Színház

Hamarosan startol az idei POSzT!

2013.05.28. 18:00
Ajánlom
A június 6. és 15. között 13. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozón a versenyprogram mellett gazdag OFF programkínálatból válogathatnak az érdeklődők. A fesztivál eseményeit tartalmazó Fidelio különszámot keresse az ismert terjesztési pontokon!

A pécsi színházi seregszemle az előző évekhez hasonlóan idén is két nagy részből tevődik össze. A fő vonalat a versenyben lévő tizenkét előadás alkotja, míg mellette OFF programok színesítik, töltik meg pezsgéssel a várost.

Az idei fesztiválra Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész válogattak. Fejenként több mint 130 hazai és határon túli magyar színházi előadást tekintett meg, melyeket 2012. március 1. és 2013. február 28. között mutattak be a társulatok. Szigethy Gábor a Színház.hu kérdésére elmondta: "mindketten ugyanazt a nyolc darabot tekintettük alapnak. A további négy előadásról se voltak nagy vitáink. Minden előzetes várakozással ellentétben, rendkívül békésen, kellemesen tudtunk együttműködni." (Az idei válogatókkal készült interjút ide kattintva olvashatja tovább!)

A versenybe került 12 előadásból 4 érkezik Budapestről (Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Proton Színház/Trafó, Vígszínház,) 6 vidékről (Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg) és 2 határon túli színházból (Komárom, Marosvásárhely). Érdekesség, hogy a Bányavirág előző évi sikere után, Székely Csaba trilógiájának második darabja, a Bányavakság is meghívást kapott, méghozzá a tavalyi nyertes, marosvásárhelyi társulat előadásában.

Tizenegy év után másodszor lépnek fel a POSzT-on a komáromi művészek, hat év után kapott ismét meghívást Miskolc, öt év után Kaposvár. A szerzőket tekintve 2012-höz hasonlóan ismét a klasszikusoké a főszerep, Shakespeare-től Ibsenen, Feydeau-n át Brechtig. "A fesztiválon magyar és határon túli színházak az idei évadban legjobbnak ítélt produkcióit mutatják be, a rendezvény ugyanakkor nemcsak színházi seregszemle, hanem fontos szakmai fórum és műhely is" - szögezte le a május 27-én megtartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A fesztivál szervezői az előző évekhez képest kevesebb pénzből gazdálkodtak. A helyettes államtitkár elmondta, a Budapesti Tavaszi Fesztivál mellett a POSzT-ot támogatja az egyik legjelentősebb mértékben a kulturális kormányzat. Idén ennek összege 60 millió forint. Ezenkívül Pécs városa is támogatja a rendezvényt, mint Nagy Csaba, a város alpolgármestere elmondta, 65 millió forinttal. Kitért arra, hogy nemcsak a város intézményei, cégei, kulturális szolgáltatói állnak a POSzT mellett, hanem Pécs lakossága is.

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője az idei programkínálat ismertetésekor elmondta, a fesztivál szerkezete alapvetően nem változik, a program sokszínű lesz, a tavalyi POSzT-hoz képest ugyanakkor újdonság, hogy a Sétatér ismét szerepel a hivatalos helyszínek között.

A fesztivál alatt kiállítása nyílik a díszvendég Bodrogi Gyulának, valamint a 100 éve született Gobbi Hildának és Weöres Sándornak. Weöres alakja több ízben is felbukkan az idei POSzT-on: az érdeklődőket irodalmi séta keretében kalauzolják végig a költő kedvenc helyein, miközben műveihez is közelebb kerülhetnek. Negyedik alkalommal lesz látható a Látványtér tárlat, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók.

A hagyományokhoz híven idén is a fesztivál vendégei a színművészeti egyetemek. Kaposvárról érkezik a Tartuffe, egy-egy produkcióval vendégszerepelnek az Újvidéki Művészeti Akadémia, valamint a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói, míg a budapesti egyetem három előadása is látható lesz: a Hamlet, a Toldi, valamit a Hitgyógyász, mely utóbbi után a Fidelio Színházi Est-sorozat keretében tartunk közönségtalálkozót június 15-én. (Fekete Ádám dramaturggal készített interjúnkat ide kattintva olvashatják!)

A sajtótájékoztatón Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke arról szólt, hogy a szakmai viták generálása is a POSzT feladata. Három szakmai beszélgetést tartanak, szó lesz az előadóművészeti törvényről, ezen belül a társasági adókedvezmény (tao) támogatásokról, arról, miként lehet színházat vinni a 10 ezer lakosúnál kisebb városokban, továbbá a színházi lapokról is rendeznek konzultációt.

Az idei évtől a POSzT megnyitóján kerül sor a Kaszás Attila-díj átadására. Június 6-án 16 órakor a Hotel Palatinus Bartók termében lesz a fesztivál nyitóünnepsége, ekkor fedik fel az idei díjazott kilétét is. Ezt követően a szálloda elől indul a Bóbita Bábszínház óriásbábjaival az az ekhós szekér, amelyen Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, az idei POSZT díszvendége ül, aki hivatalosan is megnyitja a fesztivált. Az első versenyprogram, a budapesti Nemzeti Színház Amphitryon című előadása 17 óra 30 perckor kezdődik.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.