Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

2020.02.25. 15:55
Ajánlom
Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

Második alkalommal adták át 2020. február 25-én a Kortárs Magyar Dráma-díjat, az eseménynek idén is a Rózsavölgyi Szalon adott otthont. Az elismerést 2019-ben alapította Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye, életművének gondozója.

Széttöredezett a világ, nem lep meg, hogy mozaikokból áll össze a színházirodalom is. Sokszor megesik, hogy társulatok hoznak létre előadásszövegeket, és színdarab lesz belőlük aktuális társadalmi hatással. Az alapítvánnyal az volt a célom, hogy olyan darabokat – íróikat, létrehozóikat – támogassak, amelyek jelenre ható társadalmi, történelmi folyamatokat tudnak megfogalmazni, felszínre hozni” – mondta Radnóti Zsuzsa.

RADNOTIZSUZSAKORTARSDRAMA-140601.jpg

Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

A Kortárs Magyar Dráma-díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, a kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus. A díjat minden évben Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napján (február 24. vagy annak közelében) adják át. „A Tóték mondanivalójában pontosan azt képviseli, amit én rendkívül fontosnak tartok a színpadon látni: valamit elmondani erről az országról, a történelemről, a magyarok karakterológiájáról, amilyen például Tót Lajos is, aki sokáig tűri a hatalmi arroganciát, aztán hirtelen fellázad” – fejtette ki az alapító.

Az első évben az Egy piaci nap (Radnóti Színház) színpadi szövegéért kapta Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál, illetve a Megfigyelők című darabjáért (Trafó) Kelemen Kristóf. Idén három díjat osztottak ki, minden díjazott esetében

kiemelkedő szempont volt a szövegekben rejlő progresszivitás.

Kortárs Magyar Dráma-díjat vehetett át Székely Csaba a 10 (Radnóti  Színház) színpadi szövegéért, Schwechtje Mihály Az örökség (Füge produkció, Jurányi Ház) színpadi szövegéért, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya az Obiectiva Theodora című hangjátékért.

A díjátadó ünnepségen laudációt mondott Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója, Spiró György író, valamint Tompa Andrea író, kritikus.

Díjazott művek

  • 10

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy közben fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

10radnoti-172939.jpg

10 - Radnóti Színház (Fotó/Forrás: POSZT)

  • Az örökség

Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. Ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist. Az örökség körüli ügyek rendezése mellett kénytelen tisztázni magában az anyjával való viszonyát, és szembenézni azzal, hogy valójában mit is örökölt meg, amikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága. Schwechtje Mihály színdarabjában azzal szembesülünk, hogy az olyan hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség mára érvénytelenné váltak.

coverkep-1024x578-145207.jpg

Az örökség - Polgár Csaba (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

  • Obiectiva Theodora

Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya hangjátéka a román kommunista diktatúra titkosszolgálata, vagyis a Securitate közel 3000 oldalas megfigyelési dossziéja alapján készült, amelyben a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjét, Illyés Kingát figyelte meg a szervezet.

Radnóti Zsuzsa a sok évtizedes színházi munkájáért kapott Kossuth-díjával járó juttatás egy részéből hozta létre azt a kortárs irodalmi alapítványt, amely a Kortárs Magyar Dráma-díjat odaítéli. Ezt a mecénásgesztust díjazta tavaly decemberben az Art is Business Díj kuratóriuma a „Művészek a Művészekért” elismeréssel, amelynek a Fidelio a védnöke.

Egy mecénás gesztusa – Radnóti Zsuzsa az érdekmentes gondolkodásról

Kapcsolódó

Egy mecénás gesztusa – Radnóti Zsuzsa az érdekmentes gondolkodásról

Radnóti Zsuzsa két éve Kossuth-díjat kapott sok évtizedes színházi munkájáért. A kitüntetéssel járó juttatás egy részéből kortárs irodalmi alapítványt hozott létre, amely idén először ítélte oda a Kortárs Magyar Dráma-díjat. Ezt a mecénásgesztust díjazta az Art is Business Díj kuratóriuma a „Művészek a Művészekért” elismeréssel, amelynek a Fidelio a védnöke.

Fejléckép: Székely Csaba (fotó: Rózsavölgyi Szalon), Schwechtje Mihály (fotó: HBO), Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya (fotó: Puklus Péter és Trafó Galéria)

Az örökségek körül forog Molnár Gusztáv élete

Kapcsolódó

Az örökségek körül forog Molnár Gusztáv élete

Egy megörökölt gyermekorvosi praxis ügyintézése közben egy sokkal nagyobb örökségre derül fény. A Schwechtje Mihály rendezte előadásban, Az örökségben négy szerepet is alakít Molnár Gusztáv, akivel a darabról és a szakmai kihívásairól beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház magazin

A színház mint szentély - Jordán Tamás olvassa fel a Színházi Világnapi üzenetet

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a színház is küzdelmes napokat él meg, így a világnapi üzenetnek még nagyobb a jelentősége. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró írását Jordán Tamás olvassa fel. 
Színház koronavírus

Meghirdették az első magyar karanténdráma-versenyt

Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera drámaversenyére olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli élethelyzetre reflektálnak.
Színház hír

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.