Színház

Hat bemutatóval várja a „lehetőségek évadát” a Budaörsi Latinovits Színház

2022.09.07. 10:55
Ajánlom
Közel negyedszázada nyitotta meg kapuit a budaörsi teátrum. A társulat bizakodva tekint a következő időszakra, ugyanakkor tudják, hogy eddig nem látott nehézségekkel szembesülhetnek.

A színház 2013-ban vette fel jelenleg is használt nevét, ennek fényében az évadot a Latinovits 10 emlékévnek szenteli. A bemutatók mellett a társulat számos jelenléti és online programmal készül, valamint létrehoztak egy művészeti tanácsot, amely a magas színvonalú szakmai munka felügyeletéért és fenntartásáért felel majd. Felépült a színház raktára is, amelyben biztonságosan tárolhatják az előadások díszleteit és jelmezeit, valamint megújult a színpad és a nézőtér is – utóbbi mostantól soronként emelkedik. Fejlesztették a fénytechnikát, illetve a kábelek és az elektromos elosztó cseréjével elhárult az üzemzavarok és zárlatok veszélye.

Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a színház az előadásaiban továbbra is törekszik a valóság bemutatására,

az évad bemutatói is a körülöttünk lévő problémákra, kihívásokra, társadalmi kérdésekre reflektálnak.

„Darabjainkban olyan világot mutatunk be, amiben a pénzéhségnek, a korrupciónak és a kapzsiságnak nincsen határa. Egy olyan világot, amiben a kis közösségekben a gyűlölködés és az acsarkodás a legjellemzőbb magatartás. Egy olyan világot, amelyben egyesek a háborúból és mások szenvedéseiből próbálnak nyerészkedni. Egy olyan világot, ahol a családokban nincsen szeretet, ez pedig végeredményben gyilkossághoz, sőt, tömeggyilkossághoz vezet” – mondta a direktor, kiemelve, hogy figyelnek az egyensúlyra, tehát a játszmák ellenére a szerelmesek mégis megtalálják majd a boldogságot, a betegek meggyógyulnak, a gyűlölködés közepette pedig felsejlik a megbocsátás és feldolgozás lehetősége.

301348223_5271787839605947_2015431989521910505_n-103919.jpg

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás olvasópróbája, Mohácsi János vezetésével (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Az első premierre október 1-jén kerül sor, Mohácsi János viszi színre Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című komédiát. A rendező először dolgozik Budaörsön; testvérével, Mohácsi Istvánnal Csiky Gergely egyik legsikeresebb színművét, A proletárokat dolgozza át.

Az előadásban közreműködik Spolarics Andrea, Hartai Petra, Böröndi Bence, Mertz Tibor, Ilyés Róbert, Fröhlich Kristóf, Chován Gábor, Alberti Zsófi, Lugosi György, Bohoczki Sára, Szőts Orsi, Bregyán Péter, Takács Zalán és Páder Petra.

Decemberben Varsányi Anna Az eprésző kislány című drámája debütál, amelyet Alföldi Róbert visz színre, majd februárban Zsótér Sándor Brecht-rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei lesz látható. Berzsenyi Bellaagh Ádám áprilisban egy 2011-ben bemutatott thriller, a Beszélnünk kell Kevinről színpadi adaptációját állítja színpadra, amely egy nehezen működő anya-fiú kapcsolatot tematizál.

budaors-105438.jpg

A 2022/23-as évad bemutatóinak plakátjai (Fotó/Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

A társulat nem feledkezik meg a fiatalabb korosztályról sem, A kutya különöse esete az éjszakában című ifjúsági előadást Csábi Anna rendezi, míg a Bűn és bűnhődés tantermi előadása Varsányi Péter munkája lesz.

Fejléckép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Berzsenyi Bellaagh Ádám igazgató a Budaörsi Latinovits Színház évadnyitóján (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.