Színház

Határon túli előadás a legerősebb a kritikusok szerint

2016.09.22. 00:31
Ajánlom
A nyugalom című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján.

A szeptember 21-én este a Budapest Bábszínházban megtartott díjátadó gálán az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták 15 kategóriában. A díjakat olyan neves művészek és színházi szakemberek adták át, mint Csomós Mari, Bodrogi Gyula, Békés Itala, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa, Ascher Tamás, vagy Zsótér Sándor.

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

A legjobb előadásnak járó díjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkciója kapta. Az előadás korábban a Kisvárdai Fesztiválon is a legjobbnak bizonyult, ahol a közönségdíjat is kiérdemelte.

Kritikusunk írja a győztes előadásról

A nyugalom érzéki színház, a zenével, a szürreálisba hajló rendezői és látványtervezői megoldásokkal (a kataklizma utáni, szigetekre tört, vízzel elárasztott tér, benne az idő előtti, moha benőtte, csupa rejtekhely bútorok, pregnáns metaforája a kimondottnak és az elhallgatottnak), a színészi játékkal, nagyon pontos érzeteket megfogalmazva, szünet nélküli 2 óra 40 percbe sűrítve Weér Andor és Weér Rebeka életének iszonyú örökkévalóságát. Szinte csak az ő mikrotörténetükre, szoros és eltéphetetlen kötelékükre koncentrál a rendező, a regényen alapuló, az Anyám, Kleopátrával kiegészített szövegváltozatot készítő Radu Afrim.

A nyugalom

A nyugalom (Fotó/Forrás: Rab Zoltán)

Bányai Kelemen Barna írója minden pillanatban robbanásra kész. Alázat, kötelesség, menekülés, flegma beletörődés, bosszú – stációiban jórészt a poklot járja. Vágyik-e a mennybe egy teljesen fehér Rubik-kockát tekergetve, vagy a látszólag elviselhetetlen elviselhetetlensége adja a biztonságot? Képes lenne-e kitörni ebből a fizikai és lelki értelemben is levegőtlen, lepusztult közegből? Akarja-e a megváltást? A nem-válasz nyugtalanító. B. Fülöp Erzsébet az ereje, nősége teljében levő, primadonnai-dívai méltóságában megsértett színésznőként, Kleopátra jelmezét magáról letépve tör a színre, és jut el a »holvoltálfiam« monomániájáig, a katatón végállapotig. Hosszú az agónia. A testi-szellemi leépülés során gesztusai egyre tompábbak, szinte láthatatlanok lesznek, végül semmi más nem marad, csak a nyomasztó jelenlét” - írja Papp Tímea.

A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színházban látható Galilei élete című produkciójáért. Az előadásban nyújtott alakításáért Trill Zsolt a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, míg a legjobb női főszereplő Tenki Réka lett az Egyasszony című monodrámában látható játékáért. A legjobb új magyar dráma kategóriájában Pintér Béla A bajnok című művét tartották a kritikusok a legjobbnak. Elismerést kapott még többek között Kovács D. Dániel, mint a legígéretesebb pályakezdő, valamint a Sóvirág című produkció, amely különdíjban részesült.

Tenki Réka:

Kapcsolódó

Tenki Réka: "Mindez a férfiaknak is szól"

A bemutatása óta rendkívüli érdeklődés övezi az Egyasszony című előadást, amely Péterfy-Novák Éva szívbemarkoló és megrázó őszinteségű könyvéből készült az Orlai Produkciónál. A monodráma főszereplőjét, Tenki Rékát a történethez való személyes kötődéséről kérdeztük.

A gálaesten a Színházi Dramaturgok Céhe Esterházy Péter Mercedes Benz című művét díjazta, amelyet felolvasószínházi formában láthat a közönség szeptember 25-én a Pesti Színházban. Az est zárásaként az életműdíjat adták át, amelyet idén Székely Gábor vehetett át. A rendező a díj átvételekor megjegyezte: "az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk?", majd hozzátette: "Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet".

Színikritikusok díja 2015/2016

A legjobb új magyar dráma

 • Pintér Béla: A bajnok

A legjobb előadás

 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula – Radu Afrim

A legjobb rendezés

 • Galilei élete – Nemzeti Színház – Zsótér Sándor

A legjobb kommersz előadás

 • Ma este megbukunk – Centrál Színház – Mark Bell

A legjobb független színházi előadás

 • Kohlhaas – Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület – Hegymegi Máté

A legjobb gyerek– és ifjúsági előadás

 • Az időnk rövid története – ESZME – győri Vaskakas Bábszínház – Hoffer Károly

A legjobb női főszereplő

 • Tenki RékaEgyasszony – Orlai Produkciós Iroda

A legjobb férfi főszereplő

 • Trill Zsolt – Galilei élete – Nemzeti Színház

A legjobb női mellékszereplő

 • Csombor Teréz – Macska a forró bádogtetőn – kecskeméti Katona József Színház

A legjobb férfi mellékszereplő

 • Tasnádi Bence – Az olaszliszkai – Katona József Színház

A legjobb díszlet (megosztva)

 • Látszatélet – Proton Színház – Ágh Márton
 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – Adrian Damian

A legjobb jelmez

 • Úrhatnám polgár – sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház – Bajkó Blanka Aliz

A legjobb színházi zene

 • Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház – Kákonyi Árpád

A legígéretesebb pályakezdő

Különdíj

 • a Tünet Együttesnek a Sóvirág című előadásért

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Vizuál

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Színház

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.