Színház

Hámori Gabriella: „A legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra”

Művészi szabadság
2020.03.22. 17:35
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Hámori Gabriella, az Örkény Színház művésze azt tanácsolja, segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot.

Mivel tölti most az idejét?

Mi egy hete vagyunk itthon, a napirendet a kislányom szabja meg, aki kétéves, és végre annyi időt tölthetek vele, amennyit szeretnék. Az elmúlt napok azzal teltek, hogy alkalmassá tegyem a környezetünket arra, hogy itt legyünk akár hónapokig is anélkül, hogy kimennénk. Sok mindent be kellett szereznem. Igyekeztem észszerűen és mértékkel. Most jön egy új fázis, azt kezd foglalkoztatni, hogyan tehetjük a napokat egyre érdekesebbé és változatosabbá. Biztosan fogunk növényeket ültetni, rengeteget fogunk kézműveskedni, nyelvet tanulok, összeállítok egy önálló előadást, amire a Gyarmati Fanni naplója bemutatása óta sokat készültem, de más munkák miatt sosem tudtam befejezni. Bíró Kriszta kolléganőm otthoni oktatást segítő programjához sok színész csatlakozott, én is és nagy örömmel.

49339828916_c6a7d0a85f_k-101405.jpg

Hámori Gabriella (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Egy hétre voltunk az Andromache premier időpontjától az Örkény Színházban, Gáspár Ildikó rendezésében, amikor leálltunk a munkával. Közben forgattam egy nemzetközi sorozat egyik főszerepét, természetesen az a forgatás is leállt. Mindez nagyon hirtelen történt, és minden nap változtak a hírek, hogy meddig tarthat a leállás. Most már tudjuk, hogy mindez hosszabb idő lesz. Lőrincz Nándor filmrendező Garázsmenet című nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője vagyok, valószínűleg elindulna fesztiválokra, de a nemzetközi filmfesztiválok sorsa is bizonytalan a közeljövőben.

Semmi sem biztos, de a legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra.

Az ilyen bezártságban és nehéz közhangulatban sokat segít, ha az ember figyel a testmozgásra és arra, hogy ki tudja ezáltal kapcsolni a lehangoló és bizonytalan híreket. Nekem erre tökéletes az Ashtanga joga, most minden nap gyakorolok. A kislányom is megpróbálja utánozni. Van csodálatos dolog is ebben az elvonulásban, biztosan elmélyül most a kapcsolatunk.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Csak azt tudom mondani, amit hiteles emberektől hallottam, hogy annak érdekében, hogy lassítsuk, illetve megállítsuk a járvány terjedését, minél kevesebbet érintkezünk a külvilággal, lehetőleg semennyit. Ezzel időt nyerünk addig, amíg esetleg kifejlesztenek egy hatékony oltóanyagot vagy ellenszert.

Segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot, ezért kerüljük a közösségi életet.

Közben próbáljunk összefogni és segíteni azokon, akiket a teljes leállás egzisztenciálisan ellehetetlenít. Ha van idős ismerősünk, megkönnyíthetjük nekik a szükséges dolgok beszerzését, ezzel is támogatva azt, hogy ne kelljen kimozdulniuk. Figyeljünk egymásra!

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.