Színház

Hámori Gabriella: „A legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra”

Művészi szabadság
2020.03.22. 17:35
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Hámori Gabriella, az Örkény Színház művésze azt tanácsolja, segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot.

Mivel tölti most az idejét?

Mi egy hete vagyunk itthon, a napirendet a kislányom szabja meg, aki kétéves, és végre annyi időt tölthetek vele, amennyit szeretnék. Az elmúlt napok azzal teltek, hogy alkalmassá tegyem a környezetünket arra, hogy itt legyünk akár hónapokig is anélkül, hogy kimennénk. Sok mindent be kellett szereznem. Igyekeztem észszerűen és mértékkel. Most jön egy új fázis, azt kezd foglalkoztatni, hogyan tehetjük a napokat egyre érdekesebbé és változatosabbá. Biztosan fogunk növényeket ültetni, rengeteget fogunk kézműveskedni, nyelvet tanulok, összeállítok egy önálló előadást, amire a Gyarmati Fanni naplója bemutatása óta sokat készültem, de más munkák miatt sosem tudtam befejezni. Bíró Kriszta kolléganőm otthoni oktatást segítő programjához sok színész csatlakozott, én is és nagy örömmel.

49339828916_c6a7d0a85f_k-101405.jpg

Hámori Gabriella (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Egy hétre voltunk az Andromache premier időpontjától az Örkény Színházban, Gáspár Ildikó rendezésében, amikor leálltunk a munkával. Közben forgattam egy nemzetközi sorozat egyik főszerepét, természetesen az a forgatás is leállt. Mindez nagyon hirtelen történt, és minden nap változtak a hírek, hogy meddig tarthat a leállás. Most már tudjuk, hogy mindez hosszabb idő lesz. Lőrincz Nándor filmrendező Garázsmenet című nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője vagyok, valószínűleg elindulna fesztiválokra, de a nemzetközi filmfesztiválok sorsa is bizonytalan a közeljövőben.

Semmi sem biztos, de a legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra.

Az ilyen bezártságban és nehéz közhangulatban sokat segít, ha az ember figyel a testmozgásra és arra, hogy ki tudja ezáltal kapcsolni a lehangoló és bizonytalan híreket. Nekem erre tökéletes az Ashtanga joga, most minden nap gyakorolok. A kislányom is megpróbálja utánozni. Van csodálatos dolog is ebben az elvonulásban, biztosan elmélyül most a kapcsolatunk.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Csak azt tudom mondani, amit hiteles emberektől hallottam, hogy annak érdekében, hogy lassítsuk, illetve megállítsuk a járvány terjedését, minél kevesebbet érintkezünk a külvilággal, lehetőleg semennyit. Ezzel időt nyerünk addig, amíg esetleg kifejlesztenek egy hatékony oltóanyagot vagy ellenszert.

Segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot, ezért kerüljük a közösségi életet.

Közben próbáljunk összefogni és segíteni azokon, akiket a teljes leállás egzisztenciálisan ellehetetlenít. Ha van idős ismerősünk, megkönnyíthetjük nekik a szükséges dolgok beszerzését, ezzel is támogatva azt, hogy ne kelljen kimozdulniuk. Figyeljünk egymásra!

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Klasszikus

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház ajánló

Ősbemutató és vastaps

Óriási sikert könyvelhet el ismét a Vörösmarty Színház: március 7-én a Nagyszínházban megtartották a Trianon ősbemutatóját, amit vastapssal ünnepelt a közönség. Sárosi István drámája diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával készült.
Színház ajánló

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.