Színház

Hámori Gabriella: „A legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra”

Művészi szabadság
2020.03.22. 17:35
Ajánlom
Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Hámori Gabriella, az Örkény Színház művésze azt tanácsolja, segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot.

Mivel tölti most az idejét?

Mi egy hete vagyunk itthon, a napirendet a kislányom szabja meg, aki kétéves, és végre annyi időt tölthetek vele, amennyit szeretnék. Az elmúlt napok azzal teltek, hogy alkalmassá tegyem a környezetünket arra, hogy itt legyünk akár hónapokig is anélkül, hogy kimennénk. Sok mindent be kellett szereznem. Igyekeztem észszerűen és mértékkel. Most jön egy új fázis, azt kezd foglalkoztatni, hogyan tehetjük a napokat egyre érdekesebbé és változatosabbá. Biztosan fogunk növényeket ültetni, rengeteget fogunk kézműveskedni, nyelvet tanulok, összeállítok egy önálló előadást, amire a Gyarmati Fanni naplója bemutatása óta sokat készültem, de más munkák miatt sosem tudtam befejezni. Bíró Kriszta kolléganőm otthoni oktatást segítő programjához sok színész csatlakozott, én is és nagy örömmel.

49339828916_c6a7d0a85f_k-101405.jpg

Hámori Gabriella (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Hogyan fogadta a kényszerleállást? Hogyan éli meg a bezártságot?

Egy hétre voltunk az Andromache premier időpontjától az Örkény Színházban, Gáspár Ildikó rendezésében, amikor leálltunk a munkával. Közben forgattam egy nemzetközi sorozat egyik főszerepét, természetesen az a forgatás is leállt. Mindez nagyon hirtelen történt, és minden nap változtak a hírek, hogy meddig tarthat a leállás. Most már tudjuk, hogy mindez hosszabb idő lesz. Lőrincz Nándor filmrendező Garázsmenet című nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője vagyok, valószínűleg elindulna fesztiválokra, de a nemzetközi filmfesztiválok sorsa is bizonytalan a közeljövőben.

Semmi sem biztos, de a legfontosabb most, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra.

Az ilyen bezártságban és nehéz közhangulatban sokat segít, ha az ember figyel a testmozgásra és arra, hogy ki tudja ezáltal kapcsolni a lehangoló és bizonytalan híreket. Nekem erre tökéletes az Ashtanga joga, most minden nap gyakorolok. A kislányom is megpróbálja utánozni. Van csodálatos dolog is ebben az elvonulásban, biztosan elmélyül most a kapcsolatunk.

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

Csak azt tudom mondani, amit hiteles emberektől hallottam, hogy annak érdekében, hogy lassítsuk, illetve megállítsuk a járvány terjedését, minél kevesebbet érintkezünk a külvilággal, lehetőleg semennyit. Ezzel időt nyerünk addig, amíg esetleg kifejlesztenek egy hatékony oltóanyagot vagy ellenszert.

Segítsük az élvonalban küzdő orvosokat és ápolókat azzal, hogy nem adunk nekik feladatot, ezért kerüljük a közösségi életet.

Közben próbáljunk összefogni és segíteni azokon, akiket a teljes leállás egzisztenciálisan ellehetetlenít. Ha van idős ismerősünk, megkönnyíthetjük nekik a szükséges dolgok beszerzését, ezzel is támogatva azt, hogy ne kelljen kimozdulniuk. Figyeljünk egymásra!

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.