Színház

Happy birthday!

2012.02.12. 14:20
Ajánlom
A bukaresti Nottara Színház Születésnap-adaptációja kelet-európai/balkáni humor helyett dán hidegséggel szembesítette a londoni közönséget.

Erős akcentussal, ám annál nagyobb erőbedobással éneklik az angol születésnapi köszöntőt a bukaresti Nottara Színház színészei a londoni Barbican kis stúdiójában. Természetesen az ártatlan kis dal része az előadásnak és része a rendezői konceptnek, része annak a sokszor és sokak által használt stratégiának is, mely anyanyelvén szólítja meg az éppen aktuális ország aktuális közönségét. Lehetne ez egyfajta összekacsintás is, de kifele éneklik, felvágósan, és nem épül vissza az előadás meglehetősen naturalista szövetébe. Nincs taps, a közönség valami mást akar látni: egy eszenciálisan külföldi előadást Kelet-Európából.

A Vlad Massaci rendezte Születésnap (Festen) nem hozza a kelet-európai, netalántán Balkán-feelinget, de mindenki felkapja a fejét amikor a darab egyik szereplője (Ada Navrot Helene-je) kommunista párttagságáról beszél az ünnepélyesen megterített születésnapi asztalnál. A közönség oknyomozása itt véget is ér, hiszen a Nottara előadása nem linkel különösebb társadalompolitikai mélyértelmet a kissé langyos adaptációhoz.

Thomas Vinterberg és Mogens Rukov filmforgatókönyvének színpadra alkalmazott változata lényegében az 1998-as, azonos címet viselő dán Dogme-film színházi makeoverje annak minden adaptációs problémájával. Bár a Klingenfeldt-Hansen család köré csoportosuló jól ismert történet marad (Helge, a családfő hatvanadik születésnapját ünnepli a közeli és távoli rokonság), a családot lassan szétbomlasztó titok (Helge szexuálisan zaklatta gyermekeit) a bukarestiek előadásában nem robban bombaként. Massaci rendezése ugyan megtartja a fokozott lélektani krimihangulatot, ám Ion Grosu játéka igen nehézkesen hozza felszínre az általa alakított Christian testi-lelki szenvedéseit. A Nottara előadásában a férfi többször is megpróbálja  szembesíteni apját saját tetteivel és családját a harmincéves hallgatás bűnével, de Ion Grosu színészi játéka kevésnek bizonyul a katarktikus megtisztulás előidézéséhez.

Massaci, a filmmel ellentétben, helyszíni váltások nélkül próbálja kibontani a történetet, s bár az ebédlőteres megoldás a Pit szűkös stúdiójában kellőképpen intim, a színészek mégsem hozzák közel a nézőt az előadáshoz. A negyedik fal megmarad. A közeli felvételek hiányában - ami Vinterberg filmjében a szereplők minden arcrezgését kiemelte - Massaci kézikamerás követéssel próbálkozik meglehetősen esetlenül: a plazmatévés vetítés ugyanis inkább nevezhető figyelemrombolónak, mint lélekfeltáró nagyításnak.

A dramaturgiai esetlenségek ellenére vagy inkább mellett, talán Stefan Caragiu díszlete vetít vissza legtöbbet abból a képmutató családi légkörből melyet az előadás elmulaszt aláhúzni. A díszes ebédlő hátsó üvegfalára erősített, fémhálóból készült állati trófeák megmaradnak váznak: szürkék, üresek és átlátszóak, semmi fenséges. Lemállott róluk minden bőr, szőrme, még az agancsoknak is csak halvány nyoma látszik.

Balkáni humor helyett dán hidegséget kapott a londoni közönség és bizonyos értelemben egy olyan társadalom képét, amely majd' harminc éve képtelen szembenézni, feldolgozni és együttélni pártállami múltjával, berögzült szokásrendszerével, kényszeres tétlenségével. Az előadás fényévekre van ugyan az Angliában is népszerű kortárs román filmek méla szocreál hangulatától, áttételesen mégis ugyanazon esztétikai trendhez csatol vissza, mint amelyet a londoni Román Kulturális Intézet Romanian Seasonje promovált 2010-ben a The New Diorama Theatre-ben, bemutatva a fiatal román rendező- és drámaíró generációt.


Születésnap - Nottara Színház, Bukarest (a londoni Barbicanben)

Szerző: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov
Szereplők: Alexandru Repan, Dan Borcia, Ada Navrot, Camelia Zorlescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Ion Grosu Raluca Juganaru, Mihaela Subtirica, Cristina Paun, Dan Bordeianu, Lucian Ghimisi, Ciprian Duica, Andrei Japhet Kimbika, Gabriel Rauta, Ionut Anghel, Raluca Gheorghiu, Corina Dragomir
Díszlet: Stefan Caraglu
Rendező: Vlad Massaci

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.