Színház

Hangszekrényekben a Pesti Magyar Színház művészei

2020.04.10. 18:15
Ajánlom
Azt mondja Zalán János színművész, a Pesti Magyar Színház igazgatója, hogy lenyűgözi a színházak kreativitása, a színészek és más előadóművészek összefogása, hogy nem hagyják kultúra nélkül a közönséget, még ha most átmenetileg online tér lett is a színpad. A Pesti Magyar Színház tagjai is dolgoznak otthon. Hangos könyveket készítenek a „házi hangstúdiójukban”, de tartanak online olvasópróbákat is.

Azzal kezdi Zalán János: akármit mond is, akármit talál is ki azért, hogy a színház működését folyamatosnak lássa, igazság szerint leesett állal és döbbenten áll, mert ilyen még nem történt, nem volt, és nincsen rá recept.

„Ami most történik velünk, olyan tág teret nyit meg, amelynek csak a kreativitásunk szabhat határt. Az elmúlt hetek legfontosabb tanulsága, hogy a pánik összehozza az embereket és összeadódnak az ötletek is. Mindenekelőtt: a színház nem zárt be, bár nem fogadunk közönséget, nem megyünk be a belső terekbe.

Kívül működünk, külső privát helyszíneken, vagyis otthon – rendhagyó módon.

A Pesti Magyar Színháznak több mint 150 dolgozója van, akik ha dolgoznak, jogosan várják el a fizetésüket is. Az én munkáltatói feladatom biztosítani a munkájukat. Megtanultuk a pandémia szót, a szóhoz tartozó szabályokat, és új munkalehetőségeket találtunk ki. A varrodánk maszkokat varr, a műszak egymástól két méterre felállított létrákon épületet karbantart. Köztünk szólva: ezen a házon van mit. Sokan vannak home office-ban, a színészek is. Ezt eddig el sem tudtuk volna képzelni, ma meg azt látjuk, az online tér nem valamiféle ketrec, hanem a lehetőségeivel éppenséggel perspektíva. A Pesti Magyar Színházban a státuszban lévő összes színészkollégának biztosítottuk a professzionális hangrögzítő berendezéseket, hogy otthon készíthessenek hangos könyveket, oktatási anyagokat tökéletes hangminőségben” – említi Zalán János.

sems-6019-175042.jpg

Zalán János (Fotó/Forrás: Semsei Eszter)

De hogy működik ez a házi hangstúdió-rendszer?

Gáspár Katát, a Pesti Magyar Színház társulati tagját is megkérdeztük: „Eleve speciális a helyzet. Négy hete édesanyámhoz költöztem, Bánsági Ildikóhoz, nekem az ő egészsége a legfontosabb. Szigorúan betartjuk a kijárási tilalmat, csak a kutyákat visszük sétálni, ez engedett. Mindent én intézek. Mivel anyukám is itthonról dolgozik a Nemzeti Színháznak, az online technikát én tanítom neki. Mi pedig óriási segítséget kaptunk a Pesti Magyar Színháztól, hogy home office is színészek maradjunk. A színház biztosít technikát azoknak, akiknek nincs megfelelő eszközük. Saját kis stúdiót rendeztem be én is a lakásban.

IMG_7323-180716.jpeg

Gáspár Kata az otthonában kialakított stúdiót mutatja (Fotó/Forrás: Gáspár Kata)

Anyukámnak van egy kanapéja, ágyneműtartós. Szétszedtem, a tetejéből és az aljából lettek a stúdió falai, teljesen hangszigeteltem az alkalmi bunkeremet párnákkal, paplanokkal, szőnyegekkel.

Helyes lett az egész. Naponta küldöm az ott felvett minőségi hanganyagokat. Hálásak vagyunk a színháznak, hogy itthonról is hasznos munkát végezhetünk. Olyat, amely valódi színészi feladat.”

Klasszikus és kortárs művekből készítenek hangos könyveket. Miként Zalán János megjegyzi: a szerzői jogok tisztázása után a felvett anyagok felhasználhatók az oktatásban, de eljuttatják majd azokat látássérültekkel foglalkozó alapítványokhoz is. A Pesti Magyar Színház ugyanis régóta elkötelezte magát az akadálymentes színház, az esélyek kiegyenlítése mellett.

„A kezdeti bénultságot ötletvihar követte, lassan olyan az egész, mintha mindenki erre várt volna. Csak azzal tudom magyarázni, hogy a kreatív embernek megsokszorozódik az ereje, ha ennyire váratlan szituációban találja magát. A Pesti Magyar Színház művészei közül már többen elkezdtek online próbálni párszereplős darabokat, szövegösszemondókat tartanak Skype-on, Messengeren.

Azt hiszem, már az is státuszszimbólum, ki melyik felületet preferálja.

Ebbe a közös online-munkába bekapcsolódnak a dramaturgok, rendezőasszisztensek is” – teszi hozzá a színház igazgatója.

„Most tényleg még kreatívabbak lehetünk – folytatja Gáspár Kata. – Bármikor belekeseredhetnék a helyzetbe, olyankor mindig eszembe, mit mondott Zalán János a karantén kezdetekor: azt szeretné, ha ebben a rendkívüli időszakban is minőségi munkát tudnánk folytatni otthon is, és ehhez megteremti a feltételeket. Ez segít karbantartani a színészt bennünk.”

Csiby Gergely egy éve szerződött a Pesti Magyar Színházhoz. Meséli, épp nemrég beszélt egykori színművészetis tanárával, Zsótér Sándorral telefonon, és szó esett az „otthoni színházról”. Zsótér szerint ebben a karanténban talán közelebb lehet kerülnie a színésznek egy-egy műhöz, még inkább elmélyülni helyzetekben, s közben legalább nem szunnyad a színészben a színészet.

IMG_5566-180253.jpg

Csiby Gergely a ruhásszekrényből kialakított hangszekrényben (Fotó/Forrás: Csiby Gergely)

„Pontosan így érzem én is. Némi túlzással szétszedtem a lakásomat, hangszekrényt csináltam az egyik ruhásszekrényemből, kitömtem hatalmas szivacsokkal, takarókkal, ez lett az én» süketszobám«, ahogyan hívjuk a teljesen hangszigetelt tereket, amelyek elnyelik a hangokat. Itt veszem föl a hangos könyveket.

Sok energiát ad, motivál minket, hogy a színház vezetése kinyitotta előttünk ezt a lehetőséget, kitalálták, hogyan védjenek és motiváljanak is minket egyszerre, miként használja a szakmáját színpad nélkül a színész.

Bent vagyunk a szobákban, mégis kitekinthetünk onnan. Párszereplős darabokat próbálhatunk online, és adott esetben jövőre bemutathatjuk. Azt érzem, a személyes távolságok ellenére a társulati dinamika erősödött. Nem találkozunk, mégis együtt vagyunk, figyelmesebben kommunikálunk” – jegyzi meg Csiby Gergely.

Zalán János még annyit fűz mindehhez: „Van színház, lesz színház. Nem múlt el semmi, éppen ellenkezőleg. Valami sosem látott és sosem használt újdonságba csöppentünk, és egyre nagyobb elánnal vetjük rá magunkat. Készülünk az új évadra, amely most aztán nem csak a közhelyek szintjén „új kihívás”. Tényleg az. Erősnek kell lennünk és bíznunk egymásban, hinni a nézőben, hogy vissza fog ülni a zsöllyékbe – ez ennyire egyszerű. A vírushelyzet lehántotta a mondatokról a sallangokat és csak a pontos fogalmazást tűri. Tehát összefogást, kollegialitást, szolidaritást kell mutatnunk, mert ez az erőnk. A feladatunk pedig segíteni egymást abban, hogy színház egy ilyen rendkívüli időszakban is kreatívan és szabadon működhessen.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új színt kap Az ember tragédiája

Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.
Színház hír

„Boldoggá tesz, ha őszinteség és bizalom övezi a munkámat” – Szabó Tibor lett a Weöres Sándor Színház új igazgatója

Jordán Tamás mandátuma 2021 januárjában lejár, és mivel az igazgató nem pályázik újra, a szombathelyi teátrum vezetői székébe mindenképpen új ember kerül. Az egyik pályázó a tatabányai Jászai Mari Színház egykori direktora, Harsányi Sulyom László, a másik pedig a Weöres Sándor Színház egyik alapítója és a társulat által is támogatott Szabó Tibor volt. Utóbbit végül október 29-én a Közgyűlés percek alatt, egyhangúlag szavazta meg.
Színház hír

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.
Színház magazin

„Játszottam, játszottam, a tapsért, a szíves fogadtatás gyönyörűségéért” – Poór Lili színházi missziója

A Trianon utáni színjátszásról szóló sorozatunkban már többször foglalkoztunk Janovics Jenővel, aki Kolozsvárott két színházat is építtetett, s megalapította Közép-Európa első filmstúdióját is. Mögötte is állt egy asszony, akinek talán a legtöbbet köszönhetett. Ám róla a színháztörténetben sokkal kevesebb szó esik. Pedig Poór Lili nemcsak hűséges társa volt a direktornak, de szövetségese is a magyar kultúra fennmaradásáért folytatott küzdelemben.
Színház hír

Újabb házassági leckék középhaladók

Ősbemutatóra készül a Centrál Színház, ugyanis október 30-án mutatják be az évek óta nagy sikerrel futó Házassági leckék középhaladóknak folytatását. Florian Zeller francia író gondolta újra az eredeti előadás alaphelyzetét és még egy estére összehozta a szereplőket.