Színház

Hámori Gabriella: „A legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra”

Művészi szabadság
2020.03.22. 17:35
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Hámori Gabriella, az Örkény Színház művésze azt tanácsolja, segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot.

Mivel tölti most az idejét?

Mi egy hete vagyunk itthon, a napirendet a kislányom szabja meg, aki kétéves, és végre annyi időt tölthetek vele, amennyit szeretnék. Az elmúlt napok azzal teltek, hogy alkalmassá tegyem a környezetünket arra, hogy itt legyünk akár hónapokig is anélkül, hogy kimennénk. Sok mindent be kellett szereznem. Igyekeztem észszerűen és mértékkel. Most jön egy új fázis, azt kezd foglalkoztatni, hogyan tehetjük a napokat egyre érdekesebbé és változatosabbá. Biztosan fogunk növényeket ültetni, rengeteget fogunk kézműveskedni, nyelvet tanulok, összeállítok egy önálló előadást, amire a Gyarmati Fanni naplója bemutatása óta sokat készültem, de más munkák miatt sosem tudtam befejezni. Bíró Kriszta kolléganőm otthoni oktatást segítő programjához sok színész csatlakozott, én is és nagy örömmel.

49339828916_c6a7d0a85f_k-101405.jpg

Hámori Gabriella (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Egy hétre voltunk az Andromache premier időpontjától az Örkény Színházban, Gáspár Ildikó rendezésében, amikor leálltunk a munkával. Közben forgattam egy nemzetközi sorozat egyik főszerepét, természetesen az a forgatás is leállt. Mindez nagyon hirtelen történt, és minden nap változtak a hírek, hogy meddig tarthat a leállás. Most már tudjuk, hogy mindez hosszabb idő lesz. Lőrincz Nándor filmrendező Garázsmenet című nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője vagyok, valószínűleg elindulna fesztiválokra, de a nemzetközi filmfesztiválok sorsa is bizonytalan a közeljövőben.

Semmi sem biztos, de a legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra.

Az ilyen bezártságban és nehéz közhangulatban sokat segít, ha az ember figyel a testmozgásra és arra, hogy ki tudja ezáltal kapcsolni a lehangoló és bizonytalan híreket. Nekem erre tökéletes az Ashtanga joga, most minden nap gyakorolok. A kislányom is megpróbálja utánozni. Van csodálatos dolog is ebben az elvonulásban, biztosan elmélyül most a kapcsolatunk.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Csak azt tudom mondani, amit hiteles emberektől hallottam, hogy annak érdekében, hogy lassítsuk, illetve megállítsuk a járvány terjedését, minél kevesebbet érintkezünk a külvilággal, lehetőleg semennyit. Ezzel időt nyerünk addig, amíg esetleg kifejlesztenek egy hatékony oltóanyagot vagy ellenszert.

Segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot, ezért kerüljük a közösségi életet.

Közben próbáljunk összefogni és segíteni azokon, akiket a teljes leállás egzisztenciálisan ellehetetlenít. Ha van idős ismerősünk, megkönnyíthetjük nekik a szükséges dolgok beszerzését, ezzel is támogatva azt, hogy ne kelljen kimozdulniuk. Figyeljünk egymásra!

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.