Színház

Hárman pályáznak a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára

2023.02.08. 16:00
Ajánlom
Sajtóértesülések szerint Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika is jelentkezett a debreceni társulat vezetői pozíciójára. Gemza Péter megbízatása június 30-án jár le.

Nem pályázott a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára Gemza Péter, az intézmény jelenlegi vezetője, akinek 2023. június 30-án jár le megbízatása – adta hírül a Kultura.hu. Gemza 2018-ban vette át a tisztséget Ráckevei Annától, előtte művészeti vezetőként dolgozott a társulatnál. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, ez a periódus már lezárult.

A színház igazgatói posztjára a lap értesülései szerint hárman jelentkeztek. Mátyássy Szabolcs zeneszerző Szabó K. István rendezővel közösen adott be pályázatot, utóbbi a művészeti vezető posztot vállalta. A két művész népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatos színházban gondolkodik,

a prózai mellett pedig egy újradefiniált, önálló opera- és tánctagozat megteremtését tűzték ki célul.

Utóbbi élére Nemes Zsófia táncos-koreográfust szeretnék felkérni, valamint továbbra is számítanának Somogyi-Tóth Dániel szakmai munkájára a zenei arculat megteremtésében és az operatagozat élén. Mátyássy Szabolcs a Kultura.hu-nak arról beszélt, a pályázatban megfogalmazott célok Debrecen kulturális életének újjászületését szolgálják.

Szintén pályázott Rácz István operaénekes, a Magyar Állami Operaház énekese, aki elárulta, harmincnégy éves operaházi tagságának ideje alatt olyan tapasztalatokra és kapcsolatrendszerre tett szert itthon és külföldön egyaránt, amelyet a város javára szeretne fordítani.

Elsősorban a zenei tagozat erősítését tűzte ki célul, a prózai tagozat munkájába nem szeretne jelentős változásokat eszközölni.

Pályázatában két nevet említ, mesterét, Szinetár Miklóst, aki vendégrendezőként dolgozhatna a színházban, Keveházi Gábor táncos-koreográfus pedig a tánctagozat létrehozásában segítené a munkáját. Rácz István szeretné a társulat véleményét is kikérni, mondván, nem tartja üdvösnek, ha egy új igazgató rögtön új vezetőket hoz.

A harmadik pályázó a Kultúra.hu értesülései szerint Végh Veronika, akit a lapnak nem sikerült elérnie.

Végh Veronikát tavaly az év kulturális szereplője elismerésre jelölték Debrecenben.

Jelenleg a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint az Odeon Színház produkciós vezetője. Az ő ötlete alapján alapították meg a Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet 2022-ben adtak át először.

A debreceni teátrum – amelynek megújult épületét tavaly adták át a nagyközönségnek – 2024. december 31-ig a kormány és a városi önkormányzat közös működtetése alatt áll, a kinevezésről a városi közgyűlés fog dönteni.

Fejléckép: Csokonai Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

Kapcsolódó

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

Már a tavalyi nyári évadot, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programját is a debreceni Csokonai Színház igazgatója ajánlotta, állította össze, az ide évtől pedig a két intézményt együtt vezeti. Erről, valamint a nyári programokról kérdeztük Gemza Pétert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.