Színház

Hatházi András Gábor Miklós-díjas

2011.04.06. 13:00
Ajánlom
Idén Hatházi András színművész kapta a Gábor Miklós-díjat, amit az év legjobb magyar Shakespeare-alakításáért osztanak ki.

A díjat Gábor Miklós halála után két évvel, 2000-ben az özvegye, Vass Éva alapította. A Madách Színházban több mint háromszázszor játszották azt az előadást, amelyben Gábor Miklós Hamlet, Vass Éva pedig Ophelia szerepét játszotta.

A négytagú szakmai kuratórium (Ascher Tamás, Meczner János, Spiró György és Koltai Tamás) minden évben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó színésznek adják át a díjat és Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét, melynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon pedig Gábor Miklós arcképe látható.

Hatházi András a Kolozsvári Állami Magyar Színház Mértéket mértékkel (Szeget szeggel) című drámában nyújtott alakításáért érdemelte ki a díjat. Az előadást Matthias Langhoff rendezte. A díjátadás Gábor Miklós születésnapjának előestéjén, április 6-án lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Hatházi Andrást a budapesti közönség több alkalommal is láthatta, a tavalyi évadban a Három nővérrel, tavaly előtt pedig a Ványa bácsival vendégszerepeltek a fővárosban. Idén kapott Jászai-díjat.

Az elmúlt években Gábor Miklós-díjat kapott többek között Szegezdi Róbert, Hajduk Károly, Kulka János, Pogány Judit, Blaskó Péter és László Zsolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.