Színház

Hárman pályáznak a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára

2023.02.08. 16:00
Ajánlom
Sajtóértesülések szerint Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika is jelentkezett a debreceni társulat vezetői pozíciójára. Gemza Péter megbízatása június 30-án jár le.

Nem pályázott a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára Gemza Péter, az intézmény jelenlegi vezetője, akinek 2023. június 30-án jár le megbízatása – adta hírül a Kultura.hu. Gemza 2018-ban vette át a tisztséget Ráckevei Annától, előtte művészeti vezetőként dolgozott a társulatnál. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, ez a periódus már lezárult.

A színház igazgatói posztjára a lap értesülései szerint hárman jelentkeztek. Mátyássy Szabolcs zeneszerző Szabó K. István rendezővel közösen adott be pályázatot, utóbbi a művészeti vezető posztot vállalta. A két művész népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatos színházban gondolkodik,

a prózai mellett pedig egy újradefiniált, önálló opera- és tánctagozat megteremtését tűzték ki célul.

Utóbbi élére Nemes Zsófia táncos-koreográfust szeretnék felkérni, valamint továbbra is számítanának Somogyi-Tóth Dániel szakmai munkájára a zenei arculat megteremtésében és az operatagozat élén. Mátyássy Szabolcs a Kultura.hu-nak arról beszélt, a pályázatban megfogalmazott célok Debrecen kulturális életének újjászületését szolgálják.

Szintén pályázott Rácz István operaénekes, a Magyar Állami Operaház énekese, aki elárulta, harmincnégy éves operaházi tagságának ideje alatt olyan tapasztalatokra és kapcsolatrendszerre tett szert itthon és külföldön egyaránt, amelyet a város javára szeretne fordítani.

Elsősorban a zenei tagozat erősítését tűzte ki célul, a prózai tagozat munkájába nem szeretne jelentős változásokat eszközölni.

Pályázatában két nevet említ, mesterét, Szinetár Miklóst, aki vendégrendezőként dolgozhatna a színházban, Keveházi Gábor táncos-koreográfus pedig a tánctagozat létrehozásában segítené a munkáját. Rácz István szeretné a társulat véleményét is kikérni, mondván, nem tartja üdvösnek, ha egy új igazgató rögtön új vezetőket hoz.

A harmadik pályázó a Kultúra.hu értesülései szerint Végh Veronika, akit a lapnak nem sikerült elérnie.

Végh Veronikát tavaly az év kulturális szereplője elismerésre jelölték Debrecenben.

Jelenleg a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint az Odeon Színház produkciós vezetője. Az ő ötlete alapján alapították meg a Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet 2022-ben adtak át először.

A debreceni teátrum – amelynek megújult épületét tavaly adták át a nagyközönségnek – 2024. december 31-ig a kormány és a városi önkormányzat közös működtetése alatt áll, a kinevezésről a városi közgyűlés fog dönteni.

Fejléckép: Csokonai Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

Kapcsolódó

A szabadtéri színpad mindenképpen Broadway – interjú Gemza Péterrel a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei programjáról

Már a tavalyi nyári évadot, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programját is a debreceni Csokonai Színház igazgatója ajánlotta, állította össze, az ide évtől pedig a két intézményt együtt vezeti. Erről, valamint a nyári programokról kérdeztük Gemza Pétert.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.