Színház

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

2021.08.30. 10:25
Ajánlom
Szeptember 17. és 26. között zajlik az ország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál, amely magyarországi, határon túli és független társulatoknak kínál bemutatkozási lehetőséget a digitális platformon. A társulatok három kategóriában nevezhették előadásaikat.

A fesztivál az eSzínház felületén zajlik majd, a virtuális térben pedig a korlátlanul elérhető előadások mellett a nézők a legjobbnak ítélt produkciókra is szavazhatnak. Ahogyan az élőben zajló szemléknél, itt is osztanak szakmai díjakat, a zsűri tagjai Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője.

A versenyelőadások kivétel nélkül 2019 szeptemberét követően kerültek bemutatásra, közülük kerül ki a legjobb digitális adaptáció, de elismerik a legjobb női és férfi főszereplőt, a látványvilágot és a legnézettebb előadást is.

A 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadás mellett a szervezők ingyenes szakmai beszélgetésekkel (például a színház és az online tér viszonyáról) is várják az érdeklődőket a virtuális térbe, ezek a kísérőprogramok regisztráció után ingyenesen érhetők el. Az élő közvetítésnek köszönhetően a nézők kérdezhetnek is a darabok alkotóitól.

A fesztivál olyan érzékenyítő alkotásokon túl, mint Örkény Színház Kiváló dolgozók című produkciója számos nagy sikerű előadást tesz elérhetővé, például a székesfehérvári Vörösmarty Színház Az a szép, fényes nap és a tatabányai Jászai Mari Színház Szutyok című darabját, vagy a Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című megrendítő drámáját, Paczolay Béla rendezésében. Hogy ne csak a drámáké legyen a főszerep, a Zichy Szín-Műhely igazi karanténkomédiával érkezik, de a KVTársulat és a Trafó is próbára teszi a rekeszizmokat.

Az előadások, valamint a jegyek és bérletek az eSzínház oldaláról érhetők el.

Fejléckép: jelenet a KVTársulat Terike & Irén című előadásból, amely szintén látható lesz a fesztiválon (forrás: KVTársulat / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.