Színház

Hat bemutatóval várja a „lehetőségek évadát” a Budaörsi Latinovits Színház

2022.09.07. 10:55
Ajánlom
Közel negyedszázada nyitotta meg kapuit a budaörsi teátrum. A társulat bizakodva tekint a következő időszakra, ugyanakkor tudják, hogy eddig nem látott nehézségekkel szembesülhetnek.

A színház 2013-ban vette fel jelenleg is használt nevét, ennek fényében az évadot a Latinovits 10 emlékévnek szenteli. A bemutatók mellett a társulat számos jelenléti és online programmal készül, valamint létrehoztak egy művészeti tanácsot, amely a magas színvonalú szakmai munka felügyeletéért és fenntartásáért felel majd. Felépült a színház raktára is, amelyben biztonságosan tárolhatják az előadások díszleteit és jelmezeit, valamint megújult a színpad és a nézőtér is – utóbbi mostantól soronként emelkedik. Fejlesztették a fénytechnikát, illetve a kábelek és az elektromos elosztó cseréjével elhárult az üzemzavarok és zárlatok veszélye.

Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a színház az előadásaiban továbbra is törekszik a valóság bemutatására,

az évad bemutatói is a körülöttünk lévő problémákra, kihívásokra, társadalmi kérdésekre reflektálnak.

„Darabjainkban olyan világot mutatunk be, amiben a pénzéhségnek, a korrupciónak és a kapzsiságnak nincsen határa. Egy olyan világot, amiben a kis közösségekben a gyűlölködés és az acsarkodás a legjellemzőbb magatartás. Egy olyan világot, amelyben egyesek a háborúból és mások szenvedéseiből próbálnak nyerészkedni. Egy olyan világot, ahol a családokban nincsen szeretet, ez pedig végeredményben gyilkossághoz, sőt, tömeggyilkossághoz vezet” – mondta a direktor, kiemelve, hogy figyelnek az egyensúlyra, tehát a játszmák ellenére a szerelmesek mégis megtalálják majd a boldogságot, a betegek meggyógyulnak, a gyűlölködés közepette pedig felsejlik a megbocsátás és feldolgozás lehetősége.

301348223_5271787839605947_2015431989521910505_n-103919.jpg

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás olvasópróbája, Mohácsi János vezetésével (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Az első premierre október 1-jén kerül sor, Mohácsi János viszi színre Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című komédiát. A rendező először dolgozik Budaörsön; testvérével, Mohácsi Istvánnal Csiky Gergely egyik legsikeresebb színművét, A proletárokat dolgozza át.

Az előadásban közreműködik Spolarics Andrea, Hartai Petra, Böröndi Bence, Mertz Tibor, Ilyés Róbert, Fröhlich Kristóf, Chován Gábor, Alberti Zsófi, Lugosi György, Bohoczki Sára, Szőts Orsi, Bregyán Péter, Takács Zalán és Páder Petra.

Decemberben Varsányi Anna Az eprésző kislány című drámája debütál, amelyet Alföldi Róbert visz színre, majd februárban Zsótér Sándor Brecht-rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei lesz látható. Berzsenyi Bellaagh Ádám áprilisban egy 2011-ben bemutatott thriller, a Beszélnünk kell Kevinről színpadi adaptációját állítja színpadra, amely egy nehezen működő anya-fiú kapcsolatot tematizál.

budaors-105438.jpg

A 2022/23-as évad bemutatóinak plakátjai (Fotó/Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

A társulat nem feledkezik meg a fiatalabb korosztályról sem, A kutya különöse esete az éjszakában című ifjúsági előadást Csábi Anna rendezi, míg a Bűn és bűnhődés tantermi előadása Varsányi Péter munkája lesz.

Fejléckép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Berzsenyi Bellaagh Ádám igazgató a Budaörsi Latinovits Színház évadnyitóján (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.