Színház

Határon túli előadás a legerősebb a kritikusok szerint

2016.09.22. 00:31
Ajánlom
A nyugalom című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján.

A szeptember 21-én este a Budapest Bábszínházban megtartott díjátadó gálán az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták 15 kategóriában. A díjakat olyan neves művészek és színházi szakemberek adták át, mint Csomós Mari, Bodrogi Gyula, Békés Itala, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa, Ascher Tamás, vagy Zsótér Sándor.

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

A legjobb előadásnak járó díjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkciója kapta. Az előadás korábban a Kisvárdai Fesztiválon is a legjobbnak bizonyult, ahol a közönségdíjat is kiérdemelte.

Kritikusunk írja a győztes előadásról

A nyugalom érzéki színház, a zenével, a szürreálisba hajló rendezői és látványtervezői megoldásokkal (a kataklizma utáni, szigetekre tört, vízzel elárasztott tér, benne az idő előtti, moha benőtte, csupa rejtekhely bútorok, pregnáns metaforája a kimondottnak és az elhallgatottnak), a színészi játékkal, nagyon pontos érzeteket megfogalmazva, szünet nélküli 2 óra 40 percbe sűrítve Weér Andor és Weér Rebeka életének iszonyú örökkévalóságát. Szinte csak az ő mikrotörténetükre, szoros és eltéphetetlen kötelékükre koncentrál a rendező, a regényen alapuló, az Anyám, Kleopátrával kiegészített szövegváltozatot készítő Radu Afrim.

A nyugalom

A nyugalom (Fotó/Forrás: Rab Zoltán)

Bányai Kelemen Barna írója minden pillanatban robbanásra kész. Alázat, kötelesség, menekülés, flegma beletörődés, bosszú – stációiban jórészt a poklot járja. Vágyik-e a mennybe egy teljesen fehér Rubik-kockát tekergetve, vagy a látszólag elviselhetetlen elviselhetetlensége adja a biztonságot? Képes lenne-e kitörni ebből a fizikai és lelki értelemben is levegőtlen, lepusztult közegből? Akarja-e a megváltást? A nem-válasz nyugtalanító. B. Fülöp Erzsébet az ereje, nősége teljében levő, primadonnai-dívai méltóságában megsértett színésznőként, Kleopátra jelmezét magáról letépve tör a színre, és jut el a »holvoltálfiam« monomániájáig, a katatón végállapotig. Hosszú az agónia. A testi-szellemi leépülés során gesztusai egyre tompábbak, szinte láthatatlanok lesznek, végül semmi más nem marad, csak a nyomasztó jelenlét” - írja Papp Tímea.

A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színházban látható Galilei élete című produkciójáért. Az előadásban nyújtott alakításáért Trill Zsolt a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, míg a legjobb női főszereplő Tenki Réka lett az Egyasszony című monodrámában látható játékáért. A legjobb új magyar dráma kategóriájában Pintér Béla A bajnok című művét tartották a kritikusok a legjobbnak. Elismerést kapott még többek között Kovács D. Dániel, mint a legígéretesebb pályakezdő, valamint a Sóvirág című produkció, amely különdíjban részesült.

Tenki Réka:

Kapcsolódó

Tenki Réka: "Mindez a férfiaknak is szól"

A bemutatása óta rendkívüli érdeklődés övezi az Egyasszony című előadást, amely Péterfy-Novák Éva szívbemarkoló és megrázó őszinteségű könyvéből készült az Orlai Produkciónál. A monodráma főszereplőjét, Tenki Rékát a történethez való személyes kötődéséről kérdeztük.

A gálaesten a Színházi Dramaturgok Céhe Esterházy Péter Mercedes Benz című művét díjazta, amelyet felolvasószínházi formában láthat a közönség szeptember 25-én a Pesti Színházban. Az est zárásaként az életműdíjat adták át, amelyet idén Székely Gábor vehetett át. A rendező a díj átvételekor megjegyezte: "az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk?", majd hozzátette: "Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet".

Színikritikusok díja 2015/2016

A legjobb új magyar dráma

 • Pintér Béla: A bajnok

A legjobb előadás

 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula – Radu Afrim

A legjobb rendezés

 • Galilei élete – Nemzeti Színház – Zsótér Sándor

A legjobb kommersz előadás

 • Ma este megbukunk – Centrál Színház – Mark Bell

A legjobb független színházi előadás

 • Kohlhaas – Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület – Hegymegi Máté

A legjobb gyerek– és ifjúsági előadás

 • Az időnk rövid története – ESZME – győri Vaskakas Bábszínház – Hoffer Károly

A legjobb női főszereplő

 • Tenki RékaEgyasszony – Orlai Produkciós Iroda

A legjobb férfi főszereplő

 • Trill Zsolt – Galilei élete – Nemzeti Színház

A legjobb női mellékszereplő

 • Csombor Teréz – Macska a forró bádogtetőn – kecskeméti Katona József Színház

A legjobb férfi mellékszereplő

 • Tasnádi Bence – Az olaszliszkai – Katona József Színház

A legjobb díszlet (megosztva)

 • Látszatélet – Proton Színház – Ágh Márton
 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – Adrian Damian

A legjobb jelmez

 • Úrhatnám polgár – sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház – Bajkó Blanka Aliz

A legjobb színházi zene

 • Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház – Kákonyi Árpád

A legígéretesebb pályakezdő

Különdíj

 • a Tünet Együttesnek a Sóvirág című előadásért

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.