Színház

Határon túli előadás a legerősebb a kritikusok szerint

2016.09.22. 00:31
Ajánlom
A nyugalom című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján.

A szeptember 21-én este a Budapest Bábszínházban megtartott díjátadó gálán az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták 15 kategóriában. A díjakat olyan neves művészek és színházi szakemberek adták át, mint Csomós Mari, Bodrogi Gyula, Békés Itala, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa, Ascher Tamás, vagy Zsótér Sándor.

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

A legjobb előadásnak járó díjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkciója kapta. Az előadás korábban a Kisvárdai Fesztiválon is a legjobbnak bizonyult, ahol a közönségdíjat is kiérdemelte.

Kritikusunk írja a győztes előadásról

A nyugalom érzéki színház, a zenével, a szürreálisba hajló rendezői és látványtervezői megoldásokkal (a kataklizma utáni, szigetekre tört, vízzel elárasztott tér, benne az idő előtti, moha benőtte, csupa rejtekhely bútorok, pregnáns metaforája a kimondottnak és az elhallgatottnak), a színészi játékkal, nagyon pontos érzeteket megfogalmazva, szünet nélküli 2 óra 40 percbe sűrítve Weér Andor és Weér Rebeka életének iszonyú örökkévalóságát. Szinte csak az ő mikrotörténetükre, szoros és eltéphetetlen kötelékükre koncentrál a rendező, a regényen alapuló, az Anyám, Kleopátrával kiegészített szövegváltozatot készítő Radu Afrim.

A nyugalom

A nyugalom (Fotó/Forrás: Rab Zoltán)

Bányai Kelemen Barna írója minden pillanatban robbanásra kész. Alázat, kötelesség, menekülés, flegma beletörődés, bosszú – stációiban jórészt a poklot járja. Vágyik-e a mennybe egy teljesen fehér Rubik-kockát tekergetve, vagy a látszólag elviselhetetlen elviselhetetlensége adja a biztonságot? Képes lenne-e kitörni ebből a fizikai és lelki értelemben is levegőtlen, lepusztult közegből? Akarja-e a megváltást? A nem-válasz nyugtalanító. B. Fülöp Erzsébet az ereje, nősége teljében levő, primadonnai-dívai méltóságában megsértett színésznőként, Kleopátra jelmezét magáról letépve tör a színre, és jut el a »holvoltálfiam« monomániájáig, a katatón végállapotig. Hosszú az agónia. A testi-szellemi leépülés során gesztusai egyre tompábbak, szinte láthatatlanok lesznek, végül semmi más nem marad, csak a nyomasztó jelenlét” - írja Papp Tímea.

A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színházban látható Galilei élete című produkciójáért. Az előadásban nyújtott alakításáért Trill Zsolt a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, míg a legjobb női főszereplő Tenki Réka lett az Egyasszony című monodrámában látható játékáért. A legjobb új magyar dráma kategóriájában Pintér Béla A bajnok című művét tartották a kritikusok a legjobbnak. Elismerést kapott még többek között Kovács D. Dániel, mint a legígéretesebb pályakezdő, valamint a Sóvirág című produkció, amely különdíjban részesült.

Tenki Réka:

Kapcsolódó

Tenki Réka: "Mindez a férfiaknak is szól"

A bemutatása óta rendkívüli érdeklődés övezi az Egyasszony című előadást, amely Péterfy-Novák Éva szívbemarkoló és megrázó őszinteségű könyvéből készült az Orlai Produkciónál. A monodráma főszereplőjét, Tenki Rékát a történethez való személyes kötődéséről kérdeztük.

A gálaesten a Színházi Dramaturgok Céhe Esterházy Péter Mercedes Benz című művét díjazta, amelyet felolvasószínházi formában láthat a közönség szeptember 25-én a Pesti Színházban. Az est zárásaként az életműdíjat adták át, amelyet idén Székely Gábor vehetett át. A rendező a díj átvételekor megjegyezte: "az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk?", majd hozzátette: "Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet".

Színikritikusok díja 2015/2016

A legjobb új magyar dráma

 • Pintér Béla: A bajnok

A legjobb előadás

 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula – Radu Afrim

A legjobb rendezés

 • Galilei élete – Nemzeti Színház – Zsótér Sándor

A legjobb kommersz előadás

 • Ma este megbukunk – Centrál Színház – Mark Bell

A legjobb független színházi előadás

 • Kohlhaas – Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület – Hegymegi Máté

A legjobb gyerek– és ifjúsági előadás

 • Az időnk rövid története – ESZME – győri Vaskakas Bábszínház – Hoffer Károly

A legjobb női főszereplő

 • Tenki RékaEgyasszony – Orlai Produkciós Iroda

A legjobb férfi főszereplő

 • Trill Zsolt – Galilei élete – Nemzeti Színház

A legjobb női mellékszereplő

 • Csombor Teréz – Macska a forró bádogtetőn – kecskeméti Katona József Színház

A legjobb férfi mellékszereplő

 • Tasnádi Bence – Az olaszliszkai – Katona József Színház

A legjobb díszlet (megosztva)

 • Látszatélet – Proton Színház – Ágh Márton
 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – Adrian Damian

A legjobb jelmez

 • Úrhatnám polgár – sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház – Bajkó Blanka Aliz

A legjobb színházi zene

 • Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház – Kákonyi Árpád

A legígéretesebb pályakezdő

Különdíj

 • a Tünet Együttesnek a Sóvirág című előadásért

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.