Színház

Három nap, három bemutató – A Katona repertoárja ismét osztódva szaporodik

2023.04.20. 09:30
Ajánlom
Három párhuzamosan zajló próbafolyamat végén Csehov Cseresznyéskertjét Tarnóczi Jakab, Witkiewicz Vízityúk című darabját Zsótér Sándor, Wolfram Lotz posztdramatikus szövegét, A politikusokat pedig Dohy Balázs állítja színpadra a Katona József Színházban április 20. és 22. között.

Ahogy azt már megszokhattuk a Petőfi Sándor utcai színháznál, az alkotógárda ismét háromfelé oszlott, és így dolgozott heteken keresztül, amelynek eredményeként ismét három előadással bővül a Katona József Színház kínálata.

Mint arról korábban hírt adtunk, Tarnóczi Jakab az előzetes tervek szerint az Istenek alkonyát állította volna színpadra egy nagyszabású előadásban, erről azonban a színháznak pénzhiány miatt le kellett mondani. Ezt követően esett a választás Csehov klasszikus darabjára, a Cseresznyéskertre, amit Morcsányi Géza fordítása alapján játszanak. „A Cseresznyéskert egy tizenkét szólamú, kegyetlen szimfónia. Szimfónia az elmúlt idők traumáiról; a jelen nehézségeiről és tehetetlenségéről; a jövő kérdéseiről, egy korszak végéről” – olvasható az előadás színlapján. A bemutató a Fidelio szubjektív áprilisi premierajánlásai között is szerepel. 

cseresznyes_horvath_judit_2-144218.jpg

Rezes Judit és Elek Ferenc a Cseresznyéskert olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Cseresznyéskert

A főbb szerepekben: Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Vizi Dávid, Tasnádi Bence, Elek Ferenc, Rezes Judit
Díszlet és jelmez: Kálmán Eszter
Dramaturg: Kukk Zsófia
Rendező: Tarnóczi Jakab

Az előadás bemutatója április 22-én, este 7 órai kezdéssel lesz a Katona József Színházban, a produkció ezt követően áprilisban 23-én és 30-án, májusban pedig 3-án, 13-án, 20-án és 30-án kerül műsorra.

vizityuk_horvath_mate2-144400.jpg

Zsótér Sándor rendező a Vízityúk olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Zsótér Sándor „szférikus tragédiaként” állítja színpadra a lengyel szerző, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabját a Kamrában. „A lengyel drámaírók nagyon lengyelek (a lengyel történelemben, életben gyökerezettek) és közben egyetemesek, vagyis a világra nyitottak. És egymással gömbszerkezetet alkotnak, ahogy a Vízityúk műfaja szférikus tragédia, vagyis gömbszerű, önmagába zárt és tökéletes, megfoghatatlan, sima és lecsúszol róla, és az egész világot jelenti: földgömb, égbolt…” – magyarázza a rendező a különös műfaji megjelölést. 

Majd részletesebben is kifejti: „A Vízityúk expresszív, szürreális, későbbi fogalommal abszurd, miközben teljesen hétköznapi. Könnyed és szellemes, a mélyértelműnek hitt gondolatokat lerántja a földre. Nagyon kis csodálkozással elfogadják a realizmus felől nézve legképtelenebb dolgokat. Csúfondáros és szomorú.

Nemzedéki konfliktus, család, élet értelme, szerelem, halál, magány, pénz, forradalom – benne van az egész világ, mint a gömbben.

De nem komolykodva, és ettől az élet közhelyei, közhelyszerű mondatai más megvilágításba kerülnek, más fénytörésbe. Rémes, de nincs értelme komolyan venni. Mármint az életet. Színes az egész, hiszen festő és fotográfus is. A semmiből előtűnő gyerek, aki álmodik és fest és néha felébred. De egy hétköznapi gyerek, aki apára, anyára, nagyapára vágyik, és nem érdekli, hogy vérszerinti-e, már csak azért sem, mert azt se tudjuk, hogy ő van-e”.

Vízityúk

Az előadás főbb szereplői: Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Lelkes Botond e.h., Mentes Júlia, Stork Natasa m.v., Béres Bence, Dankó István, Ujlaki Dénes
Fordította: Kerényi Grácia
Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Rendező: Zsótér Sándor

A Vízityúkot április 21-én, este 7 órai kezdéssel mutatják be a Katona Kamrában. Az előadás ezt követően április 22-én és 30-án, illetve május 3-án, 13-án, 20-án és 30-án látható.

A három bemutató közül a legőrültebbnek a német Wolfram Lotz tollából született és Dohy Balázs által színpadra vitt A politikusok című előadás tűnik. Az előadás a Sufni-projekt mentorprogram része: a fiatal színházi alkotó Zsámbéki Gábor szakmai iránymutatása mellett dolgozott.

Visszatérve az „őrültségre”: „Ha a világ zagyvasággal van tele, akkor a színház is legyen zagyva. Post-truth világhoz post-truth színház dukál. Nem érteni, érezni (gyomorból).

Nincs történet, nincs íve az elbeszélésnek? Miért nem tetszenek olyan életet élni, aminek íve van. Politikusok, politikusok, politikusok!

– kezdi a rendező az előadásra való hangolást és érzékenyítést.

politikus_horvath_mate-145148.jpg

Doha Balázs rendező A politikusok olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Majd így folytatja: „Wolfram Lotz az egyik legjelentősebb kortárs német színházi szerző. A politikusok című posztdramatikus szövege egy asszociációk mentén épülő gondolatfutam: szavak, mondattöredékek ritmikus ismételgetésével néhol hipnotikus, néhol humoros hatású, máskor hirtelen egészen tragikus fordulatokat megképző szódarálás. Elképesztő zagyvaság? Zaj?

A drámai és szórakoztató szövegszörnyeteg a nyelv inflációjáról, jelentésvesztéséről, a hömpölygő szótengerben elvesző igazságról szól.

A politikusok

Az előadás szereplői: Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin, Rajkai Zoltán, Tóth Zsófia, Vajdai Vilmos
Fordította: Hudáky Rita
Dramaturg: Komán Attila
Video design: Juhász András és Nagy Réka
Látványtervező: Izsák Lili
Koreográfus: Horkay Barnabás
Zene: Józsa Tamás
Rendező: Dohy Balázs

Az előadást április 21-én, este 7 óra 15 perces kezdéssel mutatják be a Katona Sufniban. Ezt követően április 22-én és 30-án, illetve május 3-án, 13-án, 20-án és 30-án is műsorra tűzik.

Fejléckép: Tarnóczi Jakab rendező (középen) a Cseresznyéskert olvasópróbáján (fotó/forrás: Horváth Judit/Katona József Színház)

Munkafényben készülnek a 40. évadát ünneplő Katona előadásai

Kapcsolódó

Munkafényben készülnek a 40. évadát ünneplő Katona előadásai

Jubileumi, 40. évadára megújul a budapesti Katona József Színház arculata, amelynek részeként változik a teátrum logója, valamint nyomtatott kiadványai és online felülete. Az évadnyitó társulati ülésen átadták az elmúlt évad legjobbjainak járó Vastaps-díjat is.

Van, hogy nem érdemes máshova menni – beszélgetés Jordán Adéllal és Mészáros Bélával

Van, hogy nem érdemes máshova menni – beszélgetés Jordán Adéllal és Mészáros Bélával

Jóízű nevetések, pár cinkos pillantás. Évtizedek élményei, fájdalmak és örömök egyaránt. Történetek napjaink és a kétezres évek első évtizedéről, a Katona József Színházban. Jordán Adéllal és Mészáros Bélával idéztük föl a legendás előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.