozsonyi Pikniken (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Nem pusztán mesteremberek, estéről-estére valami pluszt tesznek hozzá az előadásokhoz. Hiszem, hogy mi, színészek, magunkkal húzzuk egymást. Folyamatosan mondom a kollégáimnak, hogy egy-egy próbafolyamat felér egy kurzussal. Nagyon boldog vagyok, hogy ebben az évadban is olyan meghatározó rendezőket sikerült megnyerni az egyes darabokhoz, mint Guelmino Sándor, Lengyel Ferenc, Kiss Csaba vagy Bagó Bertalan. Bercivel nemrég dolgoztam Az imposztorban, elképesztően felkészült. Most éppen a Koldusoperát rendezi nálunk.

Sikergyanús zenés produkciók, egy klasszikus magyar családregény színpadi adaptációja várja a 2022/23-as évadban a nézőket. A Koldusoperát, a Made in Hungariát és a Régimódi történetet mutatják be a nagyszínpadon. Milyen tematika, koncepció mentén alakult az idei szezon?

A stúdiószínpadi előadásokról se feledkezzünk meg, amelyek komolyabb hangvételűek, mint a Karamazov testvérek, a Kaland Márai Sándortól vagy a Sírpiknik. A Made in Hungariát nem pusztán azért vettük elő, mert szerethető és könnyen eladható és nem mellesleg nálunk volt az ősbemutatója 2001-ben. Ebben az évadban sok jól éneklő fiatal csatlakozott a társulatunkhoz, olyan feladatot kerestünk nekik, amelyben megmutathatják magukat. Egy népszerű musicallel kialakulhat irányukban a közönség szeretete, ami meghatározhatja a pályájukat, a társulati létüket.

277782800_5183520261692547_9174720738985703053_n-095213.jpg

Lábodi Ádám és Nemcsák Károly Az imposztorban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Szabó Magda Régimódi történetében szintén sok kiváló szerep van az 5-6 főszerep mellett. A Koldusoperához adott volt színházunk középgenerációhoz tartozó csapata Fila Balázstól Zöld Csabán át Chajnóczki Balázsig. Egyaránt szem előtt tartjuk a kollégák foglalkoztatását és művészi előmenetelét. Hargitai Ivánnal, színházunk művészeti vezetőjével is sokat beszélgetünk arról, mennyire fontos, hogy a legkisebb szerepeket is meghatározó színészek játsszák. Némileg sántít a hasonlat, de azért van benne igazság, hogy nincs kis szerep, csak kis színész. Mesterem, Ruszt József sokat mondogatta nekünk, hogy azért kell sok minden játszani, hogy a színész be tudja osztani az energiáját, az erejét 60-70 éves koráig.

A megmérettetések majd valamikor gyümölcsöznek, hiszen halálunk napjáig tanuljuk ezt a szakmát.

A Portugálban a Kocsmáros főszerepét viszi. Nyilván arányérzék kérdése, hogy meghúzza az érzékeny határvonalat, ne tengjen túl, mint színész, ugyanakkor a színpadon is tartsa a kapcsolatot a kollégáival.

Eredetileg vendégművészt szerettem volna a szerepre. Több korombéli kollégával tárgyaltam, de végül nem jött össze. Akkor meg miért ne játszhatnám én, ebben maradtunk Lengyel Ferenc rendezővel. Ilyenkor azt is mérlegeli az ember, hogy egy külső személy mennyit ad hozzá a társulathoz. Ha például egy olyan karizmatikus színész áll mellettünk, mint Az imposztorban Benedek Miklós, az mindenkinek nagyon jót tesz. A személyisége, az egyénisége súlyt ad a többieknek.

229571627_4390489744328940_4491983549407101107_n-131809.jpg

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

A színészi ambíciókkal manapság hogyan áll?

Nincs okom panaszra. Nem szenvedek hiányérzetben. Nagyon sokat játszottam, 150 szerepen vagyok túl 41 éve tartó pályám alatt. Az igazgatásban az a kihívás, hogy az eltervezett dolgokat hogyan tudom levezényelni. Bár, őszintén szólva,

a színpadi lét felér egy terápiával.

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy a régi bemutatókat, kedves szerepeket is hosszan tarthatjuk a repertoáron, mint az Alku, a Feketeszárú cseresznye vagy a Sóska, sültkrumpli.

Belengette korábban a sajtónak, hogy utolsó ciklusát tölti. Kinek adná át jó szívvel a stafétabotot, már ha létezne ilyen opció a hazai színházi szakmában?

Azon dolgozunk a kollégáimmal, hogy egy nagyon jól működő, gazdaságilag és személyi állományát illetően biztonságos színházat adjunk át a következő generációnak. Egy szerkezetében is megújuló, technológiailag modern épületet. Ha nem tudjuk befejezni az építkezést 2026 januárjában, akkor maradok.

Fejléckép: Nemcsák Károly (fotó: József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.