Színház

Hámori Ildikó 28 év után váltotta Molnár Piroskát Bors néni szerepében

2023.03.03. 11:50
Ajánlom
A Kolibri Színház 1994-ben bemutatott, kultikus előadásában több mint ötszáz alkalommal keltette életre a címszereplőt, Bors nénit Molnár Piroska. Szerepét Hámori Ildikó vette át, aki február 26-án debütált a legendás gyerekelőadásban.

1980-ban mutatták be Nemes Nagy Ágnes kötetének első színházi változatát az Egyetemi Színpadon, Dajka Margit főszereplésével. Az előadást Novák János, a Kolibri Színház igazgatója rendezte, aki 1994 karácsonya előtt újra színpadra állította Bors Józsefné történetét a Kolibriben, amelyet azóta is játszik a színház. „A Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, és mára szinte összeforrt a Kolibri nevével” – idézi fel Novák János, aki arra a legbüszkébb, hogy

a darabon immár a sokadik nemzedék nő fel, s a szülők és nagyszülők sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel.

„A költészet, a mese, a humor és a közönséggel való interaktív játék egyformán hangsúlyos a darabban” – mutat rá a rendező, mi lehet a Bors néni hosszú sikerének a titka. A gyerekek aktív részvételére épülő előadás az évek során úgy vált kultuszdarabbá, hogy közben megőrizte frissességét. Olyan, mintha valóban akkor és ott születne meg a játék, amelyben Bors néni 80. születésnapjának megünneplésére készülnek a gyerekek és a társak: Megyes Melinda mint Lackó, Ruszina Szabolcs mint Titilla, Mult István mint Vízimolnár és a Játékmester, Novák János.

333582030_5894526503928646_6879312629196149100_n-111652.jpg

Hámori Ildikó Bors néni szerepében (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Kolibri Színház)

Molnár Piroska kortalan, csupa-mosoly, titokzatos Bors nénije a bemutató óta varázsolta el a Kolibri Színház nézőit, több mint ötszáz alkalommal. Február 26-án az előadásban Hámori Ildikó váltotta, így a legendás szerep az ő nagyszerű alakításában él tovább.

A Bors néni legközelebb az alábbi időpontokban látható:

  • március 12. 10:00
  • március 13. 10:00
  • április 28. 15:00
  • április 30. 10:00

Fejléckép: Hámori Ildikó (fotó: Horváth Judit / Kolibri Színház) és Molnár Piroska (fotó: Szlovák Judit / jegy.hu / Kolibri Színház) Bors néni szerepében

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.