Színház

Határon túli előadás a legerősebb a kritikusok szerint

2016.09.22. 00:31
Ajánlom
A nyugalom című produkció kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján.

A szeptember 21-én este a Budapest Bábszínházban megtartott díjátadó gálán az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták 15 kategóriában. A díjakat olyan neves művészek és színházi szakemberek adták át, mint Csomós Mari, Bodrogi Gyula, Békés Itala, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa, Ascher Tamás, vagy Zsótér Sándor.

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

Kritikusdij (Mátravölgyi Ákos alkotása)

A legjobb előadásnak járó díjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkciója kapta. Az előadás korábban a Kisvárdai Fesztiválon is a legjobbnak bizonyult, ahol a közönségdíjat is kiérdemelte.

Kritikusunk írja a győztes előadásról

A nyugalom érzéki színház, a zenével, a szürreálisba hajló rendezői és látványtervezői megoldásokkal (a kataklizma utáni, szigetekre tört, vízzel elárasztott tér, benne az idő előtti, moha benőtte, csupa rejtekhely bútorok, pregnáns metaforája a kimondottnak és az elhallgatottnak), a színészi játékkal, nagyon pontos érzeteket megfogalmazva, szünet nélküli 2 óra 40 percbe sűrítve Weér Andor és Weér Rebeka életének iszonyú örökkévalóságát. Szinte csak az ő mikrotörténetükre, szoros és eltéphetetlen kötelékükre koncentrál a rendező, a regényen alapuló, az Anyám, Kleopátrával kiegészített szövegváltozatot készítő Radu Afrim.

A nyugalom

A nyugalom (Fotó/Forrás: Rab Zoltán)

Bányai Kelemen Barna írója minden pillanatban robbanásra kész. Alázat, kötelesség, menekülés, flegma beletörődés, bosszú – stációiban jórészt a poklot járja. Vágyik-e a mennybe egy teljesen fehér Rubik-kockát tekergetve, vagy a látszólag elviselhetetlen elviselhetetlensége adja a biztonságot? Képes lenne-e kitörni ebből a fizikai és lelki értelemben is levegőtlen, lepusztult közegből? Akarja-e a megváltást? A nem-válasz nyugtalanító. B. Fülöp Erzsébet az ereje, nősége teljében levő, primadonnai-dívai méltóságában megsértett színésznőként, Kleopátra jelmezét magáról letépve tör a színre, és jut el a »holvoltálfiam« monomániájáig, a katatón végállapotig. Hosszú az agónia. A testi-szellemi leépülés során gesztusai egyre tompábbak, szinte láthatatlanok lesznek, végül semmi más nem marad, csak a nyomasztó jelenlét” - írja Papp Tímea.

A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor vehette át a Nemzeti Színházban látható Galilei élete című produkciójáért. Az előadásban nyújtott alakításáért Trill Zsolt a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, míg a legjobb női főszereplő Tenki Réka lett az Egyasszony című monodrámában látható játékáért. A legjobb új magyar dráma kategóriájában Pintér Béla A bajnok című művét tartották a kritikusok a legjobbnak. Elismerést kapott még többek között Kovács D. Dániel, mint a legígéretesebb pályakezdő, valamint a Sóvirág című produkció, amely különdíjban részesült.

Tenki Réka:

Kapcsolódó

Tenki Réka: "Mindez a férfiaknak is szól"

A bemutatása óta rendkívüli érdeklődés övezi az Egyasszony című előadást, amely Péterfy-Novák Éva szívbemarkoló és megrázó őszinteségű könyvéből készült az Orlai Produkciónál. A monodráma főszereplőjét, Tenki Rékát a történethez való személyes kötődéséről kérdeztük.

A gálaesten a Színházi Dramaturgok Céhe Esterházy Péter Mercedes Benz című művét díjazta, amelyet felolvasószínházi formában láthat a közönség szeptember 25-én a Pesti Színházban. Az est zárásaként az életműdíjat adták át, amelyet idén Székely Gábor vehetett át. A rendező a díj átvételekor megjegyezte: "az egyik budapesti színháznál megint iszonyú botrányt okozott a politika - vagy okoztunk?", majd hozzátette: "Valahogy ki kellene javítani, korrigálni kellene ezt a helyzetet".

Színikritikusok díja 2015/2016

A legjobb új magyar dráma

 • Pintér Béla: A bajnok

A legjobb előadás

 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társula – Radu Afrim

A legjobb rendezés

 • Galilei élete – Nemzeti Színház – Zsótér Sándor

A legjobb kommersz előadás

 • Ma este megbukunk – Centrál Színház – Mark Bell

A legjobb független színházi előadás

 • Kohlhaas – Zsámbéki Színházi Bázis – Szkéné Színház – MASZK Egyesület – Hegymegi Máté

A legjobb gyerek– és ifjúsági előadás

 • Az időnk rövid története – ESZME – győri Vaskakas Bábszínház – Hoffer Károly

A legjobb női főszereplő

 • Tenki RékaEgyasszony – Orlai Produkciós Iroda

A legjobb férfi főszereplő

 • Trill Zsolt – Galilei élete – Nemzeti Színház

A legjobb női mellékszereplő

 • Csombor Teréz – Macska a forró bádogtetőn – kecskeméti Katona József Színház

A legjobb férfi mellékszereplő

 • Tasnádi Bence – Az olaszliszkai – Katona József Színház

A legjobb díszlet (megosztva)

 • Látszatélet – Proton Színház – Ágh Márton
 • A nyugalom – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – Adrian Damian

A legjobb jelmez

 • Úrhatnám polgár – sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház – Bajkó Blanka Aliz

A legjobb színházi zene

 • Mesél a bécsi erdő – Örkény Színház – Kákonyi Árpád

A legígéretesebb pályakezdő

Különdíj

 • a Tünet Együttesnek a Sóvirág című előadásért

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele. 
Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.