Színház

Hámori Ildikó 28 év után váltotta Molnár Piroskát Bors néni szerepében

2023.03.03. 11:50
Ajánlom
A Kolibri Színház 1994-ben bemutatott, kultikus előadásában több mint ötszáz alkalommal keltette életre a címszereplőt, Bors nénit Molnár Piroska. Szerepét Hámori Ildikó vette át, aki február 26-án debütált a legendás gyerekelőadásban.

1980-ban mutatták be Nemes Nagy Ágnes kötetének első színházi változatát az Egyetemi Színpadon, Dajka Margit főszereplésével. Az előadást Novák János, a Kolibri Színház igazgatója rendezte, aki 1994 karácsonya előtt újra színpadra állította Bors Józsefné történetét a Kolibriben, amelyet azóta is játszik a színház. „A Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, és mára szinte összeforrt a Kolibri nevével” – idézi fel Novák János, aki arra a legbüszkébb, hogy

a darabon immár a sokadik nemzedék nő fel, s a szülők és nagyszülők sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel.

„A költészet, a mese, a humor és a közönséggel való interaktív játék egyformán hangsúlyos a darabban” – mutat rá a rendező, mi lehet a Bors néni hosszú sikerének a titka. A gyerekek aktív részvételére épülő előadás az évek során úgy vált kultuszdarabbá, hogy közben megőrizte frissességét. Olyan, mintha valóban akkor és ott születne meg a játék, amelyben Bors néni 80. születésnapjának megünneplésére készülnek a gyerekek és a társak: Megyes Melinda mint Lackó, Ruszina Szabolcs mint Titilla, Mult István mint Vízimolnár és a Játékmester, Novák János.

333582030_5894526503928646_6879312629196149100_n-111652.jpg

Hámori Ildikó Bors néni szerepében (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Kolibri Színház)

Molnár Piroska kortalan, csupa-mosoly, titokzatos Bors nénije a bemutató óta varázsolta el a Kolibri Színház nézőit, több mint ötszáz alkalommal. Február 26-án az előadásban Hámori Ildikó váltotta, így a legendás szerep az ő nagyszerű alakításában él tovább.

A Bors néni legközelebb az alábbi időpontokban látható:

  • március 12. 10:00
  • március 13. 10:00
  • április 28. 15:00
  • április 30. 10:00

Fejléckép: Hámori Ildikó (fotó: Horváth Judit / Kolibri Színház) és Molnár Piroska (fotó: Szlovák Judit / jegy.hu / Kolibri Színház) Bors néni szerepében

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.