Színház

Hangban is téveszthetetlen – Hollósi Frigyes születésnapjára

2022.04.21. 17:15
Ajánlom
Ki ne emlékezne a kicsit fojtott, rekedtes hangra? A magyar tévé- és filmművészet hőskorának megkerülhetetlen alakja volt Hollósi Frigyes, akit nem mellesleg a Katona József Színház alapító tagjaként is őrizhetünk. Ma ünnepelné születésnapját, de már tíz éve nincs közöttünk.

Hollósi Frigyes azon kevesek közé tartozik, akit egyből felvettek a Színművészeti Főiskolára, bár már az első év során eltanácsolták. Szolnokra vezetett útja, egykorú krónikák szerint elsőként a Pénzt, vagy életet! című darabban lépett színre, városházi titkárként. Tizenhat évig kötötte aztán pályája az alföldi városhoz.

Székely Gábor rendező invitálására került a Nemzeti Színházba – szolnoki kollégájával, Udvaros Dorottyával egyetemben -, majd részese lett a Katona József Színház hőskorának, hiszen alapítóként csatlakozott.

Előadásaikkal kis túlzással végigjárták a fél világot. Kis kitérőként a Törőcsik Mari kezdeményezte Művész Színház társulatával tartott, majd visszatért a Katonába, s itt is maradt egészen 2001-ig, ahonnét a Nemzeti csábíthatta el. A várszínház kezdeteitől lelkes részese volt a kőszegi nyári előadásoknak, csak a halál távolíthatta el a vár tövéből.

Filmes és tévészerepei tették igazán ismertté Hollósi Frigyest.

Több mint hatvan magyar filmben láthattuk, így elsőként a Cha-Cha-Chában, melynek tánctanáráért rögtön elnyerte a Filmkritikusok díját is. A tévés Kisváros című sorozat minden háztartásba közvetítette alakját. 2001-ben a Feri és az édes élet című Czabán György filmben nyújtott alakításával a filmszemle legjobb férfi-alakítását érdemelte ki.

Ha nem láttuk volna színpadon vagy magyar filmben, a valaha remek magyar szinkronnak köszönhetően még így is számos mozgóképben hallhattuk, olyan világsztárok magyar hangjaként, mint Danny Aiello, Elliot Gould vagy Joe Mantegna. 72. születésnapját már nem érhette meg, ekkor köszöntésképpen a Nemzeti Színház kávézója vette fel nevét.

Fejléckép: Hollósi Frigyes (fotó / forrás: Perjéssy Gábor / port.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.