Színház

Hangszekrényekben a Pesti Magyar Színház művészei

2020.04.10. 18:15
Ajánlom
Azt mondja Zalán János színművész, a Pesti Magyar Színház igazgatója, hogy lenyűgözi a színházak kreativitása, a színészek és más előadóművészek összefogása, hogy nem hagyják kultúra nélkül a közönséget, még ha most átmenetileg online tér lett is a színpad. A Pesti Magyar Színház tagjai is dolgoznak otthon. Hangos könyveket készítenek a „házi hangstúdiójukban”, de tartanak online olvasópróbákat is.

Azzal kezdi Zalán János: akármit mond is, akármit talál is ki azért, hogy a színház működését folyamatosnak lássa, igazság szerint leesett állal és döbbenten áll, mert ilyen még nem történt, nem volt, és nincsen rá recept.

„Ami most történik velünk, olyan tág teret nyit meg, amelynek csak a kreativitásunk szabhat határt. Az elmúlt hetek legfontosabb tanulsága, hogy a pánik összehozza az embereket és összeadódnak az ötletek is. Mindenekelőtt: a színház nem zárt be, bár nem fogadunk közönséget, nem megyünk be a belső terekbe.

Kívül működünk, külső privát helyszíneken, vagyis otthon – rendhagyó módon.

A Pesti Magyar Színháznak több mint 150 dolgozója van, akik ha dolgoznak, jogosan várják el a fizetésüket is. Az én munkáltatói feladatom biztosítani a munkájukat. Megtanultuk a pandémia szót, a szóhoz tartozó szabályokat, és új munkalehetőségeket találtunk ki. A varrodánk maszkokat varr, a műszak egymástól két méterre felállított létrákon épületet karbantart. Köztünk szólva: ezen a házon van mit. Sokan vannak home office-ban, a színészek is. Ezt eddig el sem tudtuk volna képzelni, ma meg azt látjuk, az online tér nem valamiféle ketrec, hanem a lehetőségeivel éppenséggel perspektíva. A Pesti Magyar Színházban a státuszban lévő összes színészkollégának biztosítottuk a professzionális hangrögzítő berendezéseket, hogy otthon készíthessenek hangos könyveket, oktatási anyagokat tökéletes hangminőségben” – említi Zalán János.

sems-6019-175042.jpg

Zalán János (Fotó/Forrás: Semsei Eszter)

De hogy működik ez a házi hangstúdió-rendszer?

Gáspár Katát, a Pesti Magyar Színház társulati tagját is megkérdeztük: „Eleve speciális a helyzet. Négy hete édesanyámhoz költöztem, Bánsági Ildikóhoz, nekem az ő egészsége a legfontosabb. Szigorúan betartjuk a kijárási tilalmat, csak a kutyákat visszük sétálni, ez engedett. Mindent én intézek. Mivel anyukám is itthonról dolgozik a Nemzeti Színháznak, az online technikát én tanítom neki. Mi pedig óriási segítséget kaptunk a Pesti Magyar Színháztól, hogy home office is színészek maradjunk. A színház biztosít technikát azoknak, akiknek nincs megfelelő eszközük. Saját kis stúdiót rendeztem be én is a lakásban.

IMG_7323-180716.jpeg

Gáspár Kata az otthonában kialakított stúdiót mutatja (Fotó/Forrás: Gáspár Kata)

Anyukámnak van egy kanapéja, ágyneműtartós. Szétszedtem, a tetejéből és az aljából lettek a stúdió falai, teljesen hangszigeteltem az alkalmi bunkeremet párnákkal, paplanokkal, szőnyegekkel.

Helyes lett az egész. Naponta küldöm az ott felvett minőségi hanganyagokat. Hálásak vagyunk a színháznak, hogy itthonról is hasznos munkát végezhetünk. Olyat, amely valódi színészi feladat.”

Klasszikus és kortárs művekből készítenek hangos könyveket. Miként Zalán János megjegyzi: a szerzői jogok tisztázása után a felvett anyagok felhasználhatók az oktatásban, de eljuttatják majd azokat látássérültekkel foglalkozó alapítványokhoz is. A Pesti Magyar Színház ugyanis régóta elkötelezte magát az akadálymentes színház, az esélyek kiegyenlítése mellett.

„A kezdeti bénultságot ötletvihar követte, lassan olyan az egész, mintha mindenki erre várt volna. Csak azzal tudom magyarázni, hogy a kreatív embernek megsokszorozódik az ereje, ha ennyire váratlan szituációban találja magát. A Pesti Magyar Színház művészei közül már többen elkezdtek online próbálni párszereplős darabokat, szövegösszemondókat tartanak Skype-on, Messengeren.

Azt hiszem, már az is státuszszimbólum, ki melyik felületet preferálja.

Ebbe a közös online-munkába bekapcsolódnak a dramaturgok, rendezőasszisztensek is” – teszi hozzá a színház igazgatója.

„Most tényleg még kreatívabbak lehetünk – folytatja Gáspár Kata. – Bármikor belekeseredhetnék a helyzetbe, olyankor mindig eszembe, mit mondott Zalán János a karantén kezdetekor: azt szeretné, ha ebben a rendkívüli időszakban is minőségi munkát tudnánk folytatni otthon is, és ehhez megteremti a feltételeket. Ez segít karbantartani a színészt bennünk.”

Csiby Gergely egy éve szerződött a Pesti Magyar Színházhoz. Meséli, épp nemrég beszélt egykori színművészetis tanárával, Zsótér Sándorral telefonon, és szó esett az „otthoni színházról”. Zsótér szerint ebben a karanténban talán közelebb lehet kerülnie a színésznek egy-egy műhöz, még inkább elmélyülni helyzetekben, s közben legalább nem szunnyad a színészben a színészet.

IMG_5566-180253.jpg

Csiby Gergely a ruhásszekrényből kialakított hangszekrényben (Fotó/Forrás: Csiby Gergely)

„Pontosan így érzem én is. Némi túlzással szétszedtem a lakásomat, hangszekrényt csináltam az egyik ruhásszekrényemből, kitömtem hatalmas szivacsokkal, takarókkal, ez lett az én» süketszobám«, ahogyan hívjuk a teljesen hangszigetelt tereket, amelyek elnyelik a hangokat. Itt veszem föl a hangos könyveket.

Sok energiát ad, motivál minket, hogy a színház vezetése kinyitotta előttünk ezt a lehetőséget, kitalálták, hogyan védjenek és motiváljanak is minket egyszerre, miként használja a szakmáját színpad nélkül a színész.

Bent vagyunk a szobákban, mégis kitekinthetünk onnan. Párszereplős darabokat próbálhatunk online, és adott esetben jövőre bemutathatjuk. Azt érzem, a személyes távolságok ellenére a társulati dinamika erősödött. Nem találkozunk, mégis együtt vagyunk, figyelmesebben kommunikálunk” – jegyzi meg Csiby Gergely.

Zalán János még annyit fűz mindehhez: „Van színház, lesz színház. Nem múlt el semmi, éppen ellenkezőleg. Valami sosem látott és sosem használt újdonságba csöppentünk, és egyre nagyobb elánnal vetjük rá magunkat. Készülünk az új évadra, amely most aztán nem csak a közhelyek szintjén „új kihívás”. Tényleg az. Erősnek kell lennünk és bíznunk egymásban, hinni a nézőben, hogy vissza fog ülni a zsöllyékbe – ez ennyire egyszerű. A vírushelyzet lehántotta a mondatokról a sallangokat és csak a pontos fogalmazást tűri. Tehát összefogást, kollegialitást, szolidaritást kell mutatnunk, mert ez az erőnk. A feladatunk pedig segíteni egymást abban, hogy színház egy ilyen rendkívüli időszakban is kreatívan és szabadon működhessen.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Színház szfe

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.
Színház magazin

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.
Színház magazin

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.